Reklama

bezlepkové mandlové sušenky

Nedělá vám dobře lepek nebo dokonce patříte mezi celiaky? Tak to vám dnes uděláme radost vynikajícími sušenkami z několika výborných surovin. Jsou velice rychlé a neskutečně návykové. Navíc zachutnají i těm, kdo se lepku vyhýbat nemusí.

Klidně je můžete vyzkoušet nejen z mletých mandlí, ale taky třeba ze směsi mandlí a lískových nebo vlašských ořechů. Trochu ořechů můžete do těsta vhodit ne namletých, ale najemno nasekaných. Určitě budou super i kousky čokolády. Do té můžete nakonec sušenky obalit nebo jen namočit.

Suroviny

  • 1 hrnek strouhaného kokosu
  • 1/2 hrnku mletých mandlí
  • špetka vanilkového prášku
  • 1 vejce
  • 4 lžíce kokosového tuku
  • 4 lžíce agávového sirupu

Postup

Všechny suroviny smíchejte dohromady. Jako sladidlo použijte agávový sirup, případně med, kokosový sirup nebo kokosový cukr. Kromě vanilky můžete ochutit i skořicí, špetkou muškátového oříšku nebo kardamomu. Vyzkoušejte různé příchuti.

Připravte si plech vyložený pečícím papírem. Z těsta, které trochu lepí, vytvářejte kuličky, které na plechu za pomoci prstů rozmáčkněte do placiček. Velikost záleží na vás. Měly by být tenké.

Dejte péct do trouby předehřáté na 180 °C a pečte 12 - 15 minut. Dokud nezačnou zlátnout, tmavnout.

Nechejte vychladnout, ideálně na mřížce.

Zdobte čokoládou.

Dobrou chuť přeje Elly.

Další výborné sušenky, které si s námi můžete upéct

cookies

kakaové sušenky

pomerančové sušenky se skořicí

Zdroj fotografií: Alena Kolaříková