Vaření

Borůvkový koláč, letní pochoutka

Léto je v plném proudu a my můžeme zpracovat maliny, borůvky, zrající rybíz nebo angrešt. Vybrali jsme pro vás recept na letní pochoutku – borůvkový koláč, který nám doporučila Elly.

1

U stánku na ovocnězeleninové tržnici jsem neodolala a koupila litr borůvek. Doma jsem zasedla ke svým zásobám časopisů a knížek, projela internet a ze všech slušně vypadajících receptů jsem neodolala „Snadnému borůvkovému koláči pro náročné“ od Šárky Škachové. A dobře jsem udělala.

Koláč má dokonalé těsto s křupavými okraji, opečené žmolenka je dokonalá a borůvky se jen rozplývají na jazyku.

Suroviny

250 g polohrubé mouky
125 g moučkového cukru
125 g másla
špetka soli
1 vejce
lžíce strouhanky

na žmolenku:
máslo
cukr (krupice)
mouka (hrubá)

borůvky (cca 1 l)

4

Postup

V míse smícháme rukou moukou, cukr moučka, špetku soli, změklé máslo a vejce. Důkladně prohněte v hladké těsto, které dáme na chvíli do lednice, aby ztuhnulo.
Troubu rozpálíme na 180 °C.

Koláčovou formu vymažeme tukem, vysypeme moukou a těsto do ní vtlačíme dlaní, roztáhneme k okrajům a kolem nich trochu zvedneme. Já jsem si při roztlačování po formě pomohla malým dřevěným válečkem.
Těsto na několika místech propícháme vidličkou, lehce posypeme jemně mletou strouhankou a pořádně zasypeme borůvkami.
Žmolenku si připravíme smícháním mouky, cukru a změklého másla. Poměr jsem střelila od oka, ale řekla bych, že jsem měla zhruba stejně mouky a cukru a máslem jsem doladila tu správnou hmotu, ani sypkou, ani příliš lepivou.
Žmolenkou pak pěkně borůvky zasypeme. A určitě nešetříme! Žmolenka nám všem na koláči chutnala nejvíce. :-) Koláč šoupneme do trouby a pečeme 30 minut. Hotový je, až je žmolenka i čouhající těsto upečené krásně dozlatova.

1

2

Vsadím se, že nikdo neodolá a nebude čekat, až koláč úplně vychladne. Úžasná vůně másla a borůvek vám totiž zaplní byt a přiláká i sousedy. :-)

Z uvedeného množství těsta jsem upekla dva menší koláče, spotřebovala jsem na ně téměř litr borůvek.

Dobrou chuť přeje elly, inspirovaná webem Dolce Vita.

   
17.07.2014 - Recepty s návodem - autor: Markéta Škaldová

Další příspěvky

Komentáře:

  1. [34] manislava [*]

    pod ovoce jěště přidávám tvaroh,doma ho milují a je to vynikající-sladké moc nejím,ale tomuhle neodolám

    superkarma: 0 07.08.2014, 08:07:14
  2. [33] V19 [*]

    dnes som piekla - super koláčikSml16

    superkarma: 0 27.07.2014, 11:00:48
  3. [32] dadma [*]

    Uloženo,ale stejně nejlepší borůvkový koláč dělala moje maminka,byl to klasický kynutý,ale lepší jsem zatím nejedla,zrovna tak jako vánočku.

    superkarma: 0 17.07.2014, 22:55:19
  4. avatar
    [31] kobližka [*]

    monkee — #30 Díky.

    superkarma: 0 17.07.2014, 21:04:44

Další příspěvky

Z předchozí stránky:

  1. avatar
    [30] monkee [*]

    kobližka — #28 "...Z uvedeného množství těsta jsem upekla dva menší koláče, spotřebovala jsem na ně téměř litr borůvek."

    Formu vidíš na fotce. Odhaduju to na menší plech nebo velkou pizzovou formu.

