Vaření

Bramborová výzva: Pošlete nám recept na nejlepší přílohu!

Brambory se zdají být tou nejobyčejnější surovinou v naší kuchyni. A přitom jsou pravým pokladem. Protože z nich můžeme připravit snad nekonečné množství různých příloh.

brambory s parmezánem

Používáme je ale také jako nejdůležitější surovinu v mnoha hlavních chodech. Oblíbené jsou třeba zapékané „francouzské“ brambory, buřtguláš nebo španělská tortilla, což je něco jako naše selská omeleta. Děti milují šulánky s mákem, které se připravují z bramborového těsta.

Vařené i syrové brambory se přidávají také do nejrůznějších dezertů. Jsou prostě nepostradatelné ve všech kuchyních.

Nejčastěji ale brambory používáme jako přílohu. A té se týká i naše dnešní výzva pro vás, čtenářky.

Pošlete nám recept nebo jen tip na vaši oblíbenou bramborovou přílohu. Budeme rádi, když přiložíte i fotografii, ale není to podmínkou.

Své tipy posílejte na mail elly@bohynekuchyne.cz a to až do 26. ledna. Nejzajímavější nápady zveřejníme na Vaření, aby se mohly inspirovat i ostatní čtenářky.

Jaké bramborové přílohy si můžete doma připravit?

  • vařené brambory - s plátkem másla, posypané pažitkou
  • bramborová kaše
  • šťouchané brambory - doplněné smaženou cibulkou, jarní cibulkou, bylinkami nebo kousky anglické slaniny
  • bramborové lokše - recept našich předků na placky z vařených brambor
  • lyonské brambory - vařené brambory osmahnuté s cibulí
  • brambory s parmezánem - syrové brambory na téměř průhledné plátky, prosypeme parmezánem a zalijeme smetanou, upečeme v troubě doměkka
  • brambory se smetanou - podobně jako brambory s parmezánem, tenké plátky brambor zalité smetanou a zapečené doměkka
  • hranolky - smažená klasika, která není moc zdravá, ale nikdy neomrzí
  • americké brambory - klínky brambor se slupkou, smažené nebo pečené v trouby, které mohou být dochuceny nějakým kořením či bylinkami
  • pečáky - syrové plátky brambory posypané solí a kmínem, upečené v troubě

Těšíme se na vaše příspěvky do naší bramborové výzvy. Jako odměnu jsme pro jednu ze zúčastněných čtenářek, kterou vylosujeme, připravili zajímavou a hezkou kuchařskou knihu, Kuchařka pro mého muže.

kuchařka pro mého muže

Čtěte také

   
15.01.2015 - Gastronomie - autor: elly

Komentáře:

  1. [27] planeta [*]

    zajímavý článek, který mě zajímavě Sml59 inspiroval

    superkarma: 0 17.01.2015, 11:33:48
  2. avatar
    [26] gerda [*]

    free — #22to je výborný nápad, to neznám!!Sml67

    superkarma: 0 16.01.2015, 10:34:07
  3. avatar
    [25] kobližka [*]

    denkas — #24 Tak to já přijedu Sml58

    superkarma: 0 15.01.2015, 23:21:52
  4. avatar
    [24] denkas [*]

    kobližka — #23 Jojo,když sme dělali tyto "koláčky" ,tak sme si taky nějaký placky namazali mašlovačkou máslemSml22Sml22to byla ňamka. Ale pak se ostaní placky nakrájené na štverečky spařily vařicí vodou,omastily a jedly s mým oblíbeným moučkovým cukremSml22 Já dělám bramborový placky na omastku k polévce. Ty sou zase trochu jinýSml22 Musim zase někdy udělat ty slabý nasuchoSml22s máslíčkem

    1. na komentář reaguje kobližka — #25
    superkarma: 0 15.01.2015, 21:28:45
  5. avatar
    [23] kobližka [*]

    denkas — #21 Moje babička dělala naprosto excelentní bramborové placičky.Taky na sucho,mastila je potom máslem a srulovala do ruličky.K bramboračce to bylo nepřekonatelné Sml67Sml67Sml67 Na tyhe placičky k ní chodily obě její dcery a my vnoučata Sml59

    Proto mě udivuje to spaření vodou,víš.

