Domácnost

Biopotraviny ve školních a závodních jídelnách


Trh s biopotravinami prožívá v ČR, ale i ostatních vyspělých státech světa obrovský rozvoj. Nejvýznamnější výhodou biopotravin je, že jsou „čisté“. Na rozdíl od běžných potravin neobsahují chemické látky, které se pak hromadí v lidském těle a způsobují zdravotní problémy. Proto byly také biopotraviny v Itálii a v Rakousku povinně zavedeny do školních jídelen.

 

V současné době v Jihomoravském kraji a kraji Vysočina vrcholí pilotní projekt Biopotraviny do škol. Ten má za úkol zjistit překážky, které by v budoucnu mohly bránit hladkému zavedení biopotravin do školního stravování. „Za ty hlavní se považuje především nedostatek informací o tom, co to vlastně biopotraviny jsou. Pak je to jejich cena daná dosud nevybudovanou logistikou a také vysokými vstupy. Náklady jsou asi o 100 % vyšší než u běžných potravin. Jelikož se při jejich pěstování nepoužívají syntetické pesticidy a hnojiva a nejsou do nich přidávány ani žádné konzervanty a umělá barviva, musí se ke zpracování dovézt včas,“ uvádí koordinátor projektu Biopotraviny do škol, Tomáš Václavík. Strávník má potom ale záruku, že jí pokrm ze zaručeně čerstvých potravin, který má i jinou chuť.

 

Pro školy je hlavní motivací to, aby děti byly zdravé, a proto potraviny bez chemikálií, přísad a ochucovadel dětem dávají. Krom jiného dostanou do těla i více vitaminů, větší množství živin a tím pádem i energie. Pro děti je však důležitá hlavně chuť: „Biopotraviny našim dětem opravdu chutnají. V současnosti servírujeme těstoviny a mléko, a hlavně to našim malým strávníkům zachutnalo. Předtím vždycky zbylo a najednou se vypije. Je to úspěch,“ komentuje používání biopotravin vedoucí jídelny Mateřské školy Seifertova v Jihlavě Hana Široká.

 

Jednou z hlavních překážek v rychlejším rozvoji biopotravin je logistika. Ideální by bylo, kdyby se pěstovaly lokálně, a nemusely se tak převážet na velké vzdálenosti, což dále zvyšuje jejich cenu. Finance by pak obdrželi především drobní zemědělci, kteří je dále investují do rozvoje, a podporují tak místní ekonomiku. Nákupem biovýrobků prospíváte nejen sobě, ale i životnímu prostředí. Ekofarmy a ekovýrobci totiž neznečišťují vzduch ani vodní toky různými syntetickými hnojivy a postřiky, čemuž se běžní zemědělci většinou nevyhnou.

 

Náklady nejsou nízké: „Snažíme se dětem dávat biopotraviny do výše rozpočtu, ale je málo dodavatelů a jsou drazí. V Tescu je kvůli dopravě nakupovat nemůžeme. Ten systém zásobování ještě není zcela dořešen,“ doplňuje ředitelka Široká, jejíž jídelna vaří pro 180 dětí. „Každopádně jsme pevně rozhodnutí v tom pokračovat. Bylo by dobré, kdyby stát nařídil, aby se do školek vozily pouze biopotraviny. Pak by odpadly problémy s logistikou a i náklady by se snížily,“ uvažuje Široká.

 

V zemích původní patnáctky se přitom z biopotravin vaří mnohem častěji. „Například v Itálii, která je jedním z vedoucích trhů s biopotravinami na světě, je vaření z nich ve školních jídelnách povinností. Sousední Rakousko má téměř 6 % podíl biopotravin na celkové spotřebě a stanovený minimální podíl biopotravin na celkovém jídelníčku  ve školách a školkách je 30-50 %,“ argumentuje Václavík. Další pozitivní příklad pochází ze západního Walesu (UK), kde probíhá pilotní projekt Bio ovoce a zelenina. Od zavedení změn v jídelníčku, kdy každé dítě dostává čerstvé ovoce a zeleninu, se počet vydaných obědů zvýšil o 40 %! Například švédská vláda má za cíl připravovat 25 % jídel ve veřejných institucích z biopotravin. A to do roku 2010. Pro představu, průměrný Čech utratí ročně za biopotraviny 74,50 Kč, kdežto Švýcar téměř 2800 Kč.