    1. na komentář reaguje kobližka — #31
    superkarma: 0 17.07.2014, 20:58:18
  2. [29] Roland [*]

    Taky jsem i opsala a o víkendu vyzkouším.

    superkarma: 0 17.07.2014, 20:23:53
  3. avatar
    [28] kobližka [*]

    kobližka — #16 Hmmm...tak "dík" za odpověď Sml58

    1. na komentář reaguje monkee — #30
    superkarma: 0 17.07.2014, 19:07:37
  4. [27] pajda02 [*]

    vypadá úžasně! hned bych si kousek dala :)

    superkarma: 0 17.07.2014, 17:05:25
  5. [26] slávenka [*]

    zkopírováno, ještě tak sehnat borůvky, to bude problémSml22

    superkarma: 0 17.07.2014, 16:30:35
  6. avatar
    [25] monkee [*]

    gerda — #20 A u nás táč (máma s babičkou - Olc)Sml58

    superkarma: 0 17.07.2014, 16:20:49
  7. avatar
    [24] gerda [*]

    tak to jsem zvědavá, za kolik budou tady. A žena in se mi dnes mimořádně dlouho načítá.

    superkarma: 0 17.07.2014, 15:41:59
  8. avatar
    [23] hubajda [*]

    knihovna — #8 minulej tyden v Brne byli taky za 90 normalni cena ja jezdim k Budejcam a tam u cesty to deti prodavaj za par kacek ja je tam koupila za 70 za litr vzdy si kupuji 10 litru a davam do mrazaku a delam marmeladu jinak na Prahu dost dobra cena

    superkarma: 0 17.07.2014, 15:05:41
  9. avatar
    [22] ToraToraTora [*]

    gerda — #19 Já ji peču. To těsto vyleju na plech a šoupnu do trouby

    superkarma: 0 17.07.2014, 15:03:50
  10. avatar
    [21] ToraToraTora [*]

    gerda — #20 Sml52 To aby mě člověk slovník, když vyjede za humna

    superkarma: 0 17.07.2014, 15:03:06
  11. avatar
    [20] gerda [*]

    ToraToraTora — #18 ne, tady se takhle nic nejmenuje. U nás se docela divně říká litému těstu s ovocem na plech. Tento koláč se nazývá "tróč". Jsme teda hodně malá země, ale nářečí je po pár kilometrech jiné.

    1. na komentář reaguje ToraToraTora — #21
    2. na komentář reaguje monkee — #25
    superkarma: 0 17.07.2014, 14:57:49
  12. avatar
    [19] gerda [*]

    škvára je vlastně nepečený moučník. Protože se smaží na pánvi, tak bude i rychlejší. Jak pojedu do globusu, koupím trochu borůvek a zkusím to. Zas něco nového.Sml67

    1. na komentář reaguje ToraToraTora — #22
    superkarma: 0 17.07.2014, 14:56:07
  13. avatar
    [18] ToraToraTora [*]

    gerda — #15 Já ti nevím, já to tak znám od mala,jsem z východních čech . Ale na Moravě to babička dělala taky, tak jsem myslela, že to je univerzální

    1. na komentář reaguje gerda — #20
    superkarma: 0 17.07.2014, 14:55:35
  14. avatar
    [17] kobližka [*]

    libuno — #9 To teda zní úžasně,jak nepeču moc podle nových receptů,tohle udělám!

    superkarma: 0 17.07.2014, 14:51:02
  15. avatar
    [16] kobližka [*]

    To je rozpis na takovou kulatou formu?,nebo i na klasický plech ?mMyslím velikostně,dík.

    1. na komentář reaguje kobližka — #28
    superkarma: 0 17.07.2014, 14:49:00
  16. avatar
    [15] gerda [*]

    ToraToraTora — #13 a to je krajový název? Odkud?? Tady jsem to v životě neslyšela. Leda v souvislosti s pracemi na komunikacích.Sml30

