Vaření

Batáty, zimní nálož vitaminů proti špatné náladě

Vyzkoušeli jste už sladké brambory neboli batáty? Nebojte se ozvláštnit svůj jídelníček něčím novým. Na rozdíl od klasických brambor jsou batáty mnohem výživnější a představují výborný zdroj vitaminů a minerálních látek. „Batáty obsahují vysoké množství vitaminu A, prospívají tak nejen našemu zraku, ale působí skvěle také proti civilizačním chorobám a depresi, což je v pochmurném zimním počasí k nezaplacení,“ říká RNDr. Pavel Suchánek, odborník na výživu a spolupracovník programu Zdravá 5 Nadačního fondu Albert.

batáty

Batáty najdete v sortimentu zeleniny například v obchodech Albert. Používat se v kuchyni dají podobně jako brambory. Skvělé jsou pečené, jako součást zeleninového pyré a vyzkoušet z nich můžete i netradiční zimní krémovou polévku. Nebudete litovat.

Nechte se inspirovat recepty magazínu Albert v kuchyni a připravte sobě i svým blízkým krémovou batátovou polévku s opečenou cizrnou.

Polévka z batátů s opečenou cizrnou

  • 1 lžíce extra panenského olivového oleje polévka         
  • 3 šalotky, nakrájené najemno               
  • 2 stroužky česneku, rozdrcené             
  • 15 g čerstvého zázvoru, oloupaného a nakrájeného      
  • 75 g červené kari pasty            
  • 750 g batátů, oloupaných a pokrájených                      
  • 1 litr vody nebo drůbežího vývaru         
  • 400 ml kokosového mléka                   
  • 2 lžíce rybí omáčky                  
  • 2 lžíce limetkové šťávy             

Na opečenou cizrnu

  • 2 lžíce extra panenského olivového oleje          
  • 1 konzerva cizrny, okapaná, propláchnutá a osušená    
  • sůl, pepř                      

Na ozdobu

  • hrst rukoly

V hrnci rozehřejte olej a nechte na něm 3–4 minuty opékat šalotku a česnek. Přidejte zázvor a kari pastu a ještě 2 minuty opékejte. Pak vsypte batáty, přilijte vodu nebo vývar, kokosové mléko, rybí omáčku a limetkovou šťávu, přiveďte k varu a vařte 10–15 minut, až brambory změknou. Mezitím připravte cizrnu. V pánvi rozpalte na vyšším plameni olej, přisypte cizrnu, osolte a opepřete a opékejte dokřupava zhruba 4–6 minut.

Uvařenou polévku sundejte z ploténky a rozmixujte ji tyčovým mixérem. Rozdělte do misek, do každé dejte trochu opečené cizrny a posypte rukolou. Podávejte s čerstvým chlebem.

www.albert.cz

   
13.02.2017 - Vaření - autor: Komerční článek

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Výzkum žena-in.cz – téma bolest, horečka a nachlazení
Trápí vás exém? Zapojte se do testování RadioXar

Náš tip

Doporučujeme