Vaření

Bezlepkové hrachové krekry

hrachové krekry

Máte doma celiaka nebo chcete jen jíst trochu zdravěji? Vyzkoušejte jednoduchý recept na zdravé slané mlsání. Hrachové krekry koupíte v obchodech se zdravou výživou. My vás naučíme, jak si je upéct doma.

Hrachovou mouku seženete také v obchodech se zdravou výživou. Když máte doma mlýnek na luštěniny a obilí, můžete si ji za pár minut namlít doma, pěkně čerstvou. Na tento recept jsme použili žlutý půlený hrách. Mouku jsme mleli najemno. Krekry jsme ochutili mákem, můžete však použít cokoliv, co vás napadne. Sušená rajčata, chilli, kmín, medvědí česnek, papriku. Prostě co máte rádi.

U nás doma s čerstvou moukou nejen z hrachu, ale často především ze špaldy nebo žita, pomáhá šikovný nástavec na kuchyňské roboty ETA. Jednoduše ho nacvaknu do přední části robota, zvolím si, jak hrubou mouku chci namlít a otočím kolečkem. Je to snadné, potom už jen sypu připravenou surovinu a mám krásnou čerstvou mouku.

Celozrnná mouka je kvalitnější, když si ji melete čerstvou, ne do zásoby. Právě proto se hodí mít tento mlýnek doma.

Eta

Suroviny

200 g hrachové mouky

50 g Hery máslová příchuť

70 g studené vody

1 lžička soli

30 g máku

Postup

Ze všech surovin vypracujte tuhé nelepivé těsto. Vyválejte na tenkou placku a vykrajujte tvary. Naskládejte na plech vyložený pečícím papírem a pečte na 170 °C, 15 minut.

Nechejte do druhého dne vychladnout.

hrachové krekry

Dobrou chuť přeje Elly.

Máte chuť upéct si ještě jiné slané pamlsky k televizi? Máme pro vás pár receptů...

tyčinky

domácí křupavé tyčinky

silvestrovské krekry

Zdroj fotografií: Alena Kolaříková, Jana Nováková

   
24.04.2017 - Slané pečení - autor: elly

Komentáře:

  1. avatar
    [10] vladka321 [*]

    Úžasný recept, zajímavá inspirace, určitě vyzkouším...

    Suzanne — #9Díky za poznámku k soli, umírním se Sml67

    superkarma: 0 24.04.2017, 22:23:56
  2. avatar
    [9] Suzanne [*]

    Hlásím, že mám upečeno! A je to vynikající. V rámci urychlení jsem užmoulala kuličky, rozplácla je a upekla. A podle mě ta hrachovka byla slaná, nebo mám nějakou moc slanou sůl, navíc nejsem zvyklá solit - prostě lžička byla hodně. Nedá se nic dělat, zapíjím to sladkou Pálavou, a takhle je to luxusní Sml22

    1. na komentář reaguje vladka321 — #10
    superkarma: 0 24.04.2017, 20:49:09
  3. avatar
    [8] Suzanne [*]

    elly — #7 Eli, doteď jsem hrachové krekry kupovala, jsou docela drahé. Hrašku mám, tak to vyzkouším doma, díky moc Sml67

    superkarma: 0 24.04.2017, 19:23:30
  4. avatar
    [7] elly [*]

    gerda — #1Hrachová mouka se vyrábí semletím sušeného hrachu. Je přirozeně bezlepková a lze ji použít pro bezlepkovou dietu.

    Hrachová mouka je velmi dobrým zdrojem vlákniny, sacharidů a je bohatá na antioxidanty. V hrachu jsou obsaženy aminokyseliny jako je lysin a minerální látky - hořčík, fosfor a draslík. Hrách působí také pre-bioticky.

    Zdroj: mouky.cz

    1. na komentář reaguje Suzanne — #8
    superkarma: 0 24.04.2017, 11:38:04
  5. [6] MARIE MATEJKOVA [*]

    Z obchodů znám. Uvidím,zda sama vyzkouším Sml80

    superkarma: 0 24.04.2017, 10:45:42
  6. avatar
    [5] Kristina Vodičková [*]

    Miluju tyhle krekry!! Kupuju je ve farmářských obchodech, tak jsem ráda, že jsi mi Elly ukázala, jak na ně doma!!Sml19

    superkarma: 0 24.04.2017, 10:17:31
  7. [4] Darmovzalova [*]

    Sml23Sml23

    superkarma: 0 24.04.2017, 09:46:06
  8. [3] kantor10 [*]

    tohle fakt neSml23

    superkarma: 0 24.04.2017, 09:28:59
  9. [2] bobani [*]

    Sml80Sml23Sml80

    superkarma: 1 24.04.2017, 08:57:33
  10. avatar
    [1] gerda [*]

    Tomuhle receptu nevěřím. Vzhledem k tomu, že neuvařený hrách je tvrdý jako šutr, budou krekry těžko stravitelné.

    1. na komentář reaguje elly — #7
    superkarma: 1 24.04.2017, 07:29:31

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Náš tip

Doporučujeme