Vaření

Božská brokolice

1. Oloupeme, umyjeme a nakrájíme brambory. Krájíme na malé tenké plátky, ať je máme rychle uvařené. :-) Vaříme osolené, případně okmínované či s trochou vegety nebo bylinek.

 

 

2. Očistíme si brokolici, kterou uvaříme v osolené vodě nebo v páře, jen velice lehce, aby nebyla rozvařená.

 

 

 

3. Z uvařených brambor umačkáme bramborovou kaši. Každý jak má rád, může být i v mixéru. Přidáme mléko (případně smetanu), máslo nebo sádlo. Každý co má rád. Kaši rozetřeme do pekáčku, nevymazáváme ani ničím nevysypáváme.

 

 

4. Na kaši naskládáme uvařenou brokolici. Zalijeme jednou nebo dvěma smetanami (můžou být i kysané) a hustě zasypeme sýrem.

 


 

5. Zapékáme v troubě, na plný výkon, dokud se sýr nerozteče a nezezlátne. A už jen dlabeme. :-)

 

 

 

 

Co na tuhle dobrotu budete potřebovat?
- brambory
- brokolici
- 1 nebo dvě sladké smetany (případně zakysané)
- máslo či sádlo
- sůl, pepř, kmín...
- asi 20 dkg tvrdého sýra

 

 

   
12.10.2007 - Sezona - autor: elly

Další příspěvky

Komentáře:

  1. [50] Jarkkka [*]

    Brokolici miluju snad v jakékoli podobě Sml59

    superkarma: 0 11.02.2013, 18:00:43
  2. [49] jithule [*]

    nemusím

    superkarma: 0 25.12.2012, 19:15:23
  3. avatar
    [48] ivory [*]

    mňam, brokolice na všechny způsoby Sml16

    superkarma: 0 14.11.2012, 17:24:35
  4. avatar
    [47] hubajda [*]

    ,josef — #43 zivot neni jen o mase Sml22Sml22Sml22

    superkarma: 0 12.11.2012, 22:53:10
  5. avatar
    [45] ARWENEL [*]

    ..podle mě je brokolice nejlepší..jemně oflambovaná na pánvi..na másle s cibulkou..a jemně osolit+ pepř. ..fáááákt super..toho bych se ujedla.

    superkarma: 0 11.11.2007, 13:26:13
  6. [44] Pianistka [*]

    Vařila jsem tuhle Božskou brokolici ...a žádná sláva. Brkaši, brokolici, smetanu, sýr - všechny ingredience doma zbožňujeme, ale dohromady to nebylo nic moc. SNědli jsme to ale opakovat už to nebudeme. Z brkaše se v troubě stalo jakési matlavé pyré, smetana neudělala sosík jak jsem zvyklá, ale byla tak jako pozdrclá mezi brokolicí a sýr to nespasil. A to jsem pod brokolici poházela ještě pár osmahlých kuřecích kousků. Ty jsme vyďobali, ojedli seshora brokolici kde ulpěl sýr a snědli trochu kaše. Zbytek borkolice měla naše čubina a kaši sežral kocour

    superkarma: 0 26.10.2007, 12:55:09
  7. avatar
    [43] ,josef [*]

    Brokolice?brrrrr.Radši pořádnej flák řízku.Dát mi žena něco tak odpornýho k obědu nebo večeři,má to nahlavě.

    1. na komentář reaguje hubajda — #47
    superkarma: 0 15.10.2007, 18:26:00
  8. avatar
    [42] marcellina* [*]

    tady jsem to zkusila... priste dam do melciho pekacku, vynecham smetany a pouze zasypu syrem - nejlepe nivou a

    superkarma: 0 15.10.2007, 15:28:14
  9. avatar
    [40] Japina [*]

    fialinka: Já to taky akčně zkusila, ale zhruba se stejným výsledkem. Pro manžela jsem tam ještě přidala nahoru pár plátků slaniny. Když to nějakou dobu válel po talíři, tak prohlásil: "To nejlepší - sýr - jsem už vyjed, slaniny tam mohlo být víc, brambory se v tom nějak ztratily a ten zbytek, hm ..., jdu si ještě pro polívku." Musím přiznat, že na to, kolik s tím člověk ztratí času, mě to taky moc nenadchlo. Asi zůstanem u tradiční brokolice vařené nad párou, přelité omáčkou z nivy.

    superkarma: 0 14.10.2007, 21:38:05
  10. avatar
    [39] fialinka [*]

    tak nevím,holky, zkusila jsem to a výsledek teda nic moc, a to jsem tam ještě pod sýr přihodila kousky pangasia... možná to byla ta chyba, ale kaše z původní docela tuhé a dobré byla dost rozblemcaná a nejlepší na tom byl ten sýr... poraďte, co bylo špatně..

