Zdraví

Bílý cukr – bílý jed?

Dceři jedné mojí přítelkyně připravil bílý cukr malou školkovou křivdu  okořeněnou posměchem kamarádů a bohužel i paní učitelky. Toho dne si ve školce povídali o barvách, na otázku paní  učitelky: „...a jakou barvu má, Aničko, cukr?“ malá Andulka znalecky odpověděla: „Takovou žlutou a někdy i docela hnědou.“ Kamarádi se začali smát a s nimi i v jistém ohledu poněkud neznalá vychovatelka. Jenže u Aničky doma má cukr opravdu hnědou barvu a také medovou vůni...


Víte, jak moc sladíte?

Během posledních 150 let vzrostla celková spotřeba bílého cukru až  osmkrát. Průměrný občan ČR nyní spotřebuje každý rok kolem 40 kg cukru. Že cukr prakticky nekupujete a kávu ani čaj nesladíte? Velké množství cukru, které zkonzumujeme, je totiž skryto v sladkých limonádách, minerálkách, pivu, likérech, různých ovocných nektarech apod. Jedna čtvrtlitrová láhev zdravě a ovocně se tvářící limonády může obsahovat až 12 kostek cukru. Dalším ideálním zdrojem jsou nejrůznější pochutiny jako např. zmrzlina, sušenky a třeba sladké pečivo, ale to asi nikoho obzvláště nepřekvapí. Překvapivá je již skutečnost, že velké množství cukru obsahuje i drtivá většina tolik propagovaných cereálních směsí. Některé druhy těchto potravin by se mohly v regálech supermarketů směle přesunout k cukrovinkám a čokoládám. Skrytý cukr též obsahuje mnoho mražených polotovarů a hotových jídel, některé polévky v sáčku a mnoho dalších upravených potravin. Pokud vám nadměrná konzumace bílého cukru není lhostejná, vyplatí se číst na vybraných výrobcích etikety. Třeba jen v případě, že se rozhodujete mezi dvěma podobnými výrobky.

A proč vlastně obsah bílého cukru ve stravě nějak řešit?

Zvýšená konzumace rafinovaného cukru je častým terčem kritiky odborníků na výživu, ale i některých lékařů. Dokonce jsou takoví extrémisté, kteří nazývají rafinovaný cukr bílým jedem. Během procesu trávení cukrů spotřebovává lidský organismus vitaminy skupiny B a některé minerály, např. vápník, hořčík, zinek a chrom. Dále pak samozřejmě vlákninu a mnoho dalších cenných látek, které se naprosto přirozeně vyskytují v surovinách používaných k výrobě cukru, tj. v cukrové třtině a řepě. Bohužel, při výrobě bílého cukru, který využívá procesu rafinace, dochází ke znehodnocení všech těchto cenných komponentů. V cukřence se vám nakonec objeví sice čistě bílá a sladká, ale na jakékoliv tělu prospěšné látky naprosto chudá sacharóza.

 

A jaké zdravotní komplikace vám zvýšená konzumace bílého cukru může přinést?

Doktorka Nancy Appleton, autorka mnoha knih o výživě, dokonce sestavila velmi dlouhý seznam takových komplikací, seznam má přes sto položek a některé znějí velmi kuriózně. Proto si uvedeme jen ty nejzávažnější a nejzajímavější, a též i prezentované více autory:
- Oslabení imunitního systému. (Za normálních okolností zlikviduje jedna krvinka kolem 15 bakterií, při zvýšené dávce sacharózy již pouze jednu bakterii, tedy 15x méně!)

- Překyselení trávicího traktu.

- Zpomalení střevní peristaltiky, což má za následek zácpu.

- Zhoršení akné.

- Narušení hormonální rovnováhy.

- Snížení funkce dvou krevních proteinů - albuminu a lipoproteinu, což vede k neschopnosti organismu metabolizovat tuk a cholesterol.

- Přetěžuje slinivku.
Ženy, často  trpící gynekologickými záněty, které jsou způsobené kvasinkami, dobře ví, že přemíra sladkého vytváří v organismu ideální půdu pro bakterie vyvolávající toto onemocnění.  

 

Jak si zdravěji osladit život?

