Léto je v plném proudu a my můžeme zpracovat maliny, borůvky, zrající rybíz nebo angrešt. Vybrali jsme pro vás recept na letní pochoutku – borůvkový koláč, který nám doporučila Elly.

1

U stánku na ovocnězeleninové tržnici jsem neodolala a koupila litr borůvek. Doma jsem zasedla ke svým zásobám časopisů a knížek, projela internet a ze všech slušně vypadajících receptů jsem neodolala „Snadnému borůvkovému koláči pro náročné“ od Šárky Škachové. A dobře jsem udělala.

Koláč má dokonalé těsto s křupavými okraji, opečené žmolenka je dokonalá a borůvky se jen rozplývají na jazyku.

Suroviny

250 g polohrubé mouky
125 g moučkového cukru
125 g másla
špetka soli
1 vejce
lžíce strouhanky

na žmolenku:
máslo
cukr (krupice)
mouka (hrubá)

borůvky (cca 1 l)

4

Postup

V míse smícháme rukou moukou, cukr moučka, špetku soli, změklé máslo a vejce. Důkladně prohněte v hladké těsto, které dáme na chvíli do lednice, aby ztuhnulo.
Troubu rozpálíme na 180 °C.

Koláčovou formu vymažeme tukem, vysypeme moukou a těsto do ní vtlačíme dlaní, roztáhneme k okrajům a kolem nich trochu zvedneme. Já jsem si při roztlačování po formě pomohla malým dřevěným válečkem.
Těsto na několika místech propícháme vidličkou, lehce posypeme jemně mletou strouhankou a pořádně zasypeme borůvkami.
Žmolenku si připravíme smícháním mouky, cukru a změklého másla. Poměr jsem střelila od oka, ale řekla bych, že jsem měla zhruba stejně mouky a cukru a máslem jsem doladila tu správnou hmotu, ani sypkou, ani příliš lepivou.
Žmolenkou pak pěkně borůvky zasypeme. A určitě nešetříme! Žmolenka nám všem na koláči chutnala nejvíce. :-) Koláč šoupneme do trouby a pečeme 30 minut. Hotový je, až je žmolenka i čouhající těsto upečené krásně dozlatova.

1

2

Vsadím se, že nikdo neodolá a nebude čekat, až koláč úplně vychladne. Úžasná vůně másla a borůvek vám totiž zaplní byt a přiláká i sousedy. :-)

Z uvedeného množství těsta jsem upekla dva menší koláče, spotřebovala jsem na ně téměř litr borůvek.

Dobrou chuť přeje elly, inspirovaná webem Dolce Vita.

Reklama