Vaření

Božský makový koláč se švestkami

Na povrchu a v těstě luxusně křupou plátky mandlí a vevnitř vás překvapí poctivá porce šťavnaté makové náplně a švestky.

božský makový koláč se švestkami

Recept vymyslela a vytvořila moje kamarádka Bohyně kuchyně Lenka. A když jsem ho ochutnala, tak se hned zařadil mezi mé nejoblíbenější recepty. Protože kombinace máku a švestek je tak skvělá!

Suroviny

těsto

  • 250 g polohrubé mouky
  • 1 lžičku prášku do pečiva
  • 90 g cukru krupice
  • 100 g másla
  • 2 žloutky
  • 30 g mandlových lupínků

náplň

  • 250 g máku
  • 3 lžíce cukru moučka
  • 300 ml mléka
  • 4 lžíce rybízové marmelády nebo povidel
  • Rum (jako Tuzemák) dle chuti
  • 2 bílky
  • 2 lžíce cukru
  • 70 g mandlových lupínků
  • asi 15 švestek

Postup

Nejdříve uvaříme makovou náplň.   V kastrolku přivedeme k varu mléko , přisypeme mletý mák smíchaný s cukrem , rum a marmeládu . Vše společně chvilku povaříme . Mícháme aby se nepřipálilo.

Necháme chladnout.

švestkový koláč

Všechny suroviny na těsto společně promícháme do konzistence drobenky. 2/3 namačkáme do kulaté formy včetně okrajů. Přidáme makovou náplň a poklademe vypeckovanými rozpůlenými švestkami. Posypeme zbylým těstem.

Dáme péct do trouby vyhřáté na 180°C

Po 20 minutách pečení  pokryjeme koláč sněhem z vyšlehaných bílků s cukrem a posypeme mandlovými lupínky. A pečeme dalších 25 minut.

Dobrou chuť přejí Bohyně kuchyně.

 

   
28.08.2014 - Mlsání - autor: elly

Další příspěvky

Komentáře:

  1. avatar
    [40] gerda [*]

    Eva_Fl — #39dělám jenom na něm. Mám ráda praktické věci. Peču na něm i v remosce. Ustřihnu, pomuchlám, vyložím, upeču. Papír vyhodím, vypláchnu...žádná velká práce s tím není. Ten papír se výborně hodí i k balení choulostivějších hotových věcí, nepromáčí se třeba jako ubrousek a nenalepí, jako folie.

    superkarma: 0 31.08.2014, 17:05:16
  2. avatar
    [39] Eva_CZ [*]

    gerda — #38 ja mam spreje, ale protoze uz mam fakt pekace osklive, premyslim o nove sade asi keramickych, nebo ... Sml80 Pecici papir je sikovnej, pak nemusis nic mejt... Sml54

    1. na komentář reaguje gerda — #40
    superkarma: 0 30.08.2014, 14:06:15
  3. avatar
    [38] gerda [*]

    Eva_Fl — #36já peču většinou na pečícím papíruSml30 Silikonové a nepřilnavé formy nemám, tak pokud nedám papír, samozřejmě vymažu i vysypu.Sml22

    1. na komentář reaguje Eva_Fl — #39
    superkarma: 0 30.08.2014, 06:41:35
  4. avatar
    [37] gerda [*]

    Eva_Fl — #35no ale tenhle recept je luxusní a sváteční, s tím bys byla hvězda!! A není zas tak pracný, když si to představíš. Sml58

    superkarma: 0 30.08.2014, 06:40:12
  5. avatar
    [36] Eva_CZ [*]

    Jo - a vymazavate ty keramicky formy? Sprejem, nebo.... ? Nebo nic?

    1. na komentář reaguje gerda — #38
    superkarma: 0 29.08.2014, 20:15:35
  6. avatar
    [35] Eva_CZ [*]

    gerda — #34Sml23 tady nejsou pecky v nicem, v zadnym ovoci, ktere je nejak upraveno. Kupuju mraz. tresne, protoze cerstve mame jen par mesicu v roce. Suseny svestky jsem uz taky mela. Sml22 Pecky nejsou ani v mrnavych ( ani ve velkych ) olivach, v ovoci nejsou seminka, no my to tady mame takhle zarizeny. Sml54 Ja furt cekam, jestli nekdo upece a REKNE mi, nebo se na to mam vyprdnout a upect normos svestkovy kolac treba z jogurtu.

    1. na komentář reaguje gerda — #37
    superkarma: 0 29.08.2014, 20:14:32
  7. avatar
    [34] gerda [*]

    Eva_Fl — #33Evi, jestli budeš dělat ze sušených švestek, tak až budou další den nabobtnalé - jestli je v nich pecka, musíš ji vyndat!! Omlouvám se za tu polopatickou radu, ale v některých pecky jsou, v některých ne. Musíš to zkusit.