    1. na komentář reaguje denkas — #24
    superkarma: 0 15.01.2015, 20:51:58
  6. [22] free [*]

    Děti po mně vždycky chtěly "přejeté brambory" Sml16

    To se uvaří a ještě takové pevnější zmáčknou na placku a dopečou v troubě. Samozřejmě v dobře umyté slupce.

    1. na komentář reaguje gerda — #26
    superkarma: 0 15.01.2015, 19:32:06
  7. avatar
    [21] denkas [*]

    kobližka — #20 no prostě se to tak dělalo,pak to mělo jinou chuť.Ty placky na sucho sou takový tvrdší. Jo a jasně,že ještě másloSml22

    1. na komentář reaguje kobližka — #23
    superkarma: 0 15.01.2015, 18:42:05
  8. avatar
    [20] kobližka [*]

    denkas — #16 A proč jste to,proboha,spařovali vodou?

    1. na komentář reaguje denkas — #21
    superkarma: 0 15.01.2015, 18:07:02
  9. avatar
    [19] AnteaX [*]

    Bramborové krokety jsou mňamka:-)

    superkarma: 0 15.01.2015, 17:34:13
  10. [18] Masle72 [*]

    U nás jdou brambory na všechny způsoby ! Kaše,noky,pečené brambory,bramboráky,knedle ,halušky,šťouchané brambory.......to bych asi mohla psát pořád dál a dál.....Sml22......každý má své oblíbené úpravy.Teď mě napadá,že asi bych si dala kuře a brambory na šlehačce Sml59

    superkarma: 0 15.01.2015, 17:26:13
  11. avatar
    [17] vladka321 [*]

    denkas — #14 To vypadá skvěle.

    Já se krásně nechala vyprovokovat na bramborové šišky, už dělám cibulku Sml58

    superkarma: 0 15.01.2015, 16:14:02
  12. avatar
    [16] denkas [*]

    A doma sme vařili "koláčky" Znáte? Byly to bramborový placky osmažený nasucho,pak nakrájený na čtverečky,spařený vodou . A my to jedli s moučkovým cukremSml22

    1. na komentář reaguje kobližka — #20
    superkarma: 0 15.01.2015, 16:12:24
  13. avatar
    [15] vladka321 [*]

    kopp16 — #11 Zrovna dnes jsem vařila bílou zelňačku s bramborami. Zásadně nedávám klobásu, ani maso (pouze silný vývar, nikoli z kostky). Je vynikající a hutná, takže nahradí i hlavní jídlo Sml67

    superkarma: 0 15.01.2015, 16:11:19
  14. avatar
    [14] denkas [*]

    vladka321 — #13 Já dnes udělala nastavovanou kašiSml22A když už sem vařila krupky,tak sem i udělala polévku-skleněnku

    1. na komentář reaguje vladka321 — #17
    superkarma: 1 15.01.2015, 16:10:13
  15. avatar
    [13] vladka321 [*]

    Bramborové přílohy, to je tedy výzva. U nás brambory máme moc rádi. Krom pokrmů zde již zmiňovaných máme rádi také "přesbidlo" - což jsou brambory s noky, posypané smaženou cibulkou, případně můžete tento pokrm, pokud tedy náhodou zbude zapéci v troubě - mňam.

    Také velmi dobré jídlo a opět lze použít jako příloha, ale vynikající je i samotné jsou brambory s kroupami. Stačí jen každou ingredienci zvlášť povařit, poté smíchat, opět posypat smaženou cibulkou a je hotovo. Rychlé, syté a výborné Sml58

    1. na komentář reaguje denkas — #14
    superkarma: 0 15.01.2015, 15:22:56
  16. avatar
    [12] glady [*]

    brambory jsou v našem jídelníčku nepostradatelné...když jsou doma brambory, tak je z čeho vařit.....Sml59

    superkarma: 1 15.01.2015, 12:23:52
  17. [11] kopp16 [*]

    Brambory tak obyčejná plodiny a tak dokonalá a na sto způsobů vždy výborná. My je milujeme na všechny zmiňované způsoby. V polévkách, v hlochém guláši, v bramborovém guláši, v zelňačce - mňam, bramboráky, hranolky kaši, šťouchané....... . Moje maminka dělala knedlíky tzv drbanice. Ke kachně se zelím bašta. Půl vařených a půl syrových nastrouhat přidat sůl, vejce a hrubou mouku. Z těsta koule a vařit ve vařící osolené vodě 20 minut. Výborné.