    superkarma: 0 14.10.2007, 14:17:29
  11. avatar
    [38] Leona [*]

    tak to musím vyzkoušet, zatím mám nejlepší zkušenost s brokolicovýma karboškama, ale tohle taky vypadá dobře

    superkarma: 0 13.10.2007, 22:27:33
  12. avatar
    [36] rumcajs.tm [*]

    Je tam málo bůčku.

    superkarma: 0 13.10.2007, 16:52:46
  13. avatar
    [35] Vera1 [*]

    Kelly:a to takhle pomoci zaludku, aby se dal do kupy a pak by trochu mastneho zvladal...sice nevim jake nemoci jsi prodelala, ale me pomohlo brat Acidophilus jeden mesic a to byla po nekolika letech uleva ...nechci tu nei propagovat, jen i myslim, ze by to nebylo od veci zkusit

    superkarma: 0 12.10.2007, 17:41:32
  14. avatar
    [34] vininka [*]

    Tak tohle určitě vyzkouším...Já dělám brokolici tak, že ji trošku povařím, na pánev dám cibulku, šunku , pak tu uvařenou brokolici, trochu okořením (pepř,sůl), přidám česnek, naleju na to rozšleh. vejce, nechám mírně ztuhnout. Pak do toho zamíchám strouh. sýr nebo nivu ...přendám to do zapékací misky a dám na cca 20-30 minut do trouby...příloha - brambory. Taky je to bomba!

    superkarma: 0 12.10.2007, 17:35:25
  15. avatar
    [33] Kelly [*]

    sunnynka: určitě šlo. Trochu to přizpůsobím sobě, abych z toho něco měla i já.

    superkarma: 0 12.10.2007, 14:43:37
  16. avatar
    [32] Gabsi [*]

    Tak s tímhle bych doma mohla uspět.

    superkarma: 0 12.10.2007, 13:57:49
  17. avatar
    [31] sunnynka [*]

    Kelly: a co v té "odtučněné" podobě? nešlo by to?

    superkarma: 0 12.10.2007, 13:51:29

Další příspěvky

Z předchozí stránky:

  1. [30] Pavla_b [*]

    Kelly: aha...tak hlavně, že to zvládáš nemoci jsou mrchy a následky jsou někdy blbý, jsi statečná holka

    superkarma: 0 12.10.2007, 13:20:52
  2. avatar
    [29] femme [*]

    a kde je maso????????

    superkarma: 0 12.10.2007, 13:14:12
  3. avatar
    [28] Kelly [*]

    Ráno chleba nebo rohlík s máslem, někdy dušená šunka a někdy i s taveným sýrem (sýr nesmí překročit 30% tuku), ředkvičky, rajčata, papriky a na oběd rýže nebo brambory, nemaštěné + maso s minimem tuku, nejlépe žáden. Bohužel, ale jinak nefunguju. Když se naštvu, někdy si dám něco, co mne rozhodí, ale musím být doma. Tahle přecitlivělost je pozůstatek po prodělaných nemocech. Mám to zadarmo a do konce života Ale recept vypadá zajímavě. Někdy ho vyzkouším na dětech

    superkarma: 0 12.10.2007, 13:13:45
  4. [27] Pavla_b [*]

    Kelly: aha... mně naštěstí smetana, sýr a máslo nic nedělá...tak to tě lituju..a co vlastěn jš, když během týdne?suché pečivo a rýži?

    superkarma: 0 12.10.2007, 13:02:57
  5. avatar
    [26] Kelly [*]

    sunnynka: a buď ráda, že to neznáš.

    superkarma: 0 12.10.2007, 12:57:58
  6. avatar
    [25] Kelly [*]

    sunnynka: ne, máslo, smetana a sýr ...

    superkarma: 0 12.10.2007, 12:57:08
  7. avatar
    [24] sunnynka [*]

    Kelly: komplikace ze zeleniny, brambor a mléčných výrobků? to mi přijde jako trochu přehnané....

    superkarma: 0 12.10.2007, 12:54:20
  8. avatar
    [23] Kelly [*]

    Pavla_b: nejde tu o nějaké dietování z důvodu shazování kil, ale z důvodu trávení, abych se z toho nepos... Tohle bych si udělala max. v pátek, abych případné komplikace mohla doléčit přes víkend.

    superkarma: 0 12.10.2007, 12:39:35
  9. avatar
    [22] Kate01 [*]

    Vypadá to super, zkusím to!!!

