Novinky

Bramborové lokše a mandlový bochánek

Víte, jak se pečou bramborové lokše? Recept na ně nám poslala čtenářka setury. Ta peče na Martina také mandlový bochánek. A dnes se chystá na lampionový průvod a na mši do rotundy svatého Martina.

Děkujeme za recept i tip na dnešní večer, milá setury. Ať se vám lamiponový průvod vydaří. A díky také za příspěvek. Přeju krásný den.


Hezký den redakci a ženám-in,

tradici sv. Martina dodržuju a zvyky, které se pojí s tímto dnem znám od své babičky. Podle pověsti byl Martin voják, který žil okolo roku 400 n. l., po odchodu z armády pomáhal potřebným a celý život obětoval lidem. V Tours ve Francii byl jmenován biskupem a považován za svatého. Ve své skromnosti se jmenování bránil a ukryl se ve chlévě mezi husy, ty ho svým kejháním prozradily a lidé ho našli. Od té doby se husa považuje za zrádce a neunikne trestu. Na památku Martina se v den jeho úmrtí peče husa a nese název Svatomartinská.

Na venkově byly přípravy na Martina velké, chystal se průvod a samozřejmě i další dobroty. Babička upekla husu krásně dozlatova, dva druhy zelí a bramborové lokše. Také je dělám, nebo knedlík, ale lokše jsou lepší. Připraví se z 1 kg brambor a 30 dkg mouky, brambory den předem uvařím ve šlupce, najemno nastrouhám a podle potřeby přidám mouku, ne moc aby byly dobré. Vypracuju těsto a tvořím placičky, které opékám na teflonové pánvi, babička je pekla na kamnech a byly úžasné. Ještě horké je potřu rozpuštěným husím sádlem a dělám jich víc i na druhý den, jsou dobré se švestkovými povidly, posypu mákem a omastím sádlem. Babička mě naučila ještě mandlový bochánek, který se na sv. Martina pekl. Hojně se pilo víno, které zlepšuje trávení a čekalo se na příjezd Martina. S mladým vínem z podzimní sklizně, se kterým se může na rozdíl od burčáku přiťuknout, má hodně kyselinky a je ideální k pečeni. Pokud se Svatomartinské víno vydaří, tak je dobrý celý ročník. Hodovalo se na oslavu sklizně a s blížící se zimou je vidět, že tady bude za chvíli advent.

setury

Sešli jsme se na návsi a zpívali. Někdy padal sníh a Martin na bílém koni tedy opravdu přijel. Jsem zvědavá jak to bude letos. Dnes půjdeme na Vyšehrad na lampionový průvod a mši do rotundy sv. Martina, kam ráda chodím celoročně. Je to známé zajímavé místo a taky magické s řadou legend. Ve spojení s historií starou několik set let si neumím představit příznačnější místo na takovou oslavu, moc se těším a přeji všem pěkný den.

setury

setury

Pozn. red.: Text neprošel redakční korekturou.

Tématem dneška je: Svatý Martin

  • Znáte tuto tradici?
  • Co o ní víte?
  • Jaké zvyky dodržujete na svatého Martina?
  • Koná se u vás v okolí nějaká martinská slavnost?
  • Chutná vám pečená husa?
  • A těšíte se na sníh?

O tom všem si dnes budeme povídat. Těším se, že mi zase napíšete. A pro jednu z vás mám za odměnu připravený dárek: Kolekci zelených čajů, Kolekci čajů PIGI, obojí od firmy Jemča, a dva balíčky kávy Nescafé 3 v 1.

Na vaše příspěvky se těším do dnešních 14.30 hodin na adrese redakce@zena-in.cz, heslo je MARTIN. Pěkný den!

martin

   
11.11.2013 - Čtenářské příspěvky - autor: Lucie Paličková

Komentáře:

  1. avatar
    [7] moula [*]

    dadma — #2 Lokse me naucila svagrova z Bratislavy, jsou to tenoucke placky, spis jak palacinky a suche. Na slovensku se daji i koupit, hodne mi pripominaji mexicke tortilly, ty jsou ovsem z kukuricne nebo psenicne mouky vetsinou, s brambory nemaji nic spolecneho ale vzhledem jsou skoro stejne. Skubanky je neco uplne jineho a dostala jsem na ne takovou chutm, ze snad zitra budou k veceri. Vykrojovane lzici z hrnce a opecene na sadle, s makem a pocukrovane :)

    superkarma: 0 12.11.2013, 06:09:47
  2. [6] dadma [*]

    dadma — #2 Děkuji určitě je vyzkouším.

    superkarma: 0 11.11.2013, 17:09:17
  3. avatar
    [5] denkas [*]

    Bochánek je krásnej.Babička taky dělala nasucho placky na kamnech,ale potřela je máslem,to byla ňamka.Nebo je pak nakrájela na čtverečky a spařila vodou a jedlo se to s cukrem-tomu řikala koláčky

    superkarma: 0 11.11.2013, 16:04:09
  4. [4] setury [*]

    dadma — #2 děkuju dadmo Sml16, lokše připravuju z hladké mouky a škubánky z hrubé, obojí je moc dobré Sml22

    superkarma: 0 11.11.2013, 15:00:26
  5. avatar
    [3] Ferdas [*]

    hladkou

    superkarma: 0 11.11.2013, 14:55:53
  6. [2] dadma [*]

    Ten bochánek je skvostný ,až jsi mě udělala chutě.Sml59To samé ty lokše.Je to ,ale trochu podobné našim škubánkům.Zrovna dnes jsem je dělala uvařené brambory a hrubá mouka.A pak jsem je opekla.Mamka je dělala s mákem a nebo perníkem na sladko omaštěné sádlem.Jenže lokše jsou asi slabší jako bramborové placky a škubánky jsou trochu vyšší.A jakou používáš do těch lokší mouku?

    1. na komentář reaguje setury — #4
    2. na komentář reaguje dadma — #6
    3. na komentář reaguje moula — #7
    superkarma: 0 11.11.2013, 13:46:20
  7. avatar
    [1] Hanula [*]

    Sml16ať se lampionový průvod vydaří a neprší....Sml67

    Vyšehradem se také toulám moc rádaSml22

    superkarma: 0 11.11.2013, 13:45:03

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Anketa: intimní kosmetika
Testování intimní kosmetiky pro ženy z ČR a Slovenska
Anketa: Pečete bábovky?
Jaké hračky kupujete svým vnoučatům?
Anketa pro maminky: Jaké kupujete hračky svým dětem?
Výzkum na téma kašel
Průzkum na téma finanční zajištění

Náš tip

Doporučujeme