    1. na komentář reaguje vladka321 — #15
    superkarma: 0 15.01.2015, 12:14:27
  18. [10] dadma [*]

    Myslím, že nejde napsat jednu přílohu,ke každému jídlu se hodí něco jiného. Bez brambor si ,ale nedovedu vaření představit.

    Já osobně mám ráda bramborovou kaši a domácí bramborový salát.

    Ale mám ráda luštěniny, rýži, brambory na všechny způsoby, knedlíky(ne moc nadýchané),těstoviny.......dokonce i chleba.

    superkarma: 0 15.01.2015, 12:11:00
  19. avatar
    [9] Hanula [*]

    anina4 — #8 Sml16přesně tak - o víkendu ji udělám...

    superkarma: 0 15.01.2015, 11:03:10
  20. [8] anina4 [*]

    Hanula — #3já taky, ani nemusí k tomu být klobása nebo uzené...

    1. na komentář reaguje Hanula — #9
    superkarma: 1 15.01.2015, 10:26:42
  21. avatar
    [7] denkas [*]

    A co nastavovaná kašeSml80 a bramborový salát.Brambory mám ráda na všechny způsoby. A i všechny polévky s bramborama.

    superkarma: 1 15.01.2015, 10:11:16
  22. avatar
    [6] Kahomar [*]

    a ještě tedy ve výčtu nevidím různé typy bramborových knedlíků, jak ze syrových, tak vařených brambor, šišky..

    superkarma: 0 15.01.2015, 09:57:40
  23. avatar
    [5] Kahomar [*]

    jako přílohu z brambor, třeba k různým masovým směsím, občas dělám i malé bramboráčky, smažím je v lívanečníku

    superkarma: 0 15.01.2015, 09:54:39
  24. avatar
    [4] gerda [*]

    Už jsem poslalaSml16 Třebas se to bude líbit a chutnat.

    superkarma: 0 15.01.2015, 09:00:13
  25. avatar
    [3] Hanula [*]

    kimil — #2 Sml22Sml22Sml22Sml22 lepenici miluju....

    1. na komentář reaguje anina4 — #8
    superkarma: 0 15.01.2015, 08:54:31
  26. [2] kimil [*]

    U nás jsou nejoblíbenější šťouchané brambory a to nejen s cibulkou, ale i s česnekem nebo kyselým zelím,tzv. lepenice. Na druhém místě je bramborová kaše. Tu dělám i s dýní, špenátem nebo pórkem. Vařené brambory jsou v kurzu pouze na podzim, tzn. nové brambory s máslem a pažitkou, zelenou cibulkou nebo petrželkou.

    1. na komentář reaguje Hanula — #3
    superkarma: 1 15.01.2015, 06:24:20
  27. avatar
    [1] DanaD [*]

    A já mám nejraději "třepaný brambory"

    Uvařím brambory nakrájené na menší kousky. Až jsou hotové, sleju vodu, přidám kus opravdového másla, hrst nakrájeného pórku, dám pokličku na hrnec a pořádně protřepu.. a je hotovo... pochoutka největší

    superkarma: 6 15.01.2015, 06:07:13

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Anketa: intimní kosmetika
Testování intimní kosmetiky pro ženy z ČR a Slovenska
Anketa: Pečete bábovky?
Jaké hračky kupujete svým vnoučatům?
Anketa pro maminky: Jaké kupujete hračky svým dětem?
Výzkum na téma kašel
Průzkum na téma finanční zajištění

Náš tip

Doporučujeme