 

Více informací naleznete na www.ziju-bio.cz

   
07.04.2008 - Dům a byt - autor: Komerční článek

Komentáře:

  1. avatar
    [15] Meander [*]

    Vivian: Já ho pila (bez převaření, samozřejmě) celé dětství. Čerstvě nadojené, ještě s pěnou. S tím, co se prodává v krámech balené, se to nedá srovnat.

    superkarma: 0 08.04.2008, 11:30:38
  2. avatar
    [14] Ťapina [*]

    Vivian: Čerstvé nehomogenizované mléko je jako sperma rozpuštěné v primalexu, prosímtě Napila jsem se toho jednou a v životě to nehodlám zopakovat.

    superkarma: 0 07.04.2008, 21:16:25
  3. avatar
    [13] Vivian [*]

    man-mimo: a proč by jim nechutnalo? Já čerstvý mlíko pila (teda po převaření samozřejmě) a bylo luxusní To se s tradičním mlíkem snad ani nedá srovnat...

    superkarma: 0 07.04.2008, 21:12:57
  4. avatar
    [12] ToraToraTora [*]

    man-mimo: chutnalo, jen by se ti po tom asi pěkně po...ly

    superkarma: 0 07.04.2008, 20:46:35
  5. avatar
    [11] man-mimo [*]

    Vivian: uznám zeleninu, ovoce ... Ale u těstovin budu určitě bez šance na i jen tušení nějakého rozdílu. A echtBIO mléko = čerstvě nadojené, by děťátkům asi jen těžko chutnalo.

    superkarma: 0 07.04.2008, 14:47:01
  6. avatar
    [10] Vivian [*]

    man-mimo: tak si to zkus porovnat a uvidíš

    superkarma: 0 07.04.2008, 14:31:14
  7. avatar
    [9] man-mimo [*]

    wtipna: pokud se v balení potulují "příměsi", od plísní po různé brouky, tak by to BIO být mělo

    superkarma: 0 07.04.2008, 14:31:06
  8. avatar
    [8] wtipna [*]

    Hlavně je BIO dražší a kde jsou záruky, že je to fakt BIO.

    superkarma: 0 07.04.2008, 13:42:29
  9. avatar
    [7] man-mimo [*]

    „Biopotraviny našim dětem opravdu chutnají. V současnosti servírujeme těstoviny a mléko...." Určitě je chuťový rozdíl propastný

    superkarma: 0 07.04.2008, 12:16:14
  10. avatar
    [6] ToraToraTora [*]

    Za bio utratím tedy ročně o něco víc, ale myslím, že pro školní jídelny by stačily suroviny od místních zemědělců i bez nálepky Bio. Jsou stejně zdravé, a levnější

    superkarma: 0 07.04.2008, 11:00:23
  11. avatar
    [5] Jeremi [*]

    *modra: To je svatá pravda - pro školní jídelnu je biosurovin škoda.

    superkarma: 0 07.04.2008, 10:55:02
  12. avatar
    [4] *modrá [*]

    školní jídelny uvaří hnusně i z biopotravin

    superkarma: 0 07.04.2008, 10:13:31
  13. avatar
    [3] RenataP [*]

    stačilo by, kdyby vařili zdravě a z kvalitních surovin, viz příspěvek JanaVi
    Bio je nadstavba, ale snad se k ní časem taky propracujeme, zatím by to bylo myslím nad finanční poměry většiny českých rodičů

    superkarma: 0 07.04.2008, 09:58:04
  14. avatar
    [2] Solei [*]

    když si uvědomím, životní náklady a příjmy švýcara ve srovnání s českým občanem, připadá mi, že ani ten švýcar moc neutratí

    superkarma: 0 07.04.2008, 08:59:10
  15. avatar
    [1] JanaVi [*]

    HA HA. Od září v jídelnách v našem městě vaří Eurest KLobása s hrachovou kaší z prášku je alespoň 1x týdně. Zelenina? Ovoce? Co to je? Klobása či jiná uzenina je podle norem pro školní stravování vhodná, jak jsem se mimo jiné dozvěděla v mé bohaté korespondenci s panem regionálním ředitelem Eurestu. Biopotraviny bych snad pro děti ani nepožadovala, ale kdyby alespoň vařili jinak než z polotovarů, třeba bramborovou kaši z brambor a podobně.

    superkarma: 0 07.04.2008, 08:26:10

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Náš tip

Doporučujeme