Vyzkoušeli jste už sladké brambory neboli batáty? Nebojte se ozvláštnit svůj jídelníček něčím novým. Na rozdíl od klasických brambor jsou batáty mnohem výživnější a představují výborný zdroj vitaminů a minerálních látek. „Batáty obsahují vysoké množství vitaminu A, prospívají tak nejen našemu zraku, ale působí skvěle také proti civilizačním chorobám a depresi, což je v pochmurném zimním počasí k nezaplacení,“ říká RNDr. Pavel Suchánek, odborník na výživu a spolupracovník programu Zdravá 5 Nadačního fondu Albert.

batáty

Batáty najdete v sortimentu zeleniny například v obchodech Albert. Používat se v kuchyni dají podobně jako brambory. Skvělé jsou pečené, jako součást zeleninového pyré a vyzkoušet z nich můžete i netradiční zimní krémovou polévku. Nebudete litovat.

Nechte se inspirovat recepty magazínu Albert v kuchyni a připravte sobě i svým blízkým krémovou batátovou polévku s opečenou cizrnou.

Polévka z batátů s opečenou cizrnou

  • 1 lžíce extra panenského olivového oleje polévka         
  • 3 šalotky, nakrájené najemno               
  • 2 stroužky česneku, rozdrcené             
  • 15 g čerstvého zázvoru, oloupaného a nakrájeného      
  • 75 g červené kari pasty            
  • 750 g batátů, oloupaných a pokrájených                      
  • 1 litr vody nebo drůbežího vývaru         
  • 400 ml kokosového mléka                   
  • 2 lžíce rybí omáčky                  
  • 2 lžíce limetkové šťávy             

Na opečenou cizrnu

  • 2 lžíce extra panenského olivového oleje          
  • 1 konzerva cizrny, okapaná, propláchnutá a osušená    
  • sůl, pepř                      

Na ozdobu

  • hrst rukoly

V hrnci rozehřejte olej a nechte na něm 3–4 minuty opékat šalotku a česnek. Přidejte zázvor a kari pastu a ještě 2 minuty opékejte. Pak vsypte batáty, přilijte vodu nebo vývar, kokosové mléko, rybí omáčku a limetkovou šťávu, přiveďte k varu a vařte 10–15 minut, až brambory změknou. Mezitím připravte cizrnu. V pánvi rozpalte na vyšším plameni olej, přisypte cizrnu, osolte a opepřete a opékejte dokřupava zhruba 4–6 minut.

Uvařenou polévku sundejte z ploténky a rozmixujte ji tyčovým mixérem. Rozdělte do misek, do každé dejte trochu opečené cizrny a posypte rukolou. Podávejte s čerstvým chlebem.

www.albert.cz

Reklama