borůvkový koláč

Na borůvky se každý rok těší dospělí i děti. Přiznejte se, že i vy? Nejkrásnější letní výlety jsou ty, po kterých se vrací s pusou modrou od mlsání borůvek přímo v lese. Nasbírat je na pečení dá celkem práci, ale stojí to za námahu. Potom si můžete upéct třeba výborný koláč.

Já jsem si zašla pro inspiraci za svým oblíbeným nadšeným kuchařem, Pepou Drábkem. Výlety do jeho Fotokuchařky podnikám velice ráda, protože vím, že Pepa vaření i pečení miluje.

Suroviny

  • 400 g polohrubé mouky
  • 100 g hladké mouky
  • 3 lžíce cukr krystal
  • 1 celé droždí (42 g)
  • 1/4 l vlažného mléka
  • 1 dcl oleje
  • 1/2 kypřícího prášku
  • 1 žloutek
  • 250 g tučného tvarohu
  • špetka soli

Na dokončení:

  • 1,5 kg borůvek

Na drobenku:

  • 140 g hrubé mouky
  • 100 cukr krystal
  • 100 g másla
  • 1/2 lžičky sušené vanilky, nebo semínka z 1/2 vanilkového lusku

Postup

Do větší mísy prosejeme obě mouky spolu s kypřícím práškem. Přisypeme cukr.

Asi v jedné polovině odměřeného mléka rozdrolíme droždí a přisypeme lžíci cukru z jeho celkového množství. Necháme vzejít kvásek, který přidáme do mísy. Spolu se žloutkem a olejem.

Dolijeme zbytek mléka a vypracujeme nelepivé těsto, které přikryjeme čistou utěrkou a dáme kynout na teplé místo asi 1 hodinu.

kynuté těsto

Nyní si připravíme suroviny na drobenku.

Do mísy nasypeme cukr, mouku a máslo nakrájené na tenké plátky. Přidáme vanilku a prsty vše spojíme dohromady a vypracujeme drobenku.

Vykynuté těsto rozprostřeme na máslem vymazaný a moukou vysypaný plech. Nejlépe to jde, když si do rukou vetřeme olej.

Těsto pomažeme tvarohem a rovnoměrně posypeme borůvkami.

Nakonec už jen posypeme drobenkou a dáme péct do vyhřáté trouby na 180 stupňů asi 40 - 50 minut.

Dobrou chuť přeje Pepa Drábek

Kam ještě můžete použít borůvky? Do našich výborných koláčů! Jen vyměňte ovoce :-)

koláč s ovocem

ostružinový koláč

švestkový hrnkový koláč

Zdroj fotografií: Josef Drábek a Alena Kolaříková

Reklama