Pokuste se omezit konzumaci výše uvedených problematických potravin, a to nejen z důvodu velkého obsahu cukru ale i proto, že tyto potraviny vašemu tělu nenabízejí mnoho atraktivního, tedy kromě chuti, pokud jste na ni navyklé. V případě, že jste milovnice sladkostí, doporučuje se dávat přednost takovým výrobkům, které jsou obohacené vlákninou. V tomto případě je vhodné upozornit, že dobrým zdrojem vlákniny je i ovoce (které je již samo o sobě sladké), například koláč se švestkami nebo rybízem či závin s jablky. Těsta, pudinky, ale i čaj a kávu jde též sladit např. přírodním třtinovým cukrem, který obsahuje zbytkovou melasu, jenž je zásobárnou cenných minerálů, které se jinak při výrobě cukru ztrácejí.

V případě, že vám chuť melasy není nepříjemná, můžete se ji pokusit občas jako sladidlo také využít. Dobře chutná v kávě a některých druzích sladkého pečiva. Melasa je skvělým zdrojem vitamínů řady B, železa a vápníku a mnoha dalších stopových prvků.

V tématu věnovanému slazení nelze opominout med. Ten  je nejen příjemně sladký, ale je i nemalou zásobárnou vitamínů, minerálů, aminokyselin, enzymů a mnoha dalších zdraví prospěšných látek. Některé studie potvrzují i antibiotické účinky medu. Za druhé světové války se prý v Rusku s úspěchem používal med jako antiseptikum při ošetření zranění.

Za naprosto úžasně chutnající sladidlo považuji javorový sirup. Ten je vynikající např. na palačinkách, ale i v různých zákuscích, a bezvadně ho lze využít i jako zdravou alternativu „šťávy“ do vody (dochutit trochou citronu). Sirup z cukrového javoru obsahuje vitaminy řady B, vápník, železo a stopová množství dalších minerálních látek.

Dále si můžete život i potravu osladit některými druhy obilných sladů či sirupů, např. kukuřičným, rýžovým a pšeničným, které se ideálně hodí ke slazení těst (k dostání jsou v prodejnách zdravé výživy).

A závěr?

Pokud by se naše méně zdraví prospěšné výživové návyky omezily na zvýšenou konzumaci většího množství rafinovaného cukru, pravděpodobně by se to na našem zdravotním stavu zas až tolik neodrazilo. Problémem je, že většina z nás spolu s množstvím bílého cukru konzumuje i mnoho dalších zdraví škodlivých potravin, především živočišného původu. Což potvrzují i statisticky vyhodnocená pozorování Dr.Tomáše Husáka, publikovaná v knize Stop nemocem. Husák zde uvádí:  „Nejvyšší spotřeba cukru je již po mnoho desetiletí v Latinské Americe, v Kolumbii, na Kubě, v Mexiku, atd. V těchto zemích byl přitom až do té doby, než zde došlo k vzestupu spotřeby živočišných potravin, pouze minimální výskyt hlavních civilizačních chorob a většiny typů rakoviny. Tam se ukázalo, že bohatí a chudí měli ve stravě stejné množství cukru. Bohatí však měli podstatně více živočišných potravin, které si chudí z finančních důvodů nemohli dovolit. Bohatší byli oproti nejchudším 100x častěji postihováni infarktem myokardu. Ten byl u nejchudších s vysokou spotřebou cukru a se zanedbatelnou spotřebou živočišných potravin prakticky neznámý.”

 

A všimli jste si, že velké množství přírodních sladidel obsahuje právě ty látky, které se při procesu trávení cukrů spotřebovávají? Příroda uvažuje logicky, my často ne.

