Vaření

Bez koření není vaření

Dovedete si představit, jak by chutnal bramborák bez majoránky nebo guláš bez červené papriky? Jaká by byla svíčková bez pepře, nového koření a bobkového listu? A co třeba štrůdl bez skořice nebo vánoční perníčky bez badyánu?

Koření a bylinky používá ve své kuchyni určitě každá z nás. Někdo se omezuje na pár klasických druhů, jiný má zase nespočetné množství lahviček, pytlíků a krabiček s nejrůznějším více či méně známým kořením z celého světa. Každá národní kuchyně má totiž své specifické koření, bez kterého se neobejde a které vám nemůže chybět, pokud jste si tuto kuchyni oblíbili.
Klasické sušené koření dnes hodně doplňují čerstvé bylinky, které si můžete koupit nařezané v obchodě, pěstovat na kuchyňském okně nebo na vlastní zahrádce. A pokud vám více vyhovují tekuté kořenicí směsi, i těch je na trhu dostatek. Stačí si jen vybrat.

Obvyklým kořením naší kuchyně je například černý pepř, nové koření, bobkový list, jalovec, kmín, majoránka, skořice, hřebíček či paprika. V italské kuchyni zase kraluje oregano či bazalka. Čínská kuchyně by se neobešla bez sojové omáčky. Zdomácněla u vás indická kuchyně? Určitě vám tedy nechybí kari koření.

V létě se výběr koření v naší domácnosti rozšíří o populární směsi na grilování a právě také o čerstvé bylinky ze zahrádky. Vždyť by to byl skoro hřích, pokud máte kousek hlíny u domečku či malý balkon, abyste si nevypěstovali alespoň čerstvou petrželovou nať či pažitku do polévky nebo bazalku do salátů. A pokud jste čerstvé bylinky ještě nevyzkoušeli, poznáte, že třeba čerstvému tymiánu se ten sušený nevyrovná ani zdaleka.

Přemýšlíte, proč je koření při vaření tak důležité?
Nejen že dodává pokrmu jeho specifickou chuť, vůni a někdy i barvu, je také velice prospěšné pro náš trávicí trakt. Zvyšuje vylučování trávicích šťáv a zlepšuje trávení. Urychluje vstřebávání látek z potravin, zrychluje metabolismus, dezinfikuje trávicí trakt a také odděluje a vylučuje odpadní látky.
Dávejte si však pozor, abyste to s kořením příliš nepřeháněli. I tady totiž platí, že všeho moc škodí.

Jak koření nakupovat?
Koření kupujte raději celé než mleté nebo drcené. Rozemelte jej až těsně před dochucováním jídla. Uchová si tak mnohem déle své aroma a všechny cenné látky. Na mletí si potom pořiďte třeba klasický hmoždíř nebo oblíbený mlýnek na koření.
Skladujte nejlépe ve skleněných, tmavých lahvičkách s dobrým uzávěrem.

Jak pěstovat bylinky?
Není nutné  mít vlastní zahrádku, postačí vám truhlík na balkoně či květináč na kuchyňské lince. Tak aspoň budete mít nejpoužívanější bylinky při ruce. Nezapomínáme zalévat, hnojit a vůbec o bylinky dbát jako o jakékoliv jiné domácí rostliny. 
Bylinky, které nespotřebujete ihned, můžete nejen usušit, ale také zamrazit nebo naložit do nálevu.

Na závěr bych vás chtěla pozvat ke sledování našeho nepravidelného seriálu, který se bude věnovat právě bylinkám a koření. V každém díle vám představíme jeden druh, něco málo si o něm povíme a hlavně si s ním něco moc dobré uvaříme.

Doufám, že stejně jako pod všemi ostatními články, i pod těmito kořeněnými se s námi podělíte o vaše vlastní zkušenosti, rady, nápady a hlavně recepty.

 

   
17.03.2006 - Sezona - autor: elly

Komentáře:

  1. [15] jithule [*]

    bez koření si to nedovedu představit

    superkarma: 0 25.12.2012, 18:41:22
  2. avatar
    [14] ivory [*]

    bez bylinek bych asi umřela hlady...

    superkarma: 0 14.11.2012, 14:16:55
  3. avatar
    [13] hubajda [*]

    narciska — #10 ja take

    superkarma: 0 08.11.2012, 23:24:45
  4. [12] monikaa [*]

    taky velmi často používám koření, kde jej kupujete? já většinou tedy v tomhle koření eshopu.

    superkarma: 0 24.03.2011, 00:18:03
  5. avatar
    [10] narciska [*]

    koreni a bylinky milujuuuu!! a moc pouzivam

    1. na komentář reaguje hubajda — #13
    superkarma: 0 20.03.2006, 18:51:20
  6. avatar
    [9] babamary [*]

    jituna: zkus experimentovat , jinak ty svoje skvosty za drahou korunu jednou skončí v popelnici bez užitku (i požitku)!

    superkarma: 0 19.03.2006, 11:11:30
  7. avatar
    [8] babamary [*]

    baba b: cibuloviny hnojit nepotřebují, žijí z podstaty(- z cibule). Množí se dělením cibulek - tzv. dceřinných, ty staré pak zaschnou, předtím některé i vykvetou, mohou být z nich i semínka. Mimochodem - i ten květ je jedlý! Dporučuji hit cibulovin: zasaď si pár česnekových stroužků, co už se jim dere na svět nať. Česneková nať chutná jemněji než stroužek, je to zelené a účinky stejné.

    superkarma: 0 19.03.2006, 11:08:17
  8. avatar
    [6] Libča [*]

    tak ja silene experimentuji s korenim a mam rada primo cerstve v kvetinacich, sama jsem se pokousela neco pestovat ale jaksi jsem na to nemehlo, chybi mi to sehnat v obchodech

    superkarma: 0 18.03.2006, 19:35:42
  9. avatar
    [5] borůvka [*]

    bezva článek, jsi bezedná studnice vědomostí

    superkarma: 0 17.03.2006, 18:18:27
  10. avatar
    [4] sunnynka [*]

    Žížala: já mám doma hromadu koření a nedávno jsem se přistihla při tom, že taky nejvíce používám pepř, kmín a papriku a ostatní tak nějak leží a čekají na svou příležitost

    superkarma: 0 17.03.2006, 13:23:08
  11. avatar
    [3] Žížala [*]

    Z koření používám akorát pepř, papriku a gyros a klasiku na vývary

    superkarma: 0 17.03.2006, 11:52:47

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Dětský pokoj - zařizování, rekonstrukce

Náš tip

Doporučujeme