Vaření

Banánový chlebíček

banana bread

Naprosto výborný nápad jak z přezrálých banánů vykouzlit voňavý dezert, do kterého se zamilujete. Můžete si ho dochutit podle momentální nálady. Máte rádi čokoládu, kokos nebo ořechy? To všechno můžete do banánového chlebíčku přidat. Nebo raději zvolíte zdravější variantu ze špaldové mouky?

Banánový chlebíček jsem chtěla vyzkoušet už dlouho. Často jsem na něj narážela při brouzdání internetem. Jeho čas konečně nastal, protože byly po ruce 4 banány, krásně přezrálé, zvenčí téměř celé hnědé a uvnitř krásně sladké a měkké. To jsou totiž ty správné pro tento recept.

Chlebíček jsem zkoušela už ve dvou variantách. Jedna je z bílé mouky, s třtinovým cukrem a máslem. Ta druhá je velice zdravá. Polohrubou mouku jsem nahradila špaldovou celozrnnou, máslo kokosovým tukem a třtinový cukr jsem nechala, jen jsem místo 130 g použila 80 g.

Obě dvě varianty byly výborné. Vyzkoušejte tu, která vám více vyhovuje.

Suroviny

  • 300 g polohrubé mouky (nebo celozrnné špaldové či pšeničné)
  • 1/2 sáčku prášku do pečiva
  • špetka soli
  • 1/4 lžičky skořice
  • 125 g změklého másla (nebo kokosového tuku)
  • 130 g třtinového cukru (nebo jen 80 g)
  • 3 vejce
  • 4 přezrálé banány

navíc můžete přidat, podle vlastní chuti a momentálního stavu zásob

  • kokos - strouhaný nebo plátky
  • nahrubo nasekanou kvalitní čokoládu
  • jakékoliv ořechy
  • brusinky nebo hrozinky

banánový chlebíček

Postup

Máslo vyšlehejte s cukrem. Přidejte vejce a šlehejte dál. Banány rozmačkejte a přidejte do směsi. Dále šlehejte, až se všechny suroviny spojí v kompaktní hmotu.

Do mouky přimíchejte prášek do pečiva, sůl, skořici a pořádně promíchejte. Obě dvě složky těsta spojte dohromady a umíchejte voňavé těsto.

Přidejte podle chuti něco navíc. My jsme kombinovali plátky kokosu a nahrubo nasekanou čokoládu. Výborné jsou i různé ořechy. Třeba pekanové.

Formu na srnčí hřbet vymažte máslem a vysypejte polohrubou moukou. Pečte v troubě předehřáté na 180 °C, přibližně hodinu. Použijte osvědčený vpich špejlí, která musí vyjít čistá, neulepená od těsta.

Vyklopte a nechejte vychladnout.

Dobrou chuť přeje Elly.

banánový chlebíček

Čtěte také

   
19.01.2016 - Mlsání - autor: elly

Komentáře:

  1. [17] Ferdicek [*]

    Určitě upeču dceři.

    superkarma: 0 22.01.2016, 16:31:29
  2. avatar
    [16] metro84 [*]

    to možná zkusím z bezlepkové mouky Sml59

    superkarma: 0 19.01.2016, 18:59:27
  3. avatar
    [15] Babca.p [*]

    recept předán dceři, ať to upeče :-)Sml52

    superkarma: 0 19.01.2016, 17:02:15
  4. avatar
    [14] gerda [*]

    1anicka — #13V drogeriích typu supermarket.

    superkarma: 0 19.01.2016, 16:11:47
  5. [13] 1anicka [*]

    kde se dá koupit kokosový tuk??