Zdroje: LICK THE SUGAR HABIT and LICK THE SUGAR HABIT SUGAR COUNTER, Nancy Appleton

            dTEST8/2006 -  Je zdravé jís bílý cukr?, Ing. Vladimír Dolažel

            Stop nemocem, Tomáš Husák

   
09.01.2007 - Zdraví - autor: Martina Machova

Další příspěvky

Komentáře:

  1. [65] Maltitol [*]

    Ahojte,

    podle mne je lepší se cukru vyhýbat. Je možno ho nahradit různými zdravějšími sladidly, jako je třeba maltitol, který má ižší glykemický index, méně sacharidů i kalorií než bílý cukr a má i jiné výhody, můžete se podívat třeba sem http://maltitol.cz/pozitivni-ucinky-maltitolu/

    superkarma: 0 04.03.2015, 18:04:06
  2. [64] Hannulinka [*]

    Je to je jed, ne nadarmo se říká, že když chce člověk zhubnout, musí vyloučit 3 bílé jedy - cukr, mouka a co je ten třetí si teď nevzpomenu Sml30, my s manželem doma sladíme sladidlem se stévií a sukralozou SlaDIA a jsme spokojení, chuťově je výborné a víme, že aspoň něco děláme pro své zdraví.

    superkarma: 0 16.12.2014, 08:34:32
  3. [63] Mária [*]

    snazim se nesladit

    superkarma: 0 04.12.2007, 12:06:44
  4. [61] Dobroslava [*]

    Kávu ani čaj nesladím.Jsem diabetik,ale než umělá sladidla,tak raději hořké. Již 4Olet. Ale na čím někdy zhřeším,mám ráda buchty s ovocem.Ale jen někdy.

    superkarma: 0 23.01.2007, 14:44:03
  5. [60] okurčička [*]

    já sladím fruktozou nebo sladidlem

    superkarma: 0 12.01.2007, 15:02:32
  6. avatar
    [59] Cinderela [*]

    Kávu sladkou bych nemohla,jinak miluji sladký čaj,cukroví,čokoládu,zákusky.S mojí váhou to absolutně nic nedělá.

    superkarma: 0 09.01.2007, 22:51:14
  7. [58] Natálka73 [*]

    miluji sladké a nic mě neodradí

    superkarma: 0 09.01.2007, 21:45:33
  8. avatar
    [57] Vivian [*]

    bojda: jak to, že se med do kávy nehodí? Jasněže se hodí Zkus to. Takhle se připravuje káva tuším v Indii...

    superkarma: 0 09.01.2007, 21:42:00
  9. [56] kocka [*]

    Cukr používám zásadně jen na pečení,nic nesladím,vody piju obyčejnou stolní,neholduju ani sladkostem,mám raději maso.

    superkarma: 0 09.01.2007, 21:26:24
  10. [55] Martíšek [*]

    pití si nesladím,ale sladké dobrůtky-to zase můžu

    superkarma: 0 09.01.2007, 21:24:41
  11. avatar
    [54] vora [*]

    sladím minimálně - třtinový cukr vyzkouším a javorový sirup je fantasie

    superkarma: 0 09.01.2007, 21:07:11
  12. avatar
    [52] verousek [*]

    nic sladkýho nejím ani nepiju, ale zase na druhou stranu ujíždím na bramorácích

    superkarma: 0 09.01.2007, 19:42:14
  13. avatar
    [51] folkart [*]

    Používám to samé jako Šári + kandys, ale stejně moc nesladíme

    superkarma: 0 09.01.2007, 19:31:49
  14. avatar
    [50] reditelka [*]

    Snažím se cukr omezit, pouze na pečení, jinak nesladím, pouze někdy alternativa - med.

    superkarma: 0 09.01.2007, 17:24:33
  15. avatar
    [49] MEK [*]

    cukr používám jenom na pečení,jinak trochu,tam kde je ho třeba,ale kávu a čaj nesladím

    superkarma: 0 09.01.2007, 16:47:25
  16. [48] student [*]

    sladim málo

    superkarma: 0 09.01.2007, 15:35:37
  17. avatar
    [45] femme [*]

    Vivian: už nějakou dobu používám BIO třtinový cukr, mému tělu se prý víc zamlouvá

    superkarma: 0 09.01.2007, 15:22:45
  18. avatar
    [44] Láska [*]

    U nás moc nesladíme

    superkarma: 0 09.01.2007, 15:01:09
  19. [43] Radka JS [*]

    Vivian: Souhlas, mě ten rozdíl opravdu chutná...

    superkarma: 0 09.01.2007, 14:59:55
  20. avatar
    [42] Vivian [*]

    femme: pokud je taky rafinovaný, tak rozdíl mezi řepným a třtinovým asi nepoznáš... Ale rozdíl mezi rafinovaným (bílým) a nerafinovaným (hnědým) je znatelný

    superkarma: 0 09.01.2007, 14:50:18
  21. avatar
    [41] femme [*]

