Bulvár

Baronka ráda křupavé lístečky

Jó, moje babička, to byla nějaká kuchařka!

Narodila se v roce 1900 a kuchařské geny patrně zdědila po své mamince, která vařila v zámecké kuchyni.

Pamatuju si vyprávění, jak paní baronka tvrdila, že salát musí být zelený a vrátila připravenou mísu salátu do kuchyně zpátky. Chudák personál ve snaze baronce podlézat ze salátu vybral jenom křupavé lístečky a srdíčka z prostředka.

Moje babička byla kouzelnice, uměla navařit z mála. Prošla se po zahradě, vrátila se s mísou čerstvé zeleniny, nasbíranými vejci od domácích slepic, hrábla do spíže a než jsem se vrátila ze školy, měla připravený výběrový oběd.

Mně nejvíc chutnala pražená krupice. To se na tuku smažila krupice tak dlouho, až zezlátla, pak se to podlilo, osolilo a míchalo, až to změklo. Nahoru se dávala smažená cibulka a se salátem to bylo jedinečné. Celý kumšt byl v tom trefit správný okamžik, kdy se to mělo podlít.

Další levná a nenapodobitelná pochoutka byly nudle se strouhankou, polité máslem a doplněné domácím jahodovým džemem. V neděli býval pravidelně smažený králík. Jak vidíte, samé domácí zdroje. No, a já jsem se u babičky tak namlsala, že dodnes nedám dopustit na domácí jídla a vařím podobně.

Ráda si samozřejmě přečtu všelijaké exotické recepty, ale vím, že si víc pochutnám na šťouchaných bramorách, než na krabích tyčinkách se zmrzlinou:).

Ale protože jsem zaměstnaná, tak ocením dobrý výběr polotovarů - myslím tím očištěnou mraženou zeleninu.  Z té vařím opravdu často a ušetří mi spoustu času.

A chcete recept na něco hodně rychlého a netradičního ze špenátového protlaku?

Tady je:

Špenát necháme rozpustit. Pak do něj zamícháme 4 žloutky, přidáme pár hrstí polohrubé mouky - od oka, přisolíme, očesnekujeme a na závěr jemně zabalíme do těsta ještě sníh z pevně ušlehaných 4 bílků. Těsto má být husté jako na piškot. Upečeme v troubě na pečícím papíru. Na vychladlé nastrouháme sýr Niva nebo Eidam a stočíme. Krájíme jako roládu.

Náplň je jen orientační návrh - samozřejmě můžete poklást plátky uzeného, potřít Lučinou, bryndzou, nakládanou červenou paprikou - to už je na vás:)

Gerda


Gerdo,
díky za příspěvek. Asi máte pravdu, že když si člověk a jeho mlsný jazýček zvyknou na domácí jídla, těžko je pak uspokojí mražené hotovky :-). Díky i za recept, ale rovněž - jako v případě punčových řezů - jej musím přenechat druhým. Mám na česnek alergii a v tomto případě je to důležitá součást jídla :-(.

   
04.05.2006 - Společnost - autor: Iveta Šafránková

Komentáře:

  1. avatar
    [7] Tanzi [*]

    gerda..špenát máme rádi, takže určitě vyzkouším! Díky za tip

    superkarma: 0 04.05.2006, 17:54:09
  2. avatar
    [4] Kelly [*]

    gerda: tak tohle určitě vyzkouším ... a hodně brzo

    superkarma: 0 04.05.2006, 12:04:00
  3. avatar
    [3] gerda [*]

    iveta.safrankova: jo, to budu! Dá se to okořenit i jinak - pepřem, muškátovým květem... Ale chutná to i neokořeněné, protože ten správný šmak tomu dodá náplň a ta může být rozmanitá.

    superkarma: 0 04.05.2006, 11:48:12
  4. avatar
    [1] gerda [*]

    Ivetko omyl! Jde to krásně i bez česneku, to je jen luxusní nadstavba

    superkarma: 0 04.05.2006, 11:33:47

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Anketa na téma osteoporóza
Anketa na téma: Zubní zdraví

Náš tip

Doporučujeme