Vaření

Bezlepkové knedlíky s ovocem

Celiakie není jednoduchá nemoc. Ten kdo jí trpí, musí dodržovat velice přísnou dietu, s vyloučením i minimálního množství lepku.

bezlepkové sladké knedlíky

Zhruba před patnácti lety jsem měla doma celiaka i já. Svému bývalému manželovi jsem vařila, pekla a vymýšlela co možná nejchutnější bezlepková jídla. Od té doby se ale mnohé změnilo. Dříve jsme pro mouku jezdili sto kilometrů do Brna, do prodejny, kde se dala koupit s využitím dotace pro celiaky. Prodejen se zdravou výživou bylo pomálu a bezlepkovou mouku v nich většinou neprodávali.

Dnes bez problémů seženete bezlepkovou mouku i v supermarketech. A výbornou. Prodejny se zdravou výživou nabízejí nejen bezlepkové směsi, ale třeba i výbornou rýžovou nebo kukuřičnou mouku, které jsou z přirozeně bezlepkových surovin. Přesto je nutné při nákupu pro celiaka hledat na potravinách symbol přeškrtnutého klasu, který značí právě bezlepkové výrobky.

celiakie

 

Pro celiaka už nevařím, ale moje kamarádka Lenka, která má dceru s tímto onemocněním, se v poslední době v kuchyni pěkně rozjela. Peče domácí bezlepkový chléb a vyrábí nejrůznější pamlsky. Vypadají nejen krásně, ale také chutnají skoro jako „normální“.

Dnešní sladké knedlíky měli celá rodina jako dezert po obědě a pochutnávala si nejen bezlepková dcera Gabča, ale úplně všichni.

bezlepkové knedlíky

Suroviny

  • 360 g mouky (Schär Bread - Mix)
  • 225 ml mléka
  • 1 vajíčko
  • 1/2 kostky droždí
  • 1 lžička soli
  • 4 lžičky cukru
  • ovoce - třeba jahody, švestky, meruňky

Postup

Z droždí, trochy vlažného mléka a cukru umícháme směs na kvásek, kterou necháme na teplém místě pěkně vzejít. Na kvásku budou velké bubliny. Smícháme mouku se zbytkem mléka, kváskem, vajíčkem a solí.

Vypracujeme hladké nelepivé těsto, které necháme na teplém místě kynout asi 45 minut.

Z těsta oddělujeme kousky, které roztáhneme prsty na placku. Do každého kousku zabalíme ovoce, pořádně stiskneme a uválíme, aby nebyl vidět spoj.

Knedlíky pomažeme olejem a necháme vařit v páře 25 minut. Zbylé ovoce můžeme povařit na sladkou omáčku, kterou knedlíky ozdobíme.

Výborné jsou s lehce oslazenou zakysanou smetanou.

Tip na mouku - tahle mouka je výborná na kynutá těsta.

bezlepková mouka

Dobrou chuť přeje Lenka.

   
03.02.2015 - Diety - autor: elly

Komentáře:

  1. avatar
    [23] Eva_CZ [*]

    Eška — #22http://www.mytaste.cz/v/www.ivako.cz.html

    superkarma: 0 03.02.2015, 23:30:32
  2. [22] Eška [*]

    Bezlepkovou dietu vařím už 20 let synovi a posledních 5 let i pro sebe.Až v posledních letech je v moukách a směsích na chleba opravdu obrovský výběr.

    Často čerpám recepty na www.ivako.cz. Jsou to úžasné stránky.

    1. na komentář reaguje Eva_Fl — #23
    superkarma: 0 03.02.2015, 21:25:13
  3. avatar
    [21] Eva_CZ [*]

    gerda — #20 mistni zkusenost je ta, ze krome predrazeni jsou i super hnusne. Jedine, co se obcas da snist, je mala bagetka, ale ta svine stoji pres $6. Sml31 A do rohliku ma hodne daleko.

    superkarma: 0 03.02.2015, 19:44:46
  4. avatar
    [20] gerda [*]

    Eva_Fl — #19ach jéje, já to blbě pochopila, vidím napsaný "chleba" a hned píšu recept na ten náš normálníSml30 No, myslím, že se to koupit dá, všelijaké směsi v super a hypermarkech vídám. Jen jsou podle mě šíleně předražené.Sml15

    1. na komentář reaguje Eva_Fl — #21
    superkarma: 0 03.02.2015, 16:38:31
  5. avatar
    [19] Eva_CZ [*]

    gerda — #18 jezis ale ja mouku nesmim!Sml23

    1. na komentář reaguje gerda — #20
    superkarma: 0 03.02.2015, 16:15:54
  6. avatar
    [18] gerda [*]

    Eva_Fl — #16Evi, já si chleba peču, a nic to není. Musíš mít na to kvásek, a to taky není problém. Už existuje kvásková mapa a lidi si ho předávají mezi sebou. Nebo si ho do začátku vypěstuješ sama z koupené sušené směsi v pytlíčku. No, a mouku na chleba koupit dostaneš, chlebová mouka se to jmenuje. Já dělám chleba od oka. Vykrmím si zavařovací flašku čerstvého kvásku (přes noc), do mísy si nasypu hladkou mouku, chlebovou mouku, kmín, sůl a fenykl, nechám pěkně v teple a ráno do toho hrknu ten kvásek. Nechám si trochu na dně na příště a uschovám do lednice v zašroubované sklenici. No a ještě 2 lžíce octa. Dál přidám vlažnou vodu a tolik, abych vymíchala měkké těsto. To přikryté nechám kynout pod utěrkou na teple, trvá to tak půl dne. Překlopím do ošatky, nechám znovu trochu dokynout, pak roztopím troubu, těsto přendám na plech a peču asi hodinu na 200. Peču takhle už půl roku a všichni chválí. CHLEBA MUSÍ BÝT KVÁSKOVÝ, aby dobře chutnal. Jinak je jak buchta.

