Novinky

Boros: Stará „Sandtnerka“

Nejedná se o označení nějaké staré sousedky, ale o název staré, dobré a velmi vzácné kuchařské knihy, kterou vlastní čtenářka Boros. Více již v jejím příspěvku.

Kuchařek mám doma několik.
Nejmilejší je mi stará (ale hodně, asi po prababičce) „Sandtnerka“- nemá už titulní stránku, ale je skvělá. Bohužel, ne moc na vaření, to bych asi přišla „na buben“. Takové například nadívané kvíčaly, to bych se nedoplatila. Také zásadně nepoužívá vodu, ale „dobrý masový bujón“.
Peču podle téhle kuchařky cukroví, nejen na Vánoce, ale taky musím ingredience trochu přizpůsobit- taková půllibra kvalitního přepouštěného másla....případně „na špičku kulatého nože amonia“ (už jen to spojení, když je něco kulaté, nemá to špičku).
Ale tu knihu miluju, jsou tam zajímavé věci, dělení masa, různé rady, i stolování.....fakt ji mám ráda.
Mám i modernější knihy, většinou podle nich taky hlavně peču- tam si tužkou vpisuji k těm receptům poznámky jako „nedělat, příšerně se to drobí“, nebo „dobré, přidat víc mouky“ apod.

Kdysi jsem si i vystřihovala recepty, ale ty už postupně vzaly za své- osvědčené jsem si schovala, neosvědčené vyhodila.
Ale třeba zrovna včera jsme si našla v PC recept na domácí mléčnou rýži z pekárny- děti ji milují, ale v obchodě je drahá. Vyzkoušela jsem a už ji sluply. Recepty v PC nepoužívám nijak extra často, přece jen, kniha je kniha, ale manžel už hledá recepty jedině tam.

Boros

pozn.red.: Text nebyl redakčně upraven

___________________

Staré kuchařské knihy jsou kouzelné, ale přesně - dnes už se jejich popisu receptů musí člověk hodně přizpůsobit. Každopádně vlastníte krásnou knihu.
Děkuji, že jste napsala a přeji hezký den
Saša

Téma dnešního dne: Kuchařská kniha

  • Máte doma nějakou kuchařskou knihu?
  • Máte jich víc?
  • Vzpomenete si, kdo vám dal tu první?
  • Kupujete si kuchařské knihy i vy samy?
  • Kupujete je druhým?
  • Podle čeho vybíráte jejich obsah?
  • Experimentujete s cizokrajnými kuchařkami?
  • Vaříte podle kuchařky?
  • Jak často?
  • Máte nějakou nejoblíbenější, nejvíc používanou?
  • Našly jste v ní recept, který se stal vašim oblíbeným?
  • A naopak recept, který se nevydařil?

Tolik pár záchytných bodů, jinak pište samozřejmě vlastním stylem, jak chcete, ale aby se to týkalo kuchařské knihy a jejího využití - nebo nevyužití.

Pište na redakční e-mail: redakce@zena-in.cz

Těšíme se na vaše příspěvky, a aby těch kuchařek nebylo málo, jedné pisatelce další kuchařskou knihu pošleme. Blíží se Vánoce, může se hodit (i to nakupování s rozumem :)).

kucharkakniha

   
14.11.2013 - Čtenářské příspěvky - autor: Alexandra Stušková

Komentáře:

  1. avatar
    [4] Dimsy [*]

    Též vlastním jednu Sandtnerku. Peču podle ní vánoční cukroví.

    superkarma: 0 14.11.2013, 14:17:23
  2. avatar
    [3] Klára Wimmerová [*]

    Já jsem si pořídila Sandtnerku v novém vydání, staré skvělé recepty zůstaly, jen jsou upravené právě ty "půllibry" a pod. na dnešní míry... Vše, co jsem doteď podle ní uvařila, dopadlo skvěle, třeba dušené karbanátky se smetanovou omáčkou  s kapari - vynikající.

    Nemám ráda takové ty řeči, že česká kuchyně není dobrá, nepoužívá žádné koření a podobně - to může říct asi jenom někdo, kdo ji posuzuje podle nějaké mizerné školní jídelny.

    superkarma: 0 14.11.2013, 13:09:23
  3. avatar
    [2] Jindriska8 [*]

    Já si vystřihuji recepty z časopisů dodnes,mám jich plnou bednu,ale už jsme se v nich hodně dlouho nehrabala!Sml16

    superkarma: 0 14.11.2013, 12:51:19
  4. avatar
    [1] Hanula [*]

    Sml16také jsme měli doma tu starou - nechala jsem ji znovu svázat a byla jako nová - skončila u bráchy v rodině, ale možná si o ní švagrové řeknu - jsou tam maminčiny zápisky...

    superkarma: 0 14.11.2013, 12:42:22

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Anketa na téma osteoporóza
Anketa na téma: Zubní zdraví

Náš tip

Doporučujeme