V noci mrzne. Houbařská sezóna končí, přesto po jejím vrcholu možná máte doma pořádné houbové zásoby. Udělejte si houbovo-špenátové noky!

nokyHoubovo-špenátové noky

4 porce čas 50 minut

Ingredience:

  • 1 menší cibule
  • 100g hub Hřiby/Shiitake/žampióny/..
  • 30g rostlinného tuku
  • 100g listů mladého čerstvého špenátu
  • 250g toustového chleba
  • 100g hladké mouky
  • 3 vejce (rozmíchaná)
  • 375ml mléka
  • 50g tvrdého strouhaného sýra
  • nastrouhaná kůra z ½ citrónu
  • zeleninový vývar (připravený z 1 vaničky Knorr Bohatý bujón Zeleninový)
  • 3 PL olivového oleje
  • sůl a pepř z mlýnku

Pracovní postup:

Oloupanou cibuli nakrájíme na drobno, houby na plátky a na části tuku krátce opečeme a necháme vychladnout.

Špenát posekáme nahrubo, plátky chleba nakrájíme na kostky a oboje promícháme s moukou, houbami, vejci a třetinou sýra. Mléko prohřejeme, osolíme, opepříme a přidáme nastrouhanou kůru. Smícháme s chlebovou masou a necháme 15 minut odležet. Z připravené hmoty zformujeme vetší noky a 10 minut povaříme (spíše „táhneme“, než vaříme) v zeleninovém vývaru.

Troubu nastavíme na gril a předehřejeme. Zapékací misku vytřeme trochou tuku, noky necháme okapat a vložíme do připravené misky, posypeme zbylým sýrem, pokapeme olivovým olejem a krátce zapečeme. Při podávání můžeme podlít trochou zeleninového vývaru.

Reklama