Reklama

Slané i sladké. Malé roztomilé dortíky. Propadněte kouzlu cupcakes i vy. Přinášíme vám nový kuchařský seriál ve spolupráci se stránkou www.pecenijeradost.cz.

Seznam ingrediencí

Korpus:

  • 125 g hladké bezlepkové mouky
  • 1 lžička prášku do pečiva bez lepku
  • 125 g krystalového cukru
  • 1/8 lžičky xantanové gumy
  • ¼ lžičky sody
  • 125 g změklé Hery máslová příchuť
  • 2 velká vajíčka
  • 2 lžíce plnotučného mléka
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • semínka z ½ vanilkového lusku

Čokoládový krém:

  • 4 bílky
  • 300 g krupicového cukru
  • 450 g Hery máslová příchuť
  • 200-300 g kvalitní čokolády (65-70%)

 

adsd

Jak se připravuje?

Postup:

Formu na muffiny si vyložíme košíčky.

Troubu rozehřejeme na 170 stupňů.

Do větší mísy si prosejeme bezlepkovou mouku, prášek do pečiva a krystalový cukr. Přidáme odměřené množství xantanové gumy a sody. S xantanovou gumou zacházíme opatrně a tak raději přidáme opravdu jen špetku.Kdybychom použili větší množství, muffiny by byly ve výsledků gumové. Do takto připravené moučné směsi přidáme připravené množství změklé Hery máslové a rovnou i dvě vajíčka. Směs šleháme nejprve na nízké otáčky a poté rychlost zvýšíme, takto mixujeme asi 1,5-2 minuty. Nakonec už do těsta zašleháme jen plnotučné mléko, ke kterému jsme přidali vanilkový extrakt a semínka z vanilkového lusku. Lehce naposledy celou směs prošleháme.

Košíčky plníme do cca ¾ jejich výšky a pečeme 20-22 minut, nebo dokud špejle z těsta nevyjde suchá. Po upečení je přemístíme na chladící mřížku a necháme zcela vychladnout. Mezitím si připravíme krém.

Postup krém:

Na krém si nejprve oddělíme žloutky od bílků. Bílky vložíme do nerezové mísy a přidáme k nim celé množství krupicového cukru. Promícháme jen zlehka, aby se ingredience spojily.

V menší nerezové misce si nad volní lázní rozpustíme čokoládu a necháme zchladnout na pokojovou teplotu.

Další nerezovou misku s bílkovou směsí vložíme nad vodní lázeň (pozor – dno nerezové misky se nesmí dotýkat vodní hladiny!) a směs šleháme. Šlehání je velice důležité a zabráníme jím možnému uvaření bílků. Zahříváme a šleháme tak dlouho, dokud se cukr v bílcích zcela nerozpustí. Poznáme to snadno  - směs protřeme mezi dvěma prsty a pokud necítíme žádné zbytky cukru, máme hotovo. Takto připravené bílky šleháme na vysoké otáčky a to tak dlouho, dokud není směs zcela zchladlá. Vyšlehaný sníh by měl být maximálně pevný.

Teď už budeme jen zašlehávat Heru máslovou a to po částech, asi ve 3 dávkách. Směs se v průběhu může zdát nekompaktní, ale s každou kostičkou Hery máslové začne vznikat pevný, hladký a lahodný krém. Nakonec už jen zašleháme čokoládu, kterou jsme si předem rozpustili nad vodní lázní. 

Upečené cupcakes zdobíme dle fantazie připraveným krémem.

Recepty na skvělé cupcakes vám přinášíme spolu se stránkami http://pecenijeradost.cz/, kde najdete další inspiraci pro sladké i slané pečení.

Vyzkoušejte také: