Ovesné vločky patří mezi nejhodnotnější cereálie. Mají vysoký obsah bílkovin, nenasycených mastných kyselin, vitamínů B1, B6 a E, železa a vápníků. Jsou lehce stravitelné a obsahují v ideálním poměru rozpustnou a nerozpustnou vlákninu. Dále obsahují vlákninu betaglukan, která prokazatelně snižuje hladinu cholesterolu v krvi.

Banánové muffiny s ovesnými vločkami, kokosem a mandlemi

Muffins

  • 150 g hladké mouky
  • 100 g jemných ovesných vloček Emco
  • 100 g cukru krupice
  • 2 větší banány
  • 2 vejce
  • 70 g másla
  • 1 menší bílý jogurt
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 prášek do pečiva
  • 150 g sekaných mandlí
  • 100 g kokosu
  • mandlové lupínky

Nejprve rozmačkáme banány s bílým jogurtem (můžeme rozmixovat). Vyšleháme žloutky s cukrem krupice, vanilkovým cukrem a změklým máslem a vše smícháme s jogurtem a banánem. Přisypeme mouku smíchanou s rozmixovanými ovesnými vločkami a práškem do pečiva, mandle a kokos. Nakonec vmícháme sníh z bílků. Plníme do košíčků nebo formy na muffiny. Muffiny posypeme mandlovými lupínky, které lehce vmáčkneme do těsta. Pečeme v troubě vyhřáté na 180 °C asi 30 minut.

Více inspirace na stránkách Emco.

Reklama