Novinky

Boros: Tradici jsme obnovili

Jakou tradici obnovili v rodině pisatelky s nickem Boros, to už se dozvíte krom jiného v dalším zavařovacím příspěvku.

Zavařuji ovoce. Dříve do klasických zavařovacích sklenic, s gumičkou, sponkou, v pozinkovaném zavařovacím hrnci s teploměrem, postupně jsme přecházeli na omniovky, teď už jsem tak zmlsaná, že jen šroubovací uzávěry. Staré zavařovačky vzali postupem času za své, první odešly sponky, pak sklenice a nedávno se mi přetrhla poslední guma (držela krabici s formičkami na pečení).  K jakému ovoci se dostanu, to zavařím. Když byly děti malé, dost jsem dělala i pyré- jablka, hrušky, jahody, atd, rozmíchané s tvarohem byla ideální svačinka, teď už toho tolik nedělám.  Dřív jsme hodně dělali i marmelády, ale postupem času jsme přestali. Když jsme před 5 lety pořídili domů pekárnu, našli jsme tam i program marmeláda, vyzkoušeli jsme a zjistili, že je výborná. Tak jsme tradici marmelád zase obnovili a marmeládujeme.

Kdysi jsme i odšťavňovali, ale tu šťávu jsme hned vypili. Ze zeleniny zavařujeme jen okurky, pár skleniček kapií na ozdobu, když je hodně rajčat, tak pár skleniček leča. Manžel jede ve velkém červenou řepu- musí jí dělat jen tehdy, když nejsem doma, protože se jednak strašně vztekám, že zaneřádí celou kuchyň a jednak, ta řepa mi opravdu velmi nevoní- úplně se mi zvedá žaludek. Jelikož chodím na střídavé směny, nemá s tím problém. Uvaří si klidně 5 kg řepy a za 2 týdny je po ní. Když je jí více, i zavařujeme, ale dlouho nevydrží ani zavařená. Jinou zeleninu jsme sice zavařovat zkoušeli, ale nechutnalo nám to (zelí, fazolky, hrášek- ten nám vypěnil apod).

Letos v létě jsme objevili stromek s černými jeřabinami. Manžel si vzpomněl na nějaký likér z černých jeřabin, který kdysi ochutnal a nelenili jsme, našli recepty na internetu a vyzkoušeli. Protože to manželovi i dětem chutnalo, šup s kyblíky na jeřabiny a  máme doma několik lahví likéru. Není na klasické pití, ale když si uděláme pohár, polijeme zmrzlinku trochou likéru a je to výborné. Hrála jsme si s tím vším dost dlouho  a manžel vymyslel, že mám firmu Maliko (marmelády, likéry a kompoty)- inspirace zdejší bývalou firmou Seliko (severomoravské lihovary a konzervárny).  

Boros

pozn. red.: Text nebyl redakčně upraven

_________________

Ten likér musí být vynikající. Moje babičky jeřabiny zavařovala a i tak mi moc chutnaly.
Jinak jsem si díky Vám s úsměvem zavzpomínala na ty zavařovací gumičky, to bylo něco :)
Děkuji, že jste napsala a přeji pěkný den s dary naší přírody.
Saša

Téma dnešního dne:  Zavařujete nebo zamrazujete?

  • Co nejčastěji?
  • Co máte nejraději?
  • Nebo volíte ještě jiný způsob skladování zeleniny a ovoce?

Pište na redakční e-mail: redakce@zena-in.cz

Jendu ze čtenářek odměníme pěkným dárkem, kdy bude pro změnu nakupovat a vařit: Knihou nakl. Smart: Nakupujeme s rozumem, vaříme s chutí.

kuchknihdar

   
17.09.2013 - Čtenářské příspěvky - autor: Alexandra Stušková

Komentáře:

  1. avatar
    [2] monkee [*]

    Hanula — #1 Mluvíme o těch samých?

    superkarma: 0 17.09.2013, 20:31:06
  2. avatar
    [1] Hanula [*]

    Sml16ty jeřabiny musí být výborné - ráda se na ně divám na stromech - je to krásná barvaSml67

    1. na komentář reaguje monkee — #2
    superkarma: 0 17.09.2013, 10:53:56

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Anketa: Výživa v nemoci
Hledáme čtenářky, které rády čtou knihy
Anketní otázky pro čtenářky, které chtějí testovat Canesten Intim Gel
Anketa: Bolí vás záda?

Náš tip

Doporučujeme