Vaření

Bramborové noky s trhaným kachním masem

noky s trhaným kachním masem

Když upečete jednu velkou kachnu, dokážete z ní udělat tři různé obědy pro čtyřčlennou rodinu. Jeden klasický, jeden rychlý a jeden moderní. Postupně vám dáme tři různé tipy. Máte další nápady? Jak kachnu pečete vy?

Koupíte kachnu a přemýšlíte co s ní? Zdaleka nejoblíbenější je pomalu pečená s dokřupava vypečenou kůrčičkou. K ní domácí knedlíky a červené nebo bílé zelí. Lahůdka, kterou si většina lidí dopřeje při slavnostnější příležitosti. Já mám však kachní maso velice ráda a tak často koupím kachnu a vyrobím z ní úplně netradiční jídla.

Když vím, že chci, aby kachna zůstala pěkně pohromadě, tak ji peču zhruba na 150 °C, její pečení trvá asi pět hodin a nemusím si jí vůbec všímat. Jen jí na konci pěkně sundám poklici a dopeču křupavou kůrku.

Jenže tentokrát chci, aby se kachní maso úplně rozpadalo a zůstalo dokonale šťavnaté. Postup je tedy podobný, ale pečeme ještě na menší teplotu...

Základ - pomalu, velice pomalu, pečená kachna

  • 1 kachna
  • sůl a pepř
  • kmín

Kachnu osolte, opepřete, posypejte kmínem. Dejte do pekáče (já používám litinový), přiklopte víkem a dejte do trouby. Tu zapněte na 100 °C a kachny si nevšímejte. Toto udělejte v sedm hodin večer a jděte spát. Ráno na kachnu mrkněte, kolem osmé hodiny ideálně. Jak vypadá? Voní? Má trochu barvu? Super. Přidejte teplotu na 120 °C. Pokud se už kachna rozpadá, šťouchněte do ní, aby byla co nejvíce ponořená v hromadě tuku. Bude ještě lepší. Pečte další tři hodiny. Pořád vám to nestačí? Chcete ještě lepší barvu? Můžete sundat poklici, přidat teplotu na 150 °C a ještě asi půl hodinky dopéct.

Hotovo! Sloupněte kůži, maso natrhejte, tekutou část pekáče přeceďte a schovejte na horší časy :-) Bude se nám ještě hodit, na všechny další recepty...

noky s kachním masem

Gnocchi neboli noky, s trhaným kachním masem

  • 400 g hotových noků nebo domácí výroby
  • 300 g kachního masa, pomalu pečeného, natrhaného
  • 200 g mixu salátových listů: rukola, polníček a jiné drobnější druhy
  • 200 g cherry rajčat
  • 2 cibule
  • 150 ml červeného vína
  • sůl a pepř
  • parmezán

Ve velké pánvičce si dokřupava opečte noky. Dejte je z pánvičky stranou a přidejte na ni trochu kachního sádla, které se vypeklo při dlouhém pečení kachny. Na sádlo vsypejte na půlkolečka nakrájenou cibuli. Dlouho opékejte, na střední teplotu. Hlídejte, ať se nepřipálí.

Až začne cibule dostávat barvu, přilijte červené víno. Zvyšte teplotu a nechejte vyvařit. Stáhněte teplotu a ochuťte cibuli solí a pepřem. Cibuli ještě chvíli povařte a potom z pánvičky přidejte do velké mísy, do které jste dali opečené noky.

Opět použijte stejnou pánvičku a opět asi lžíci výpeku z kachny. Ten rozehřejte a vsypejte na něj cherry rajčata, rozkrojená na polovinu. Ochuťte solí a pepřem a opékejte asi pět minut. Hotovo!

Do pánve k cherry rajčatům přidejte natrhané kachní maso, vraťte noky a cibuli. Promíchejte a prohřejte.

Sundejte z plotny a vmíchejte zelené listy.

Podávejte posypané nastrouhaným parmezánem a se sklenkou červeného vína, stejného, jaké jste používali při vaření.

Dobrou chuť přeje Elly.

Kachna na našem magazínu!