    1. na komentář reaguje Eva_Fl — #19
    superkarma: 0 03.02.2015, 16:03:22
  7. avatar
    [17] paníliška [*]

    Léthé — #14 Aha, to teda žádná láce, takže to nakonec bude prašť jak uhoď.

    superkarma: 0 03.02.2015, 15:20:35
  8. avatar
    [16] Eva_CZ [*]

    Ale jak se tak divam na bezlepkove potraviny v Cesku - jsou odporne drahe a stejne hnusne, jako ty tady. Je tam nejaka smes na NORMALNI chleba? Aby to chutnalo jako chleba?

    1. na komentář reaguje gerda — #18
    superkarma: 0 03.02.2015, 15:13:07
  9. avatar
    [15] Eva_CZ [*]

    Léthé — #13 ja mleko nepouzivam vubec. Sml23 A kdyz, tak si koupim bednu mandloveho.

    superkarma: 0 03.02.2015, 15:12:07
  10. avatar
    [14] Léthé [*]

    paníliška — #10já právě včera koukala na pohankovou mouku a ta taky není dvakrát levná. Myslím že v tom balení nebylo ani půl kila a stálo něco přes 35 korun? Sml80 To rýžová od čongola bude o malinko levnější.

    1. na komentář reaguje paníliška — #17
    superkarma: 0 03.02.2015, 14:23:21
  11. avatar
    [13] Léthé [*]

    Eva_Fl — #1já k tomu mám ještě intoleranci laktózySml30Sml52...takže mléko Lactose free

    1. na komentář reaguje Eva_Fl — #15
    superkarma: 0 03.02.2015, 14:14:43
  12. [12] hanula68 [*]

    v rámci držení jednoroční bezlepkové diety jsem klasickou mouku ve všech pokrmech a moučnících nahrazovala bezlepkovými moukami, rodina na buchtách rozdíl nepoznala, byly jen křehčí, a proč jeden knedlík? na to umí naše tělo odpovědět taky, když se stravujete bezlepkově (ovšem v rámci zlepšení zdraví, ne pro efekt módnosti) nesníte toho tolik, člověk pocítí sytost

    superkarma: 0 03.02.2015, 13:58:55
  13. avatar
    [11] gerda [*]

    elly — #8Nemůžu si pomoct, ale té módě vydávat za jídlo plivanec na velkém talíři (prosím, to není můj originální termín, ale zaslechla jsem to takhle pojmenovat číšnici, která nesla přes ulici objednaný pokrm a koutkem úst ho takhle ohodnotila, když potkala kolegyni)Sml52 ne a ne přijít na chuť - i když už na jméno jsem tomu teda za pomoci zážitku v centru přišlaSml52Sml52Sml52

    superkarma: 0 03.02.2015, 13:50:34
  14. avatar
    [10] paníliška [*]

    Tak si říkám, jestli by se nedala použít i jiná mouka - pohanková, rýžová......I když ani tady cenové relace neznám.

    1. na komentář reaguje Léthé — #14
    superkarma: 0 03.02.2015, 12:36:11
  15. avatar
    [9] elly [*]

    DOBRÁ ZPRÁVA: Recept na chleba od Lenky už mám a chystám ho :-)

    superkarma: 0 03.02.2015, 11:39:19
  16. avatar
    [8] elly [*]

    gerda — #7ten jeden je ten dezertní knedlíček ;-) Ale asi je vyzkouším taky...ovšem z mrzké normální mouky...

    1. na komentář reaguje gerda — #11
    superkarma: 0 03.02.2015, 11:39:00
  17. avatar
    [7] gerda [*]

    free — #6asi proto je na talířku jeden knedlíček k oběduSml57

    1. na komentář reaguje elly — #8
    superkarma: 0 03.02.2015, 11:21:51
  18. [6] free [*]

    Ale že ta mouka stojí 110,- Kč tady nestojí. Je vtipné, že ji začali prodávat v půlkilovém balení, aby nebyla tak drahá Sml30Sml30Sml30 bratru za 60,-

    1. na komentář reaguje gerda — #7
    superkarma: 0 03.02.2015, 11:04:58
  19. avatar
    [5] buldok [*]

    Díky za recept jsem taky celiak a tak určitě vyzkouším.

    superkarma: 0 03.02.2015, 08:11:09
  20. [4] janavys [*]

    gerda — #2 To je pravda. Tam jsou ale nasazené ceny. To je děs Sml15

    superkarma: 0 03.02.2015, 08:07:46
  21. [3] Maria28 [*]

    Občas si koupím bezlepkový chleba a je to jako kdybych žužlala mrtvému nos.

    superkarma: 0 03.02.2015, 06:53:54
  22. avatar
    [2] gerda [*]

    Jen kdyby ty směsi nebyly tak sprostě drahéSml15

    1. na komentář reaguje janavys — #4
    superkarma: 0 03.02.2015, 05:12:28
  23. avatar
    [1] Eva_CZ [*]

    Ja k tomu mam jeste cukrovku a to je fakt dilo! Sml31

    Vsechny bezlepkove chleby chutnaji tak odporne, ze jsem bez chleba. Doufam, ze v Cesku najdu aspon smes na chleba, ktery se bude dat jist. Sml14

    1. na komentář reaguje Léthé — #13
    superkarma: 0 03.02.2015, 03:44:58

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Výzkum žena-in.cz – téma bolest, horečka a nachlazení
Trápí vás exém? Zapojte se do testování RadioXar

Náš tip

Doporučujeme