beleše

Znáte beleše? Kynuté těsto plněné povidly nebo marmeládou pekly už naše babičky. Jde o opravdu starý recept, který teď můžete vyzkoušet i vy. Pečte třeba postaru, na kachlových kamnech na plotně, pokud je máte doma. Tak bude atmosféra naprosto dokonalá. Navíc si můžete doma přitopit, když přijde některý z chladnějších letních dnů.

A když bude venku horko, naskládejte je pěkně do trouby, kde si jich téměř nemusíte všíma. Nebála bych se ani pečení na grilu, pokud máte litinové pláty nebo kamennou desku.

beleše

Suroviny

  • 2,5 hrnku hladké mouky
  • 1 hrnek mléka
  • 1,5 lžičky čerstvého droždí
  • 2 lžíce cukru
  • 1 vejce
  • 1 lžíce másla
  • sůl

Postup

Z vlažného mléka, cukru a droždí si připravte kvásek. Až na něm budou bubliny, vypracujte spolu s dalšími surovinami hladké nelepivé těsto.

To nechejte hodinu kynout.

Vykynuté těsto rozválejte na placky, plňte jako vdolky a opékejte. Ideální je plotna na kamnech, ale může být i suchá pánev nebo můžete smažit na sádle, případně péct v troubě.

beleše

Pocukrované pojídejte ještě teplé, případně sypejte mákem, polívejte máslem.

Čím plnit? Džeme nebo povidly. To je nejlepší! Zkuste vyzkoušet i slanou variantu a naplnit třeba sýrem nebo bylinkovým máslem.

Dobrou chuť přeje Lenka.

Snadné chuťovky pro letní dny, které najdete na našem magazínu

Panzanella

panzanella

Caprese - geniální italská pochoutka

caprese

Grilované cuketové roládky s Lučinou

Grilované cuketové rolky s Lučinou

Zdroj fotografií: Alena Kolaříková

Reklama