    1. na komentář reaguje ToraToraTora — #18
    superkarma: 0 17.07.2014, 14:44:54
  17. [14] MaVy [*]

    dneska mi děláte chutě nejdřív maliny teď borůvky,po těch bych se taky utloukla Sml29

    superkarma: 0 17.07.2014, 14:41:25
  18. avatar
    [13] ToraToraTora [*]

    gerda — #10 Já tedy liju kynuté lívancové těsto. Ale důležité je, že se musí nasypat borůvek, aby byl plech černý jak škvárou vysypaná cesta. Je to božský dezert. Už jsem letos dělala tři a vždycky zmizí než to stihne vychladnout

    1. na komentář reaguje gerda — #15
    superkarma: 0 17.07.2014, 14:39:28
  19. avatar
    [12] dasena [*]

    knihovna — #8 to je tak normální cena a na Prahu se divím, že je tak nízká, v Praze bývá drazeSml16

    superkarma: 0 17.07.2014, 14:25:13
  20. avatar
    [11] gerda [*]

    libuno — #9 vlastně....když si to člověk představí....s troškou fantazie tak škvára vlastně vypadá. to musím zkusit.

    superkarma: 0 17.07.2014, 14:21:41
  21. avatar
    [10] gerda [*]

    libuno — #9 vida, a to jsem si říkala, že už mě v kuchyni nemůže nic překvapit.Sml67

    1. na komentář reaguje ToraToraTora — #13
    superkarma: 0 17.07.2014, 14:20:40
  22. [9] libuno [*]

    gerda — #6 Také jsem se divila, co to slovo znamená.

    Našla jsem toto, nevím, zda je to správné.

    Borůvková škvára - moučník.

    Palačinkové těsto nalijeme na rozpálený tuk v pekáči. Okamžitě zasypeme silnou vrstvou borůvek. Po upečení pocukrujeme. Můžeme zdobit šlehačkou.

    1. na komentář reaguje gerda — #10
    2. na komentář reaguje gerda — #11
    3. na komentář reaguje kobližka — #17
    superkarma: 0 17.07.2014, 14:19:34
  23. [8] knihovna [*]

    tetička25 — #3 90,-

    1. na komentář reaguje dasena — #12
    2. na komentář reaguje hubajda — #23
    superkarma: 0 17.07.2014, 14:18:09
  24. [7] Violeta [*]

    Sml69Pokud se dostanu na trh, borůvky si koupím. Jsou sice dost drahé, ale koláč upeču moc ráda.

    superkarma: 0 17.07.2014, 14:15:34
  25. avatar
    [6] gerda [*]

    ToraToraTora — #4 Jaká škvára??Sml2

    1. na komentář reaguje libuno — #9
    superkarma: 0 17.07.2014, 14:07:35
  26. avatar
    [5] gerda [*]

    Elly, dovoluji si dotaz. Vzhledem k tomu, že jsou pařáky a přizpůsobujeme jim i jídelníček - nemáte recept na studenou letní polévku? Kdyby byl zájem, mám recept na originální studený boršč. Recept přímo z Ruska.

    superkarma: 0 17.07.2014, 14:05:30
  27. avatar
    [4] ToraToraTora [*]

    Nejlepší je škvára. Křehké těsto mám radši s náplní ořechovou, jablečnou, pudinkovou a nebo jsou z něj dobré quiche sýrové a zeleninové.

    1. na komentář reaguje gerda — #6
    superkarma: 0 17.07.2014, 13:58:40
  28. [3] tetička25 [*]

    Kolik stojí v Praze litr borůvek?

    1. na komentář reaguje knihovna — #8
    superkarma: 0 17.07.2014, 13:58:32
  29. avatar
    [2] helikoptera [*]

    máme na zahradě spoustu kanadských borůvek, ale ty mi tepelně zpracované nechutnají, normálních je u nás v okolí pomálu

    superkarma: 0 17.07.2014, 13:55:56
  30. avatar
    [1] gerda [*]

    Borůvky už prodávají, začla sezóna. Jsou výborné do kynutých knedlíků, jako žahour na ně a koláče z nich - jéje.Sml26 Tenhle je určitě výborný, ale já mám nejradši z litého kynutého těsta. Taky s drobenkou.

    superkarma: 0 17.07.2014, 13:53:52

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Dětský pokoj - zařizování, rekonstrukce

Náš tip

Doporučujeme