Vaření

Bazalkové pesto

pesto

Suroviny

miska bazalkových listů
100-150 ml olivového oleje
2-3 stroužky česneku
50 g piniových oříšků
50 g strouhaného parmazánu
sůl

Postup

Oříšky opražíme nasucho na pánvi, česnek nastrouháme najemno.
V hmoždíři nebo mixéru utřeme asi třetinu oleje s bazalkou, přidáme česnek, oříšky a vytvoříme hladkou pastu. Doléváme zbytek oleje, až má směs tu správnou hustotu.
Vmícháme parmazán, dochutíme solí a máme hotovo.
Pesto skladujeme ve skleničce v lednici a vydrží nám asi 2-3 týdny.

Dobrou chuť přeje elly.

   
14.07.2009 - Sezona - autor: elly

Komentáře:

  1. [13] Alzbetabeta [*]

    A zkoušeli jste rukolové pesto? Viděla jsem to tady http://www.mikynavkuchyni.com/2013/04/tagliatelle-s-rukolovym-pestem-kozym.html

    ...a chtěla bych zkusit. Nemáte někdo zkušenost? Prej je ted na rukolové pesto recept i v novém apetitu, ale ten sem si nekoupila...

    superkarma: 0 23.04.2013, 22:33:06
  2. [12] jithule [*]

    zkusím

    superkarma: 0 25.12.2012, 21:32:15
  3. avatar
    [11] arminka [*]

    tak bazalkové pesto jsem ještě nedělala Sml80

    superkarma: 0 13.11.2012, 22:54:33
  4. avatar
    [10] hubajda [*]

    georga — #6 take si pestuji

    superkarma: 0 13.11.2012, 22:49:52
  5. avatar
    [9] Mopsička [*]

    Sem pak myslela, že je to špenát

    superkarma: 0 24.10.2009, 17:42:50
  6. avatar
    [8] kosík [*]

    Sml67

    superkarma: 0 01.09.2009, 12:59:24
  7. [7] MichaelaP1 [*]

    Výborná věc

    superkarma: 0 22.07.2009, 09:28:47
  8. avatar
    [6] georga [*]

    Díky za receptík. Bazalku si pěstuji za oknem i meduňku a pesto si hned udělám.

    1. na komentář reaguje hubajda — #10
    superkarma: 0 15.07.2009, 10:46:37
  9. [5] schnaxy [*]

    Díky,díky za tento receptík.Já ho stále kupuji  a přitom si pěstuji bylinky.Zkusím si ho udělat sama.Doma mám všechny ingredience.Už se těším .jinak já ho používám na saláty,dávam trochu na pizzu může se dát kamkoliv.Sml25Sml25Sml25

    superkarma: 0 14.07.2009, 16:25:02
  10. avatar
    [4] Peťula [*]

    Eliza — #3 A na co takové bylinkové pesto používáš? Zní to docela dobře Sml67

    superkarma: 0 14.07.2009, 12:14:52
  11. avatar
    [3] Eliza [*]

    Hmm, zbytečně složitéSml32, dělám bylinkové pesto - zelené bylinky co dá zahrádka - bazalka, šalvěj, tymián, oregano-dobromysl, petrželka, saturejka, máta, meduňka - prostě co je. Natrhám lístky do hluboké mísy, přidám citronovou šťávu - důležité, zabrání oxidaci. Dále hrubou sůl, slunečnicová semínka, česnek - klidně celý a trochu oleje. Vezmu tyčový mixer a mixuju za opatrného přidávání oleje, dokud z toho není kaše. Potom naplním směs do skleniček a jěště jednou převrstvím olejem. je dobré směs nechat tak asi týden uležet - čerstvá chutná trochu po trávě. V chladničce mi zapomenutá sklenička vydržela skoro rok, jinak urychleně mizí. Sml58 Důležité je po odebrání převrstvit znovu olejem, aby k bylinkám nemohl vzduch. Olej používám klasickou směs rostliných olejů - jsou nejméně náchylné k žluknutí. Olivový zase v chladu tuhne.

    1. na komentář reaguje Peťula — #4
    superkarma: 0 14.07.2009, 11:46:59
  12. avatar
    [2] Žábina [*]

    bazalkové pesto mám moc ráda, kupuju ho ale hotové

    superkarma: 0 14.07.2009, 09:24:14
  13. avatar
    [1] Myškomedvídek [*]

    toto pesto musí být dobré,bylinky,česnek,oříšky i olivový olejSml67

    superkarma: 0 14.07.2009, 00:19:21

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Dětský pokoj - zařizování, rekonstrukce

Náš tip

Doporučujeme