Na povrchu a v těstě luxusně křupou plátky mandlí a vevnitř vás překvapí poctivá porce šťavnaté makové náplně a švestky.

božský makový koláč se švestkami

Recept vymyslela a vytvořila moje kamarádka Bohyně kuchyně Lenka. A když jsem ho ochutnala, tak se hned zařadil mezi mé nejoblíbenější recepty. Protože kombinace máku a švestek je tak skvělá!

Suroviny

těsto

  • 250 g polohrubé mouky
  • 1 lžičku prášku do pečiva
  • 90 g cukru krupice
  • 100 g másla
  • 2 žloutky
  • 30 g mandlových lupínků

náplň

  • 250 g máku
  • 3 lžíce cukru moučka
  • 300 ml mléka
  • 4 lžíce rybízové marmelády nebo povidel
  • Rum (jako Tuzemák) dle chuti
  • 2 bílky
  • 2 lžíce cukru
  • 70 g mandlových lupínků
  • asi 15 švestek

Postup

Nejdříve uvaříme makovou náplň.   V kastrolku přivedeme k varu mléko , přisypeme mletý mák smíchaný s cukrem , rum a marmeládu . Vše společně chvilku povaříme . Mícháme aby se nepřipálilo.

Necháme chladnout.

švestkový koláč

Všechny suroviny na těsto společně promícháme do konzistence drobenky. 2/3 namačkáme do kulaté formy včetně okrajů. Přidáme makovou náplň a poklademe vypeckovanými rozpůlenými švestkami. Posypeme zbylým těstem.

Dáme péct do trouby vyhřáté na 180°C

Po 20 minutách pečení  pokryjeme koláč sněhem z vyšlehaných bílků s cukrem a posypeme mandlovými lupínky. A pečeme dalších 25 minut.

Dobrou chuť přejí Bohyně kuchyně.

 

Reklama