Pomalu pečená kachna

kachna

Kachní prsa na pomerančích a červeném víně

kachní prsa

Rillettes - dobrota nejen z vepřového, ale i kachního masa

rillettes

Zdroj fotografií: Alena Kolaříková

   
24.01.2017 - Maso a ryby - autor: elly

Komentáře:

  1. [18] Andreadornova [*]

    Vypadá to moc lákavě Sml67

    superkarma: 0 24.01.2017, 16:23:34
  2. [17] babinka [*]

    Mě zbyla půlka kachny, tak bych to vyzkoušela...Sml67

    superkarma: 0 24.01.2017, 15:37:19
  3. avatar
    [16] elly [*]

    enka1 — #15mě to nepřijde moc ani na jeden oběd...

    superkarma: 0 24.01.2017, 15:23:49
  4. avatar
    [15] enka1 [*]

    elly — #11Sml67Sml30

    elly — #12 Sml67 dík za spočítání. Na ty tři obědy budižSml16

    1. na komentář reaguje elly — #16
    superkarma: 0 24.01.2017, 13:25:35
  5. [14] MARIE MATEJKOVA [*]

    Škoda,že kachnu nejíme.Sml22

    superkarma: 0 24.01.2017, 12:25:38
  6. avatar
    [13] elly [*]

    Radek Kříž — #7tak to jsem zvědavá, jestli se ti podaří, aby se nerozpadla. To bude v případě kachny asi ořech :-D Ale to konfitování mi přijde se sous vide srovnatelé...

    superkarma: 0 24.01.2017, 12:11:40
  7. avatar
    [12] elly [*]

    enka1 — #10Tak jsem si dala tu práci a spočítala jsem si ten elektroměr. Moje trouba za hodinu plného výkonu spotřebuje 0,9 kWh. Nebudu počítat svou cenu za kwh, protože máme tepelné čerpadlo, tudíž zvýhodněnou sazbu. Za loňský rok byla 1 kWh ve vysoké sazbě cca za 4,20. Když peču kachnu na 100%, tak ani není na plný výkon, spotřeba tedy není tak vysoká. Ale počítejme tedy třeba 12 hodin * 4,2 = 50,40 Kč. Za celou upečenou kachnu, kterou potom využijeme na tři další obědy, jen ji lehce ohřejeme. Tak 50 Kč mi přijde celkem v pohodě, za tento požitek :-) A mě teda s mojí sazbou za elektřinu asi 30 Kč.

    1. na komentář reaguje enka1 — #15
    superkarma: 1 24.01.2017, 12:10:11
  8. avatar
    [11] elly [*]

    enka1 — #10Nevím :-) Nebavíme se spolu. Já když vařím, tak na elektroměr nehledím :-) Je pro mě důležitý výsledek ...

    1. na komentář reaguje enka1 — #15
    superkarma: 1 24.01.2017, 11:58:22
  9. avatar
    [10] enka1 [*]

    A co na to říká elektroměrSml16?

    1. na komentář reaguje elly — #11
    2. na komentář reaguje elly — #12
    superkarma: 1 24.01.2017, 11:40:53
  10. avatar
    [9] RenataMor [*]

    Sml80

    superkarma: 0 24.01.2017, 10:44:39
  11. [8] anina4 [*]

    funnka — #4a co zkusit jeden den předem péci třeba 3 hodiny a druhý dopékat,tak to dělá moje dcera

    superkarma: 0 24.01.2017, 10:04:30
  12. avatar
    [7] Radek Kříž [*]

    elly — #5Já ji peču pod 100 - na 90 dvanáct hodin, nad tukem - avšak přikrytou víkem, aby se nesušila... a nyní se chystám ji udělat Sous vide... jen se bojím, jak ji neporušenou dostat ven :) protože maso ze Sous vide se křehkostí rozpadá:)

    1. na komentář reaguje elly — #13
    superkarma: 0 24.01.2017, 10:02:49
  13. [6] bobani [*]

    sbíhají se mi sliny

    superkarma: 0 24.01.2017, 09:37:49
  14. avatar
    [5] elly [*]

    funnka — #4Pokud má být kachna křehká, rozpadat se, tak potřebuje čas. I na 150 °C, za 5 hodin budou zázraky. Ale tohle je ještě lepší :-)

    1. na komentář reaguje Radek Kříž — #7
    superkarma: 0 24.01.2017, 08:46:13
  15. [4] funnka [*]

    to jako mám nechat jet troubu celou noc?Nejsem blázen.

    1. na komentář reaguje elly — #5
    2. na komentář reaguje anina4 — #8
    superkarma: 1 24.01.2017, 07:54:30
  16. [3] iřka [*]

    Sml59Sml67

    superkarma: 0 24.01.2017, 07:35:44
  17. avatar
    [2] gerda [*]

    Teda Elly, v poslední době jeden lepší recept jak druhý.Sml67Sml67Sml67

    superkarma: 0 24.01.2017, 07:28:19
  18. avatar
    [1] Myškomedvídek [*]

    kachnička je dobrá v jakémkoli stavuSml59Sml59Sml59

    superkarma: 0 24.01.2017, 01:14:56

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Anketa na téma: Zubní zdraví

Náš tip

Doporučujeme