Vaření

Božčin hrníčkový koláč

Na kuchyni našich babiček se mi líbí, že s některými jídly se mazlily a dokázaly jejich přípravou strávit hodiny času. A některá jídla naopak maximálně zjednodušily. Třeba tento koláč.

hrníčkový koláč

Recept na hrníčkový koláč s ovocem jsem našla v kuchařce po mojí babičce. Jmenuje se jasně a stručně: Moučník - Božka. Se svou švagrovou Boženkou babička sdílela společnou lásku k jídlu a vaření. Takže to máme v rodině a já jsem to zdědila. Hurá ;-) Vyměnily si tak řadu receptů a já teď listuji sešitem plným pokladů a čerpám v něm inspiraci.

Do moučníku jsem použila mix švestek a meruněk. Všechny ze zahrady mých rodičů, výborné, čerstvé, domácí bez špetky jakékoliv chemie. Nic nechutná jak skvěle jako domácí ovoce. Připraveno a upečeno za chviličku. To je přece sen. Použít se samozřejmě dá jakékoliv ovoce, nejlepší je řídit se sezónou.

Suroviny

  • 2 hrnky polohrubé mouky
  • 1 a 1/2 hrnku moučkového cukru
  • 1 prášek do pečiva
  • 1/2 kostky másla (125 g)
  • 2 vejce
  • 3/4 hrnku mléka
  • ovoce

Postup

V míse smícháme mouku, cukr a máslo. Můžeme přidat pár kapek vanilky nebo trochu vanilkového prášku. Vznikne máslová drobenka, ze které si jeden hrnek necháme odložený stranou.

Do zbytku přimícháme prášek do pečiva, vejce a mléko. Umícháme těsto, které nalijeme na vymazaný a moukou vysypaný plech. Na těsto poklademe ovoce, můžeme udělat třeba i kopečky z marmelády. Celý povrch koláče posypeme drobenkou a dáme do vyhřáté trouby.

Pečeme na 180 °C, asi půl hodinky, než povrch zezlátne.

Dobrou chuť přeje Elly.

   
05.08.2014 - Mlsání - autor: elly

Komentáře:

  1. avatar
    [29] kutliki [*]

    Normálně jsem si poslintala klávesnici. Sml30

    superkarma: 0 04.10.2014, 18:16:40
  2. [28] zwiki [*]

    Nepiš a radši pošli ke kafiSml30

    superkarma: 0 09.08.2014, 12:49:42
  3. [27] pavlinf [*]

    vypadá to lákavě,hned bych si dala

    superkarma: 0 06.08.2014, 23:06:11
  4. avatar
    [26] samecka [*]

    Eva_Fl — #1 tak z ní slez!

    superkarma: 0 05.08.2014, 17:02:56
  5. [25] dadma [*]

    Tak já mám podobný na sklenice,ale na dva hrnky mouky 1 a1/2 hrnku cukru,tak to bych nedala.Možná tak něco přes půlku hrnku.

    superkarma: 3 05.08.2014, 16:51:12
  6. avatar
    [24] monkee [*]

    Nic nového pod sluncem, v mých receptech figuruje (už 30 let) jako Drobenkový koláč. Peču ho ráda a často, nejčastěji švestkový či meruňkový, dnes bude špendlíkový (bio nebioSml57).

    Radek Kříž — #20 Opakování je pro blb*čky, chytrá žena si chemii do kuchyně nenosí, pokud nemusí. Ale když na BIO nejsou finance, tak nakoupí tam, kde obchodníkovi aspoň trochu důvěřuje. Sml15

    gerda — #16 Sml22 My si sami rozbor na hnojiva a pesticidy neuděláme. Jistota je pouze u vlastní zahrádky.

    superkarma: 1 05.08.2014, 16:40:00
  7. [23] KARLA KREPELKOVA [*]

    Neni nad rychle moucniky.Ten je rychly a bezvadny.

    superkarma: 0 05.08.2014, 16:24:33
  8. [22] oliha73 [*]

    Tento   "koláč na poslední chvíli" dělám často a už dlouhéééé roky. Velmi pikantní je s rebarborou  či s rybízem, v zimním období s namraženým. Obměnit se dá různě, na př. několik lžíc mouky nahradit moukou kokosovou  aj.

    superkarma: 0 05.08.2014, 14:09:19
  9. [21] oliha73 [*]

    gerda — #2 gerda — #2

    superkarma: 0 05.08.2014, 13:59:28
  10. avatar
    [20] Radek Kříž [*]

    elly — #9 Včera večer jsem tenhle recept aplikoval s borůvkama. Je to výtečné!!!

    A že je potřeba jíst kvalitní, čerstvé suroviny opakuj stále a dokola.

