Před časem jsem se zde na stránkách Ženy-in vyznávala ze svého milostného vztahu k černému pepři a jeho působení na mé fyzické i duchovní tělo. Tato krátká, leč intenzivní známost již patrně pominula, neboť celé mé já se v současnosti přimklo ke kanadským borůvkám.

Možná to znáte sami, padne na vás jakási fascinace určitou potravinou, kterou s téměř až posedlostí musíte mít.

Borůvky - ty naše lesní - sice ještě nezrají, ale ty kanadské, které jsou svou chutí neskutečně zajímavé, můžeme v obchodě dostat v podstatě kdykoliv. Dlouho jsem si jich nevšímala, až do chvíle, kdy jsem tu první ochutnala. O mocné síle těchto drobných bobulek ve své publikaci o léčivých rostlinách píše i známá bylinkářka Ursel Buhringová. Protože jsou borůvky, jak známo, velmi zdravé, v některých krajích se říkávalo, že v době sklizně borůvek mohou jet lékaři na dovolenou...

Podle učení svaté Hildegardy z Bingenu jsou borůvky skvělé jak čerstvé, tak i sušené, účinky sušených borůvek pomáhají při průjmových onemocněních, bobule jsou známé jako prostředek vyvolávající zácpu a projevující se chladivým a svíravým účinkem. Podle dochovaných pramenů Hieronymus Bock doporučoval borůvky v 16. století proti žaludečním onemocněním, taktéž při chorobách plic a úporném kašli. Další dávní léčitelé borůvky radili užívat proti zanícenému žaludku, k hojení dělohy a na hnijící tkáně v otevřených ranách. Věhlasný farář Kunzle doporučoval borůvky jako vynikající prostředek proti roupům, a to se, pokud vím, používá dodnes. A i když borůvková sezóna ještě nezačala, s jejich skvělými vlastnostmi se můžeme seznámit již nyní.

Podle vědců z univerzity v Bostonu je známo, že kdo sní každý den hrst borůvek, zůstane fit až do vysokého věku! Antokyany , které jsou obsaženy v borůvkách, jsou podle nich špičkou ve vychytávání volných radikálů, dále vykazují ochranné působení na cévy, podporují schopnost učit se, rovnovážný smysl, koordinaci a krátkodobou paměť, snižují riziko rozvoje srdečních a oběhových onemocnění. Borůvky také mají moc oddálit stárnutí mozkových buněk, předcházejí tělesným změnám spojeným se stárnutím a snižují riziko vzniku rakoviny.

Sušené borůvky - se užívají při lehkých nespecifikovaných průjmových nemocech s nucením na zvracení, při poruchách trávení (kvasná či hnilobná dyspepsie), na žaludeční vředy a záněty ústní dutiny.

Vnější čajové obklady podporují zajizvení ran, jsou dobré na popáleniny a bércové vředy, jako kloktadlo při zánětech hrdla nebo dásní.

Čerstvé borůvky - plody, stejně jako povidla a marmeláda povzbuzují chuť k jídlu, podporují vylučování žaludečních šťáv a jsou skvělé v boji proti škrkavkám a roupům.

Ursel Buhringová doporučuje borůvkovou masku na akné: Naložte 250 g sušených borůvek do 3/4 l studené vody, 8 hodin nechte stát v klidu, potom prudce svařte. Hmotu nechte působit 1 hodinu, pak smyjte.

Čtěte také o borůvkách:

Uložit

Uložit

Uložit

Reklama