    1. na komentář reaguje Eva_Fl — #35
    superkarma: 0 29.08.2014, 18:04:00
  8. avatar
    [33] Eva_CZ [*]

    elly — #30to bylo sileny. Sml22

    1. na komentář reaguje gerda — #34
    superkarma: 0 28.08.2014, 15:28:13
  9. avatar
    [32] gerda [*]

    Eva_Fl — #31tak potom napiš, jak to dopadlo.Sml58 A z karamelu si nic nedělej, chybu opakovat nebudeš.

    superkarma: 0 28.08.2014, 15:15:33
  10. avatar
    [31] Eva_CZ [*]

    gerda — #29Sml54Sml54Sml54Sml54Sml54 nic svestkovyho jsme nemeli 15 let. Takze se tesim.

    1. na komentář reaguje gerda — #32
    superkarma: 0 28.08.2014, 14:33:44

Další příspěvky

Z předchozí stránky:

  1. avatar
    [30] elly [*]

    Eva_Fl — #26no tak to musela být radost na uklízení Sml15

    1. na komentář reaguje Eva_Fl — #33
    superkarma: 0 28.08.2014, 14:33:38
  2. avatar
    [29] gerda [*]

    Eva_Fl — #26tak namoč švestky přes noc a pak s nimi pracuj jak s živými. Alkohol opravdu nemusí být, vůní je tam i tak dost. Člověk musí být vynalézavý a improvizovat.Sml16

    1. na komentář reaguje Eva_Fl — #31
    superkarma: 0 28.08.2014, 14:28:19
  3. avatar
    [28] gerda [*]

    paníliška — #23jsem ráda, že chutná. Neradila bych nic špatného.Sml16

    superkarma: 0 28.08.2014, 14:26:49
  4. avatar
    [27] Eva_CZ [*]

    A mrazene svestky tady nemame. Sml23

    superkarma: 0 28.08.2014, 14:20:25
  5. avatar
    [26] Eva_CZ [*]

    SUSENE JO! Susene tady mame! Sml58Sml54 To je prave to, ze ty kompotovany budou urcite jak blato. Sml22

    Gerdo - mozna jsem az prilis uzkostliva, ale ja to tak proste mam. Alkohol NE! Mozna diky te uzkostlivosti pocitam abstinenci na desetileti. Nechci tam davat ani rumove aroma, nechci NIC, co by mi pripominalo alkohol. Sml23

    Toz holky dekuju moc.

    Jo Elly - kdybys vedela.... Delala jsem ten tvuj jabkovej obracenej kolac a ja, krava jalova, jsem delala karamel ve sklenene miste. Jakmile jsem ji odstavila z horky plotny, rozletela se mi na milion kousku a karamel jsem mela uplne vsude! Tak byl nakonec strudl.

    1. na komentář reaguje gerda — #29
    2. na komentář reaguje elly — #30
    superkarma: 0 28.08.2014, 14:19:30
  6. avatar
    [25] Danila [*]

    och to vyzerá božsky Sml67 preste toto by som si teraz dala Sml16

    superkarma: 0 28.08.2014, 14:18:52
  7. avatar
    [24] paníliška [*]

    gerda — #22 Tak to nepochybuji. Sml52

    superkarma: 0 28.08.2014, 13:57:32
  8. avatar
    [23] paníliška [*]

    gerda — #19 Před chvílí jsem vytáhla z trouby pizzu podle Tvého včerejšího receptu a chválím, těsto je opravdu dobré, dobře se s ním i pracovalo. Díky.

    1. na komentář reaguje gerda — #28
    superkarma: 0 28.08.2014, 13:56:23
  9. avatar
    [22] gerda [*]

    paníliška — #21já jsem ze sušených kdysi dělala jen chlebíček - přidávala jsem je k ostatním dobrotám, pokrájené. Jinak je mám moc ráda jenom tak, jako zdravější mlsání. Pořád sama sobě dlužím vyzkoušet švestky v čokoládě. Asi takhle - sušené švestky se dají máčet do silného černého čaje. Druhý den se vyplní mandlí a napíchnou na špejli. Za tu špejli se to drží a omáchá v rozpuštěné čokoládě. Je to asi piplačka, výsledek bude určitě dobrý. Ale sníš pár švestek, a máš tři kila navrchSml30

    1. na komentář reaguje paníliška — #24
    superkarma: 0 28.08.2014, 13:40:10
  10. avatar
    [21] paníliška [*]

    gerda — #19Švestky a třešně taky mrazím, mám je raději než kompot. A sušené švestyk používat neumím, dávám je jen do těsta na štolu anebo je jíme jen tak.

    1. na komentář reaguje gerda — #22
    superkarma: 0 28.08.2014, 13:32:10
  11. [20] Helena Svatková [*]

    Tak ten vypadá božsky - mňam.Sml59Sml59Sml59

    superkarma: 0 28.08.2014, 13:26:22
  12. avatar
    [19] gerda [*]

    paníliška — #16no jéje, právě odpovídám paní Křížové, že jsou výborné. Na mrazáku mám takhle i třešně.

