Reklama

Každý rok je to stejné, každý rok musí milovníci nového ročníku vína zvaného Beaujolais čekat na třetí čtvrtek v měsíci listopadu. A ten den byl včera 17. listopadu!

 

Tedy přesněji, pokud takovým milovníkem jste, můžete do včerejška popíjet předchozí ročníky a těšit se na  právě na ten „letošní“. Jaké asi bude Beaujolais Nouveau 2005? Necháme to ohodnocení na vás, musíte udělat jediné, dojít tam, kde ho servírují!

 

Neházejte je do jednoho pytle

 

Beaujolais není jen jedno jediné víno, můžete ochutnat dvanáct vín, která pocházejí z kraje Beaujolais, kraje, který se nachází jihovýchodně od Paříže, severně od Lyonu, na západ od řeky Saone.

Beaujolais Nouveau, mladé, víno daného roku, je právě z oblasti s největší produkcí s názvem Beaujolais (mapa ZDE).

 

Až budete ochutnávat Beaujolais Nouveau, nezapomeňte, že ve vaší sklence je soustředěna práce i láska mnoha lidí – hrozny se sklízejí ručně a velmi se dbá na to, aby jednotlivé bobule vína nebyly před vlastním zpracováním poškozeny.  Budete ochutnávat jednu jedinou odrůdu – gamay, jejíž hrozny dávají bílý mošt, ale výsledkem kvasného procesu je červená barva. Nebojte se ochutnat toho lehké víno s ovocnou chutí a neobyčejnou svěžestí.

 

Příležitost k setkání

Beaujolais Nouveau je hlavně rituál, rituál konce roku, příležitost k setkávání mezi přáteli. Co takhle jej ochutnat jako aperitiv, výborně se snoubí s jakýmkoliv lehčím jídlem – ideální se hodí k předkrmu, rybím pokrmům, talířům s uzeninami. A teplota, při které se nejlépe rozvinou jeho vlastnosti? 10-11 ºC.

 

Nestačí-li vám jej pouze ochutnávat, máme pro vás tip: vydejte se příští léto mezi vinohrady z Beaujolais, naplánujte si cestu, kterou vám místní vinaři dokáží zpříjemnit nejenom ochutnávkami toho jejich vína, ale ukáží vám kraj Beaujolais také z jiné stránky – zvyky, přírodní krásy a třeba utrousí i pár anekdot o kraji, který milují.

 

Zdroj: www.beaujolais.net