    Kelly: taky jsem přešla na třtinový cukr a nějak v tom nevidím velký chuťový rozdíl

    superkarma: 0 09.01.2007, 14:47:31
  22. avatar
    [40] femme [*]

    kareta: já jsem zjistila, že čím jsem starší, tím míň sladím dřív jsem si do hrnku dávala 4 kostky a teď max. 1 čajovou lžičku hnědého cukru a šampíčko bych taky mohla furt a pořád

    superkarma: 0 09.01.2007, 14:46:09
  23. [39] Radka JS [*]

    Já jsem bílý cukr vyměnila za přírodní třtinový. Peču z něj a i přítel s ním sladí kafe a čaj. Taky sladím medem.... Jde jen o zvyk! A taky je mnohem lepší!

    superkarma: 0 09.01.2007, 14:43:09
  24. avatar
    [38] Kelly [*]

    w4ceva: všeobecně se mluví o "pěti bílých zel", k nim patří ještě tuk ztužený i živočišný.
    Nedávno jsem hnědý cukr také koupila a abych rodinu na to trochu navykla, tak jsem to s bílým krystalem prostě smíchala Jelikož manžel nad tím kroutil nosem, tak jsem ho uklidnila slovy ... a příště bude nemíchaný
    Je totiž pro tělo přijatelnější. Kromě sacharosy obsahuje ještě některé minerální látky (např. draslík, sodík, vápník, hořčík) a některé aminokyseliny.

    superkarma: 0 09.01.2007, 14:22:22

Další příspěvky

Z předchozí stránky:

  1. avatar
    [37] Kuře [*]

    Teda, u nás se moc necukruje, ale mnohem víc mne štvou ty umělý sladidla, cpaný do všeho. Když už chci děckámkoupit sladkost, tak rozhodně bez umělých ksindlíků. I když u nás se upřednosňují kokina z hroznového cukru.

    superkarma: 0 09.01.2007, 14:21:01
  2. avatar
    [36] lilithheta [*]

    Vivian: Nevím co je na tom pravdy, ale nedávno v Kluci v akci říkali, že med má takové složení, že se po něm prakticky nepřibírá. Jestli je to pravda, tak si můžeš dát klíďo i tři lžičky

    superkarma: 0 09.01.2007, 14:14:45
  3. avatar
    [34] Vivian [*]

    Věrulinka: ona ta umělá sladidla o nic zdravější nejsou...

    superkarma: 0 09.01.2007, 13:38:12
  4. avatar
    [33] honuska [*]

    Co z toho, že kafe nesladím, když si k němu dám něco sladkýho.

    superkarma: 0 09.01.2007, 13:21:46
  5. avatar
    [32] kareta [*]

    femme: prý jo , a to sladím kafe 3 kostkami, svačím uzeniny a po večerech chlastám šampus

    superkarma: 0 09.01.2007, 13:15:10
  6. [31] standa1 [*]

    Cukroví bez cukru, jako jídlo bez soli.

    superkarma: 0 09.01.2007, 12:43:04
  7. avatar
    [30] Medvidek4 [*]

    Do kafe si dávám sladidlo,čaj piju bez cukru a sladke moc nemusím.

    superkarma: 0 09.01.2007, 12:36:27
  8. avatar
    [29] Věrulinka [*]

    U nás nezvyšujeme číslo,ani náhodou.Nesladíme,cukr pouze v případě sladkého pečení a ještě raději požívám umělá sladidla.

    superkarma: 0 09.01.2007, 12:35:14
  9. avatar
    [28] bokul [*]

    No, ja snad diky cukrovce nezvysuju spotrebu cukru na osobu, a to cislo je skutecne alarmujici!!!

    superkarma: 0 09.01.2007, 12:31:34
  10. avatar
    [27] aiša [*]

    sladím ale né moc to snad až tak nevadí

    superkarma: 0 09.01.2007, 12:27:48
  11. avatar
    [26] pastel.ka [*]

    Čaje sladím Stevií, doma si rostlinku pěstuji.Cukr skoro nepoužívám, kávu nesladím, sladká jídla nejím.