    1. na komentář reaguje paníliška — #21
    2. na komentář reaguje paníliška — #23
    superkarma: 0 28.08.2014, 12:52:02
  13. avatar
    [18] gerda [*]

    Klára Křížová — #15švestky? Zamražuju každý rok a vždycky jsou jako čerstvéSml67 - v knedlíkách, na koláčích, doporučuju. Sml20Vypeckovat, napytlíkovat a šup s nimi na mráz.Sml16 Jsou lepší než kompot (pokud je místo v mrazáku), nejsou slazené. Na těsto i do těsta je sázím ještě zmrzlé a ani kynutému těstu neuškodí.

    superkarma: 0 28.08.2014, 12:51:09
  14. avatar
    [17] elly [*]

    Eva_Fl — #1rum tam nutný není a kompotované švestky klidně použij. Ale spíš takové, aby byly spíš pevnější, ne moc měkké. Ideálně, když nemáš čerstvé, tak mražené...

    superkarma: 0 28.08.2014, 11:22:30
  15. avatar
    [16] paníliška [*]

    gerda — #3 Kdyby nebyly čerstvé, možná by se daly použít mražené, co myslíš?

    1. na komentář reaguje gerda — #19
    superkarma: 0 28.08.2014, 11:15:53
  16. [15] Klára Křížová [*]

    gerda — #3Dají se i zamrazit? jaký jsou pak v koláči?

    1. na komentář reaguje gerda — #18
    superkarma: 0 28.08.2014, 11:13:45
  17. avatar
    [14] řeřicha [*]

    určitě mňamka

    superkarma: 0 28.08.2014, 11:06:48
  18. [13] Zuza70 [*]

    Mák Sml23Sml23Sml23Sml68

    superkarma: 0 28.08.2014, 11:03:56
  19. [12] Trefa [*]

    Trefa:urcite vyzkousim.

    superkarma: 0 28.08.2014, 10:40:32
  20. avatar
    [11] gerda [*]

    vopis — #7to jsou ony legendární ROZPÍČKY??Sml58

    superkarma: 0 28.08.2014, 10:31:10
  21. avatar
    [10] elly [*]

    secret — #9už si na to stěžoval někdo včera, ale nezdá se, že by byl nějaký problém...tak nevím Sml80 Vůbec se vám nenačtou nebo jen jedou pomalu?

    superkarma: 0 28.08.2014, 10:30:46
  22. [9] murat [*]

    stránky Bohyně Vám moc nejede. chtělo by to protáhnout.

    1. na komentář reaguje elly — #10
    superkarma: 0 28.08.2014, 10:09:17
  23. avatar
    [8] elly [*]

    vopis — #7rozpeky neznám...jdu gůglit :-)

    superkarma: 0 28.08.2014, 10:08:52
  24. avatar
    [7] vopis [*]

    šup do záložky Sml67

    Podobnou kombinaci švestek s mákem jsou rozpeky. Taky výborná záležitost. Samozřejmě, že nejlepší jsou čerstvé švestky.

    1. na komentář reaguje elly — #8
    2. na komentář reaguje gerda — #11
    superkarma: 0 28.08.2014, 10:06:26
  25. [6] DCOlga [*]

    Velice lákavé, mák mám moc ráda.

    superkarma: 0 28.08.2014, 09:23:56
  26. avatar
    [5] vladka321 [*]

    Švestky mám velice ráda a tento recept vypadá velmi lákavě. Ukládám Sml59.

    superkarma: 0 28.08.2014, 08:08:11
  27. avatar
    [4] buldok [*]

    Ten musí být ale moc dobrý.

    superkarma: 0 28.08.2014, 08:07:46
  28. avatar
    [3] gerda [*]

    Eva_Fl — #2rum klidně vynech, je tam jen pro aroma. Ale i kdyby byl, při pečení se alkohol odpařuje a můžou to takhle i děti. Já bych ještě strouhla citronovou kůru a přikápla tam šťávu z citronu. Švestky jsou fakt nejlepší živé, kompotové jsou moc měkké a bude se to blemcat. Napadlo mi - nemáš tam sušené? Kdybys je předem namočila, aby nebyly v moučníku tolik tuhé, daly by se použít taky.Sml16

    1. na komentář reaguje Klára Křížová — #15
    2. na komentář reaguje paníliška — #16
    superkarma: 0 28.08.2014, 04:55:01
  29. avatar
    [2] Eva_CZ [*]

    . a jeste neco : musi tam byt ten rum?

    1. na komentář reaguje gerda — #3
    superkarma: 0 28.08.2014, 03:46:04
  30. avatar
    [1] Eva_CZ [*]

    Vypada dobre - mohla bych pouzit kompotovane svestky? Sml14

    1. na komentář reaguje elly — #17
    superkarma: 0 28.08.2014, 03:44:54

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Anketa: Výživa v nemoci
Hledáme čtenářky, které rády čtou knihy
Anketní otázky pro čtenářky, které chtějí testovat Canesten Intim Gel
Anketa: Bolí vás záda?

Náš tip

Doporučujeme