Vaření

Beleše

beleše

Znáte beleše? Kynuté těsto plněné povidly nebo marmeládou pekly už naše babičky. Jde o opravdu starý recept, který teď můžete vyzkoušet i vy. Pečte třeba postaru, na kachlových kamnech na plotně, pokud je máte doma. Tak bude atmosféra naprosto dokonalá. Navíc si můžete doma přitopit, když přijde některý z chladnějších letních dnů.

A když bude venku horko, naskládejte je pěkně do trouby, kde si jich téměř nemusíte všíma. Nebála bych se ani pečení na grilu, pokud máte litinové pláty nebo kamennou desku.

beleše

Suroviny

  • 2,5 hrnku hladké mouky
  • 1 hrnek mléka
  • 1,5 lžičky čerstvého droždí
  • 2 lžíce cukru
  • 1 vejce
  • 1 lžíce másla
  • sůl

Postup

Z vlažného mléka, cukru a droždí si připravte kvásek. Až na něm budou bubliny, vypracujte spolu s dalšími surovinami hladké nelepivé těsto.

To nechejte hodinu kynout.

Vykynuté těsto rozválejte na placky, plňte jako vdolky a opékejte. Ideální je plotna na kamnech, ale může být i suchá pánev nebo můžete smažit na sádle, případně péct v troubě.

beleše

Pocukrované pojídejte ještě teplé, případně sypejte mákem, polívejte máslem.

Čím plnit? Džeme nebo povidly. To je nejlepší! Zkuste vyzkoušet i slanou variantu a naplnit třeba sýrem nebo bylinkovým máslem.

Dobrou chuť přeje Lenka.

Snadné chuťovky pro letní dny, které najdete na našem magazínu

Panzanella

panzanella

Caprese - geniální italská pochoutka

caprese

Grilované cuketové roládky s Lučinou

Grilované cuketové rolky s Lučinou

Zdroj fotografií: Alena Kolaříková

   
07.07.2016 - Mlsání - autor: elly

Komentáře:

  1. avatar
    [16] Allma [*]

    holancena — #15 to jsou u nás pukanceSml16

    superkarma: 0 07.07.2016, 20:40:36
  2. [15] holancena [*]

    U nás na Vysočině se jmenují peciválky a moje maminka do těsta dávala uvařenou bramboru.Těsto se dělalo tužší, dovnitř se dalo povidlí ,po upečení se spařily horkou vodou a sypaly mletým mákem,to bylo papáníčko

    1. na komentář reaguje Allma — #16
    superkarma: 0 07.07.2016, 19:11:56
  3. avatar
    [14] gerda [*]

    kobližka — #13No, já se zatím musím spokojit s domácím kváskovým chlebem. V tomhle teplém počasí kvásek pracuje jedna radost, chleba se pěkně upekl a už jsem si ukrojila dva čerstvé krajíce, s máslem a medem. Křupavé, jéžiš, toho by člověk zbodl...

    superkarma: 0 07.07.2016, 15:57:41
  4. avatar
    [13] kobližka [*]

    gerda — #11 Ne Sml23 ne,rozpeky byly jiné,ty se pekly v troubě a mívali jsme je buď k mrkvi nebo čočce a byly to takové bochánky malé.Ty byly taky boží Sml59

    1. na komentář reaguje gerda — #14
    superkarma: 0 07.07.2016, 15:45:28
  5. [12] slávenka [*]

    Na Valašsku jim říkáme béleše. Dělávala je babička.

    superkarma: 0 07.07.2016, 14:50:22
  6. avatar
    [11] gerda [*]

    kobližka — #10Myslíš rozpíčky, že jo?Sml58Sml30

    1. na komentář reaguje kobližka — #13
    superkarma: 0 07.07.2016, 12:58:33
  7. avatar
    [10] kobližka [*]

    Rikina — #9 Nne všechny vdolky,tyhle se pekávaly na plotně na sucho Sml22

    1. na komentář reaguje gerda — #11
    superkarma: 0 07.07.2016, 12:54:20
  8. [9] Rikina [*]

    Sml80 Neznám, prvně slyším takový název. Vdolky jo, ale ty jednak nejsou plněné, druhak se smaží. Sml80

    1. na komentář reaguje kobližka — #10
    superkarma: 0 07.07.2016, 11:56:27
  9. [8] Andreadornova [*]

    To vypadá chutně

    superkarma: 0 07.07.2016, 11:40:51
  10. avatar
    [7] kobližka [*]

    Beleše? Neznám,ale připomíná mě to obyčejné vdolky,které pekla babička na sucho na plotně.Nebyly teda plněné,jak to vidím na obrázku,ale sypaly se hustě mákem a cukrem Sml59

    superkarma: 0 07.07.2016, 10:46:56
  11. avatar
    [6] vladka321 [*]

    NIkdy jsem neměla tu čest "beleše" ochutnat... A to je asi škoda, vypadá to velice lákavě - vyzkouším Sml67

    superkarma: 0 07.07.2016, 10:38:14
  12. avatar
    [5] paníliška [*]

    Takovou úpravu kynutého těsta neznám, ale vypadá dobře a za vyzkoušení stojí. Akorát mi musí stačit pánev. Do trouby bych to nedávala, byly by z toho buchty.

    superkarma: 0 07.07.2016, 10:36:12
  13. [4] bobani [*]

    dala bych si beleše i grilované roládky

    superkarma: 0 07.07.2016, 09:18:28
  14. avatar
    [3] elly [*]

    Allma — #2Pečou se po celé republice a všude malinko jinak :-)

    superkarma: 0 07.07.2016, 09:01:37
  15. avatar
    [2] Allma [*]

    gerda — #1pečeme je na litinové plotynce.Takové plněné teda vidím prvně a ani se u nás nedělají Sml80a to se nám říká "belesaci"Sml30

    1. na komentář reaguje elly — #3
    superkarma: 0 07.07.2016, 08:42:12
  16. avatar
    [1] gerda [*]

    Vypadá to dobře a jednodušeSml67. Já bych to teda asi raději pekla v troubě než opékala, v tom druhém případě bych se obávala, aby se těsto dostatečně "prodělalo" a nebylo uprostřed tahavé, syrové.

    1. na komentář reaguje Allma — #2
    superkarma: 0 07.07.2016, 06:24:10

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Anketa: intimní kosmetika
Testování intimní kosmetiky pro ženy z ČR a Slovenska
Anketa: Pečete bábovky?
Jaké hračky kupujete svým vnoučatům?
Anketa pro maminky: Jaké kupujete hračky svým dětem?
Výzkum na téma kašel
Průzkum na téma finanční zajištění

Náš tip

Doporučujeme