    1. na komentář reaguje monkee — #24
    superkarma: 0 05.08.2014, 13:35:17
  11. [19] Trefa [*]

    Trefa:nic noveho,to uz je stary recept.jsou i lepsi.

    superkarma: 1 05.08.2014, 13:06:02
  12. [18] slávenka [*]

    Dělám podobně, jen dávám místo másla olej, hrníčkové recepty jsou fajn.Sml16

    superkarma: 0 05.08.2014, 10:44:42
  13. avatar
    [17] diblice [*]

    tak tenhle dělám dost často, ale cukru dávám necelý hrnek a místo másla půl hrnku oleje, teď jsem z toho dělala mufiny se švestkama a jablkama

    superkarma: 1 05.08.2014, 10:01:58
  14. avatar
    [16] gerda [*]

    luneta — #6 to mi vůbec nevadí. Když je na výběr, je to samozřejmě lepší. Jenže pokud to člověk nevypěstuje doma vlastníma rukama, musí pouze důvěřovat v poctivost obchodníků. Však víte, jaký je rozdíl mezi normálním a bio zemědělcem?? Ten první hnojí ve dne, druhý v nociSml57Sml30

    1. na komentář reaguje monkee — #24
    superkarma: 5 05.08.2014, 09:43:38
  15. avatar
    [15] gerda [*]

    Milala — #8 a když se k té drobence přimíchá i prášek do pečiva, vyjde z toho opravdový celistvý moučníkSml67

    superkarma: 0 05.08.2014, 09:42:05
  16. avatar
    [14] blanca [*]

    jinak se mi ale recept líbí, mám takové vyzkoušené "rychlovky" nejradši Sml67Sml16

    superkarma: 1 05.08.2014, 09:05:26
  17. avatar
    [13] blanca [*]

    elly — #9 ani mi nevadí, že to připomínáte, nějak to neřeším, jen si myslím, že každý kdo má možnost sehnat domácí ovoce a zeleninu, jí dá určitě přednost před kupovanou, sama jí mám, ale i ta domácí ještě neznamená, že je třeba bez dusíku a fosforu, pokud se hnojí hnojem, i tady jsou nějaká pravidla a určitě ne každý je zná a dodržuje Sml33 a popravdě, dost často i doma lidi dnes chemicky ošetřují stromy, brambory,...proti škůdcům, plísním, atd.

    superkarma: 1 05.08.2014, 09:03:59
  18. avatar
    [12] marianaant [*]

    Taky tyto recepty mám ráda, jsou prima pro mladé kuchařinky, nic se nemusí vážit. Jsou jednoduché a rychle hotové.Sml16

    superkarma: 0 05.08.2014, 08:48:01
  19. [11] Helena Svatková [*]

    Tyti hrníčkové recepty mám velice oblíbené, je to rychlé a bez jakohokoliv vážení.Sml59

    superkarma: 0 05.08.2014, 08:29:53
  20. avatar
    [10] elly [*]

    Milala — #8 to je jeden z nejlepší moučníků - jen ovoce zasypané drobenkou! Já takhle miluju i rebarboru s jahodama a švestky jsou nejlepší!!!! :-)

    superkarma: 0 05.08.2014, 08:27:19
  21. avatar
    [9] elly [*]

    luneta — #6 to je škoda, že vám to vadí, ale připomínat to budu dál, protože to důležité je a přemýšlím nad tím, co na talíř sobě a hlavně mým dětem dávám. A pokud mám možnost sehnat ovoce a zeleninu neošetřené chemicky, tak to využívám a připomínám ;-)

    1. na komentář reaguje blanca — #13
    2. na komentář reaguje Radek Kříž — #20
    superkarma: 1 05.08.2014, 08:26:32
  22. avatar
    [8] Milala [*]

    V neděli jsem sbírala švestky a nechtělo se mi dělat s těstem.Tak jsem jenom švestky vypeckovala,rozložila do pekáče,pohodila kousky másla ,prosypala cukrem a posypala drobenkou.Dala upéct a byl to vynikající mls ke kafíčkuSml30

    1. na komentář reaguje elly — #10
    2. na komentář reaguje gerda — #15
    superkarma: 0 05.08.2014, 08:22:57
  23. avatar
    [7] buldok [*]

    Hned bych si dala koláč k snídani, vypadá moc dobře.

    superkarma: 0 05.08.2014, 07:49:25
  24. avatar
    [6] luneta [*]

    mě jen vadí,jak všude připomínáte-domácí ovoce bez chemie.Jako by to bylo pro recept důležité.Připadám si pak jak v článcích o zdraví.

    1. na komentář reaguje elly — #9
    2. na komentář reaguje gerda — #16
    superkarma: 3 05.08.2014, 07:46:49
  25. [5] vladka60 [*]

    Tento recept znám, taky dělám.

    superkarma: 0 05.08.2014, 07:42:12
  26. [4] anina4 [*]

    KMOTRICKA — #3 taky tak, to máme nejspíš stejný rozpis

    superkarma: 0 05.08.2014, 06:43:27
  27. avatar
    [3] KMOTRICKA [*]

    Dělám  podobně, ale jen 1 hníček cukr písek, 1 hrnek mléka. Dobrou chuť.

    1. na komentář reaguje anina4 — #4
    superkarma: 0 05.08.2014, 06:27:43
  28. avatar
    [2] gerda [*]

    Ano, generacemi prověřený snadný a rychlý receptSml67. Já ho mám v další variaci - že po upečení se posypka pokape mlékem a přikryje utěrkou. Je pak hned vláčný.

    1. na komentář reaguje oliha73 — #21
    superkarma: 0 05.08.2014, 05:32:52
  29. avatar
    [1] Eva_CZ [*]

    Sml29 kdyz ja jsem ale na diete.... Sml15Sml15Sml15

    1. na komentář reaguje samecka — #26
    superkarma: 0 05.08.2014, 03:17:53

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Anketa: Výživa v nemoci
Hledáme čtenářky, které rády čtou knihy
Anketní otázky pro čtenářky, které chtějí testovat Canesten Intim Gel
Anketa: Bolí vás záda?
Anketa pro maminky

Náš tip

Doporučujeme