    1. na komentář reaguje gerda — #14
    superkarma: 0 19.01.2016, 15:20:34
  6. avatar
    [12] paníliška [*]

    gerda — #11 S tím třtinovým cukrem má naprostou pravdu, je to prostě obyčejný cukr, ale fruktóza je ovocný cukr. :) Jsem nevěděla, že když si dám jabko, odrovnám si játra. Sml30Sml30

    superkarma: 0 19.01.2016, 13:47:11
  7. avatar
    [11] gerda [*]

    elly — #10až tak opatrná nejsem ani já - a to jsem nějaký rejpalSml30 - já si vždycky říkám, že člověk, který rozvrtává každé jídlo na talířku a dumá nad jednotlivými molekulami, si každé jídlo spravedlivě zkazí, nepochutná si už na ničem. Je to, jako když se krásná báseň začne pitvat "co tím chtěl básník říci". Rozborem se toho sice většinou dopátráme, ale ten dojem, který jsme měli poprvé při čtení, je ten tam. Palmový tuk, to jo, tomu se fakt vyhnu, ale jinakSml80

    1. na komentář reaguje paníliška — #12
    superkarma: 0 19.01.2016, 12:58:10
  8. avatar
    [10] elly [*]

    theplana — #6to bysme nemohli jíst vůbec nic Sml79

    1. na komentář reaguje gerda — #11
    superkarma: 0 19.01.2016, 12:39:22
  9. [9] bobani [*]

    dobrůtka

    superkarma: 0 19.01.2016, 11:04:56
  10. avatar
    [8] gerda [*]

    theplana — #6to by museli mít Američani a Kanaďani játra dočista hin! Lívance s javorovým sirupem jsou tam přece národní jídlo a vůbec jím sladí kde co.Sml30

    superkarma: 0 19.01.2016, 10:50:39
  11. [7] Wercik.W [*]

    Sml67

    superkarma: 0 19.01.2016, 10:50:07
  12. [6] theplana [*]

    Dobrota. Jen ten třtinový cukr je tam kvůli barvě a možná módě, určitě není zdravější. Chemicky je to ta samá sacharóza jako cukr řepný, ten je ale podstatně levnější. Pozor na alternativu s fruktózou, součást hlavně různých přírodních sirupů (kukuřičný, javorový). Ta sice více sladí, ale poškozuje játra, navíc nevyvovlává pocit sytosti, takže se sní více....

    1. na komentář reaguje gerda — #8
    2. na komentář reaguje elly — #10
    superkarma: 0 19.01.2016, 10:23:54
  13. avatar
    [5] luneta [*]

    já dělala minulý týden broskvový a ten neměl chybu.Vlastně měl,bylo toho málo

    superkarma: 0 19.01.2016, 09:29:05
  14. avatar
    [4] RenataMor [*]

    mnam

    superkarma: 0 19.01.2016, 09:28:58
  15. avatar
    [3] řeřicha [*]

    Tak ten vyzkouším Sml67

    superkarma: 0 19.01.2016, 08:39:44
  16. [2] alenabl [*]

    taky dělávám podobný, moc dobrý, vlhký a voňavý chlebíček.Sml67

    superkarma: 0 19.01.2016, 07:52:21
  17. avatar
    [1] gerda [*]

    Dělávám, potvrzuju, že jde o výborný lehký moučník. Já to mám na hrnky:

    4 měkké banány ustrouhat nebo pomačkat vidličkou

    3/4 hrnku změklého másla, 1 hrnek krupicového cukru, 1 a 1/2 hrnku hladké mouky do které rozmícháme 1 vrchovatou lžičku jedlé sody (se sodou se to upečené při jídle tolik nedrobí), 3 celá vajíčka, 2 vrchovaté lžíce kakaa, špetinka soli. A dobroty, přesně, jak píše Elly. Promíchat, péct při 180 st., až se těsto nelepí na špejli.

    Já, lenoch línýSml30 dělávám jenom řezy, natáhnu to na plech, upeču, zdobím pařížskou šlehačkou anebo zakysanou smetanou. Určitě by to šlo upéct v chlebíčkové formě anebo v srnčím hřbetu.Sml67

    superkarma: 0 19.01.2016, 06:56:02

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Náš tip

Doporučujeme