    superkarma: 0 09.01.2007, 11:43:34
  12. [25] FAXÍK [*]

    snažím se méně sladit

    superkarma: 0 09.01.2007, 11:33:09
  13. avatar
    [24] Vivian [*]

    Bílý cukr vůbec nepoužíváme. Sladíme máloco, a když už, tak používáme přírodní, nerafinovaný. Nebo med.
    Já si teda, spíš už ze zvyku, dávám do kafe sacharin, ale to chci taky odbourat, místo toho budu používat med. Ty dvě lžičky denně jsou kaloricky úplně zanedbatelné

    superkarma: 0 09.01.2007, 11:32:51
  14. avatar
    [23] femme [*]

    kareta: jeden z největších jedů je nikotin

    superkarma: 0 09.01.2007, 10:49:11
  15. avatar
    [22] femme [*]

    javorový sirup je ňamka

    superkarma: 0 09.01.2007, 10:48:00
  16. avatar
    [18] pajda [*]

    Majucha: já vím, že sladěj - jenže třtinovým a ten je kvalitou někde jinde...

    superkarma: 0 09.01.2007, 10:24:17
  17. avatar
    [17] lilithheta [*]

    w4ceva: Podle posledních výzkumů lžička soli denně zvyšuje IQ a vůbec mozkovou činnost.

    superkarma: 0 09.01.2007, 10:04:12
  18. avatar
    [15] renike [*]

    cukrim

    superkarma: 0 09.01.2007, 09:16:53
  19. avatar
    [14] Beruška1 [*]

    A já ráda sladké, i čaj a kafe, a škodlivé je všechno, to bychom nemohli vůbec nic jíst ani pít.

    superkarma: 0 09.01.2007, 08:57:46
  20. avatar
    [13] Ch.Z. Kochanská [*]

    Čaj a kávu jsem nikdy nesladila, sladké limonádičky mi nechutnají a na sladkostech neujíždím. Pro mě vůbec cukr rafinovat nemusejí

    superkarma: 0 09.01.2007, 08:54:50
  21. [12] vodena [*]

    cukr používám jen na pečení "bílý" jinak nesladím nápoje

    superkarma: 0 09.01.2007, 08:47:00
  22. avatar
    [11] dzijana [*]

    ten cukr je ale rafinovaný...On je snad všude..

    superkarma: 0 09.01.2007, 08:31:35
  23. [10] Olca [*]

    jo, jo, taky používám třtinový, ale taky med, bohužel i bílý - hlavně na pečení

    superkarma: 0 09.01.2007, 08:30:20
  24. [9] jithule [*]

    u nás je spotřeba určitě vysoká - něco s tím provedem

    superkarma: 0 09.01.2007, 08:15:01
  25. avatar
    [8] kareta [*]

    KOnečně upozornili na tento jed- už mi ty hony na kuřáky začaly vadit!Toho svinstva, co je v obchodech- a jak je to návykové, o tom se nepíše!!

    superkarma: 0 09.01.2007, 08:12:03
  26. [7] standa1 [*]

    Ten konec článku je pro spotřebitele cukru docela optimistický, ne? Hurá na sladký.

    superkarma: 0 09.01.2007, 07:54:18
  27. avatar
    [6] pajda [*]

    Mám obavy, že v Latinské Americe nemají až takovou spotřebu rafinovaného řepného cukru - to by byli dost exoti...

    superkarma: 0 09.01.2007, 07:30:39
  28. avatar
    [4] monca13 [*]

    tak nevím, celý článek je o škodlivosti cukru a na konci uvedou, že podle výzkumů vlastně konzumace cukru škodlivá není

    superkarma: 0 09.01.2007, 06:32:19
  29. avatar
    [2] renata.mi [*]

    článek velice,ale velice zajímavý,40 kg cukru za rok? to u nás je určitě spotřeba větší,ted´ říkám bohužel,ale ze dne na den se s tím určitě nic neudělá

    superkarma: 0 09.01.2007, 05:29:52
  30. avatar
    [1] Blueberry [*]

    Cukr a mouka jsou zlo .

    superkarma: 0 09.01.2007, 04:23:21

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Náš tip

Doporučujeme