Blogerka Romana miluje jídlo. Ochutnává ho po celé České republice, ale i v zahraničí a hlavně ho sama připravuje. Její úžasné recepty najdete na jejím blogu Na skok v kuchyni i v našem magazínu. A my jsme ji moc rádi vyzpovídali.  

Romana Bohmová

Vím, že máte k vaření vztah od malička. Napadlo vás někdy, když jste v dětství snila o dospělosti, že budete o vaření psát a vaše recepty budou zajímat ostatní?
Vždy jsem snila o tom, abych se naučila dobře vařit především pro svoji rodinu a přátele, ale nikdy by mě nenapadlo, že budu jednou mít vlastní blog, na kterém budu sdílet recepty a zajímavosti ze světa gastronomie se svými fanoušky.

Jaký je příběh vašeho blogu? Kdy jste se rozhodla své zkušenosti předat dál?
Před několika lety, kdy jsem pravidelně začala sledovat několik nově vznikajících foodblogů o vaření, se ve mně probudila myšlenka jít stejným směrem. Dva roky zpět proto vznikl blog Na skok v kuchyni, na kterém se v průběhu času začaly objevovat i články a videa z mých cest po světě. Mým koníčkem totiž není jen vaření, ale i cestování a poznávání nových lidí a chutí.

Kdo vám fandil?
Obrovskou podporu mám ve své rodině a manželovi. Nejvíce mi ale pomáhá moje maminka, která je také nadšenou kuchařkou.

tyčinky

Co je pro vás synonymem dobrého jídla?
Pohoda u dobře připraveného grilovaného jídla, na terase s rodinou nebo přáteli. Nejraději mám, když každý připraví svůj oblíbený pokrm, dáme vše na jeden stůl a můžeme ochutnávat od všeho trochu.

Máte nějaké oblíbené suroviny, ze kterých ráda vaříte?
Hodně důležité jsou v mé kuchyni bylinky. Při vaření nepoužívám žádná umělá dochucovadla nebo směsi. Čerstvé bylinky, které si sama ráda pěstuji, jsou základem většiny mých jídel.

Vy se ale o jídlo zajímáte velmi aktivně. Nejen, že ráda vaříte, ale také píšete různé recenze a chodíte na kurzy vaření, že?
Ano, to máte pravdu. Kurzy vaření jsou pro mě místem, kde se mohu zdokonalovat a učit se nové věci od profesionálů. Pravidelně navštěvuji kurzy vaření v Gourmet Academy, protože tato škola vaření mi přirostla k srdci zatím nejvíce.

Také hodně cestujete, co pro vás znamenají nové chuťové zážitky? Chystáte se na nějakou školu vaření i v cizině?
Cestování mám spojené právě s poznáváním nových chutí. Už jsem absolvovala kurz vaření v Thajsku a letos se na cestě po Asii chystám navštívit jeden v Singapuru a na Bali. Mimo kurzů vaření mě v cizině baví i návštěvy místních trhů, kde mohu poznávat nové suroviny.

jedlý dárek

Na vašem blogu máte záložku „jedlé dárky“, co si pod tím máme představit?
Spoustu věcí, které v kuchyni vytvoříte, můžete darovat. Já se v posledních letech snažím místo drahých dárků vyrábět pro své okolí právě jedlé dárky. Obdarovaný ví, že jsem dárku věnovala spoustu času a vyráběla ho s láskou. Mohou to být například domácí sušenky, slaný karamel, pomerančová sůl nebo přepuštěné máslo.

Myslíte si, že takový dárek potěší svou originalitou více než nějaká věc?
Z vlastní zkušenosti vím, že takové dárky potěší mnohem více. Jako příklad mohu zmínit i moji svatbu, na kterou jsme každému svatebčanovi vyrobili místo klasické “výslužky” na památku jedlý dárek.

Blíží se Valentýn, je to podle vás příležitost dát své lásce něco dobrého a lahodného?
My s manželem tento svátek nijak zvlášť neslavíme. Snažím se mu vařit dobrá a lahodná jídla po celý rok. Určitě je to ale příležitost, kdy můžete uvařit své lásce dobrou večeři.

maso

Vymyslela jste si i speciální několika stránkový magazín, který je ke stažení na vašem blogu, na co byste chtěla své čtenáře pozvat?
Není to jen magazín plný receptů, dozvíte se zde i moje zkušenosti z kurzů vaření, nebo si můžete přečíst cestopisy z různých zemí, které jsem navštívila. V aktuálním čísle budou vyzpovídány i známé české foodblogerky. V dalších číslech se můžete těšit i na rozhovory s předními českými kuchaři. Ráda bych, aby byl magazín pestrý a každý si v něm našel něco pro sebe.

Co je vaším snem v souvislosti s vařením?
Nebudu říkat, že to není vydání vlastní kuchařky, k tomu je ale ještě dlouhá cesta. Takže teď je to především cestování a zdokonalování se ve všech směrech gastronomie.

Foto: Romana Böhmová

Na našem webu už vyšly tyto recepty:

Reklama