Reklama

Na kuchyni našich babiček se mi líbí, že s některými jídly se mazlily a dokázaly jejich přípravou strávit hodiny času. A některá jídla naopak maximálně zjednodušily. Třeba tento koláč.

hrníčkový koláč

Recept na hrníčkový koláč s ovocem jsem našla v kuchařce po mojí babičce. Jmenuje se jasně a stručně: Moučník - Božka. Se svou švagrovou Boženkou babička sdílela společnou lásku k jídlu a vaření. Takže to máme v rodině a já jsem to zdědila. Hurá ;-) Vyměnily si tak řadu receptů a já teď listuji sešitem plným pokladů a čerpám v něm inspiraci.

Do moučníku jsem použila mix švestek a meruněk. Všechny ze zahrady mých rodičů, výborné, čerstvé, domácí bez špetky jakékoliv chemie. Nic nechutná jak skvěle jako domácí ovoce. Připraveno a upečeno za chviličku. To je přece sen. Použít se samozřejmě dá jakékoliv ovoce, nejlepší je řídit se sezónou.

Suroviny

  • 2 hrnky polohrubé mouky
  • 1 a 1/2 hrnku moučkového cukru
  • 1 prášek do pečiva
  • 1/2 kostky másla (125 g)
  • 2 vejce
  • 3/4 hrnku mléka
  • ovoce

Postup

V míse smícháme mouku, cukr a máslo. Můžeme přidat pár kapek vanilky nebo trochu vanilkového prášku. Vznikne máslová drobenka, ze které si jeden hrnek necháme odložený stranou.

Do zbytku přimícháme prášek do pečiva, vejce a mléko. Umícháme těsto, které nalijeme na vymazaný a moukou vysypaný plech. Na těsto poklademe ovoce, můžeme udělat třeba i kopečky z marmelády. Celý povrch koláče posypeme drobenkou a dáme do vyhřáté trouby.

Pečeme na 180 °C, asi půl hodinky, než povrch zezlátne.

Dobrou chuť přeje Elly.