Vaření

Božské čerstvé bylinky: recept na polévku a pesto

okurková polévka

Osvěžující studená polévka pochází ze středomoří. Kombinace okurky, jogurtu, kopru a česneku však zachutná i nám „suchozemcům“. A to především v teplých dnech.

Okurková polévka s koprem

1 kg bílého jogurtu
1 velká salátová okurka
4 stroužky česneku
sůl a čerstvě mletý bílý pepř
1 lžíce olivového oleje
4 lžíce nasekaného čerstvého kopru

Salátovou okurku oloupeme a nakrájíme na tenké plátky nebo nastrouháme na hrubém či jemném struhadle. Do misky s okurkou přidáme jogurt, utřený česnek a dochutíme solí a pepřem. Necháme vychladit. Kdo chce, může celou polévku rozmixovat tyčovým mixérem, bude tak velice jemná.
Před podáváním zakápneme olivovým olejem a posypeme koprem.
Jako příloha je výborná opečená bagetka potřená bylinkovým nebo česnekovým máslem.

bazalkové pesto

Aromatická bylinka bazalka se do Evropy dostala z Indie. Je to univerzální bylinka, která zlepšuje trávení, působí proti nadýmání a únavě, pomáhá při nachlazení. Výborně chutná s jakýmkoliv jídlem, kde jsou také rajčata.

Z bazalky si můžete připravit výborné pesto. Pesto je zelená omáčka, jejíž hlavní složkou je bazalka. Pochází z Itálie a nejlépe si ho vychutnáte přimíchané do čerstvě uvařených kvalitních těstovin.

Pesto

2 stroužky česneku
50 g piniových oříšků
50 g čerstvé bazalky
sůl
trocha olivového oleje

Tyto suroviny důkladně rozmixujeme. Ke konci mixování můžeme přidat ještě parmezán.
Pestem dochutíme čerstvě uvařené těstoviny.

Dobrou chuť přeje elly.

   
04.05.2011 - Sezona - autor: elly

Komentáře:

  1. avatar
    [15] hubajda [*]

    dajrin — #13 ja take ne

    superkarma: 0 16.11.2012, 23:44:18
  2. avatar
    [14] Jindriska8 [*]

    Pesto vyzkoušímSml22

    superkarma: 0 25.09.2012, 19:58:22
  3. avatar
    [13] dajrin [*]

    Pesto jsem ještě nezkoušela vyrobit, ale jelikož se mi bazalka nádherně rozrostla, nejspíše vyzkouším... Sml16

    1. na komentář reaguje hubajda — #15
    superkarma: 0 09.09.2012, 10:58:36
  4. avatar
    [12] elly [*]

    Žábina — #10 jsem líná drtit :-DDD

    superkarma: 0 09.05.2011, 14:07:10
  5. avatar
    [11] janaa1 [*]

    taky mám radši bilinky drtit a ne mixovatSml16

    superkarma: 0 05.05.2011, 12:16:01
  6. avatar
    [10] Žábina [*]

    lepší je pesto pěkně růčo udělat v hmoždíři, mixovat ne Sml23

    v kontatku s kovem tyč.mixéru se všechny vitamíny zničí Sml80

    zrovna minulou neděli to říkal Emanuel na Primě

    1. na komentář reaguje elly — #12
    superkarma: 0 04.05.2011, 21:19:23
  7. avatar
    [9] krokodylice [*]

    Mně letos místo bazalky vyrostla úplně neznámá rostlina, která vůbec nevoní. Netuším, co v tom pytlíku se semínky bylo. Sml80

    superkarma: 0 04.05.2011, 19:07:25
  8. [8] esunad [*]

    letos ještě bazalku nemám, ale loni jsem dělala bazalkový pesto ve velkým takže pomohl mixér, ale nedávno jsem dělala z mladýho estragonu, pak ještě z křezu a ze saturejky

    superkarma: 0 04.05.2011, 14:25:35
  9. avatar
    [7] phoebe24 [*]

    denkas — #6 že jo, ale já si nemohla pomoctSml32. Každopádně já bych to s česnekem nepřeháněla, my máme domácí, z Čech, vypěstovanej na Litoměřicku...a ten má teda grádySml57

    superkarma: 0 04.05.2011, 12:51:38
  10. avatar
    [6] denkas [*]

    phoebe24 — #5 Hrubka sem ,hrubka tam ,hlavně ,že nám chutná!!!

    1. na komentář reaguje phoebe24 — #7
    superkarma: 0 04.05.2011, 11:57:25
  11. avatar
    [5] phoebe24 [*]

    Myškomedvídek — #3 pramen zdraví z PosázavýSml30

    A co já teď s těma Pribiňákama?

    My dneska nemáme chuť!

    Máte tam hrubku.

    To jste pionýři?!

    1. na komentář reaguje denkas — #6
    superkarma: 0 04.05.2011, 11:09:22
  12. avatar
    [4] elly [*]

    opraveno. díky :-)

    superkarma: 0 04.05.2011, 09:50:33
  13. avatar
    [3] Myškomedvídek [*]

    česneku není nikdy dost,máme ho rádi a je zdravíSml80

    1. na komentář reaguje phoebe24 — #5
    superkarma: 0 04.05.2011, 09:11:10
  14. avatar
    [2] tepito [*]

    Prosím o opravu-kolik je česneku?Dík.

    superkarma: 0 04.05.2011, 08:58:52
  15. [1] Anai [*]

    Je tam psaný česnek dvakrát. Už dlouho se pesto doma chystám vyrobit, dokonce jsem dostala dárkem i ten krásný bílý moždýř z obrázku - musím urychlit, kupované není ono a já moc miluju italskou kuchyni... Sml16 

    superkarma: 0 04.05.2011, 08:22:05

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Anketa: intimní kosmetika
Anketa: Pečete bábovky?
Jaké hračky kupujete svým vnoučatům?
Anketa pro maminky: Jaké kupujete hračky svým dětem?
Průzkum na téma finanční zajištění

Náš tip

Doporučujeme