    superkarma: 0 12.10.2007, 12:38:12
  10. [21] FAXÍK [*]

    to jsem ještě nevařila, ale vypadá to dobře

    superkarma: 0 12.10.2007, 12:24:44
  11. avatar
    [20] MEK [*]

    brokolici i bramborovou kaši

    superkarma: 0 12.10.2007, 12:14:09
  12. avatar
    [19] sanvean [*]

    Luciš: Najdeš to tady - v povídce, která začíná slovy KDYŽ SE LÉTO chýlí ke konci: http://eldar.cz/myf/txt/fulghum_skolka.html

    superkarma: 0 12.10.2007, 11:50:03
  13. avatar
    [18] Luciš [*]

    sanvean: je tu recept? Prosím

    superkarma: 0 12.10.2007, 11:43:19
  14. [17] Pavla_b [*]

    Kelly: tučné? je to takové normální jídlo a určitě výborné, ovšem dietářky v tom vidí asi kalorickou bombu a samý tuk

    superkarma: 0 12.10.2007, 11:22:04
  15. avatar
    [16] sanvean [*]

    Ale nejlepší recept je stejně ten na obalovaný steak od Fulghuma

    superkarma: 0 12.10.2007, 10:58:39
  16. avatar
    [15] sunnynka [*]

    Kelly: brambory můžeš pomačkat nasucho, nepřidávat ani máslo ani mléko. Brokolici přelít jednou nízkoutučnou smetanou a zasypat nízkotučným sýrem. Chuť pak ale nezaručím

    superkarma: 0 12.10.2007, 10:50:46
  17. avatar
    [14] Kelly [*]

    Není to moc tučné? Tuk v mačkaných bramborách, smetana navrch + sýr. To bych asi nerozchodila

    superkarma: 0 12.10.2007, 10:45:30
  18. avatar
    [13] marcellina* [*]

    jen kdyz to neni s besamelem... takze zkusim

    superkarma: 0 12.10.2007, 10:40:03
  19. avatar
    [12] Ťapina [*]

    Vypadá to dost strašně A brokolicové chuti se to asi úpravou nezbaví, protože to by se to rovnou mohlo dělat bez ní, takže nic pro mě.

    superkarma: 0 12.10.2007, 10:37:27
  20. avatar
    [11] Palita [*]

    Brokolici mám ráda uvařenou v páře a přelitou omáčkou - smetana a nastrouhaná niva

    superkarma: 0 12.10.2007, 10:27:06
  21. avatar
    [10] závislá na čokoládě [*]

    Brokolici miluji a dokonce jsem ji naučila jíst i manžu, který vždycky říkal, že to zelené zlo jíst nebude. Nejraději ji mám uvařenou v páře s vegetou a zapečenou se sýrem. Tenhle recept určitě vyzkouším

    superkarma: 0 12.10.2007, 10:20:54
  22. avatar
    [9] petul [*]

    Zapečenou bramborovou kaši dělám a nejenom s brokolicí Je to výborné Tak jsem si právě uvědomila, že jsem ji dlouho nedělala, díky za připomenutí

    superkarma: 0 12.10.2007, 10:16:48
  23. avatar
    [8] JK [*]

    dobré je k bramborám při vaření přidat stroužky česneku, nebo do kaše přimíchat krájenou zelenou cibulku, pažitku

    superkarma: 0 12.10.2007, 10:11:41
  24. avatar
    [7] sanvean [*]

    Hmmm, tak toto je přesně něco pro mě

    superkarma: 0 12.10.2007, 10:06:31
  25. avatar
    [6] Saturninka [*]

    zrovna dnes jsem si brokoličku koupila .Miluju ji podušenou na máslíčku a zapečenou se sýrem ...

    superkarma: 0 12.10.2007, 10:02:07
  26. avatar
    [5] sunnynka [*]

    Nedávno jsem přidávala pod brokolici ještě jednu vrstvu, dušené žampiony A pro milovníky masa se dá přidat vrstva kousků třeba kuřecího masa.

    superkarma: 0 12.10.2007, 09:43:58
  27. [4] Pavla_b [*]

    to musí být dobré, brokolici i brambory miluju

    superkarma: 0 12.10.2007, 09:15:03
  28. avatar
    [3] Japina [*]

    Tohle zkusím, dík za inspiraci.

    superkarma: 0 12.10.2007, 09:02:05
  29. avatar
    [2] Ramiko [*]

    receptík vypadá jednoduše a chutně, tak určitě vyzkouším

    superkarma: 0 12.10.2007, 08:24:13
  30. [1] Pianistka [*]

    Včera jsme sklidili poslední zbytky brokolice než začnou mrazíky, takže jste se s dnešním receptem přesně trefili. Vypadá to fantasticky, na brokolici jsem úchylná já, můj , i náš

    superkarma: 0 12.10.2007, 07:17:07

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Náš tip

Doporučujeme