Vaření

Bagety, sendviče & spol.

Máte chuť na vydatnou svačinu a nevíte, jak na ni? Chybí vám nápady? Začtěte se do našich inspirací, zajeďte si nakoupit suroviny a pusťte se s námi do "vaření".

Základem je pečivo
Na výběru pečiva závisí z velké části celkový výsledek. Na pečivu doporučujeme nešetřit a koupit si raději kvalitní celozrnnou bagetu než obyčejný rohlík z bílé mouky.
Vyberte si třeba vícezrnné bagety, dalamánky, toastový chleba. Netradičně můžete místo klasického pečiva použít třeba tortillu nebo pita chléb.

 

Zelenina, čerstvá a šťavnatá
Salát a to jakýkoliv, by neměl chybět! Oblíbený je ledový salát, který seženete po celý rok, za velice příznivou cenu. Příjmně překvapí také saláty lollo - biondo a roso (bílý a červený), rukola, polníček, klasický hlávkový salát či třeba čínské zelí. Nebojte se využít třeba i čekankové puky, dubáček nebo kadeřavý salát frisée. Tyto však budete shánět s většími obtížemi.

Pokud máte to štěstí a rajčata u vás nezpůsobují alergické reakce, hodí se téměř do každé bagety či sendviče. Použít můžete klasické odrůdy nebo také cherry rajčata. Omrzelo vás čerstvé rajče? Tak budete určitě nadšení kořeněnými pečenými rajčaty. Stačí je nakrájet na silnější plátky, naskládat na plech s pečícím papírem, mírně osolit, okořenit a při teplotě asi 160 °C upéct.

Salátovou okurkou také nikdy nic nepokazíte. Nakrájená na úhledné plátky bude ozdobou vaší svačiny. Pro změnu ji občas můžete nahradit okurkami sterilovanými ve sladkokyselém nálevu. K některým bagetám se vyloženě hodí. Třeba k této:

Čuníkova bageta
Suroviny:
pečivo podle chuti (nám se osvědčily kmínové dalamánky)
vepřové maso
cibule
hořčice nebo hořčičný dresink (majonéza + hořčice)
sladkokyselé okurky
anglická slanina
může být taky salát podle chuti
Postup:
Ze všeho nejdříve si připravíme vepřové maso, které upečeme s cibulí, kmínem a sádlem. Spoustu práce si ušetříme a celou přípravu zjednodušíme, pokud tuhle bagetu připravujeme po vydatném nedělním obědu, kdy nám zbyl kus pečeného vepřového masa :-)
Pečivo rozkrojíme, namažeme hořčicí (třeba skvělou grilovací či bavorskou, nebojte se experimentovat) či hořčičným dresinkem, naskládáme rozkrájené okurky, můžeme přidat i salát. Poklademe plátky vepřového masa, kdo má rád syrovou cibuli, může přidat i tu. A máte-li tam pořád málo masa, plátkem libové anglické slaniny nic nepokazíte. Bude dobrá syrová i mírně opražená na suché pánvičce.

Sýr
Bez sýra to u některých z nás prostě nejde. Do baget a sendvičů na všechny možné způsoby se hodí téměř jakýkoliv sýr. Tavený sýr nebo třeba lučinu můžete přimíchat do originálního sýrového dresinku, nebo s ním prostě jednoduše bagetu namazat. Klasickým plátkovým eidamem určitě taky nic nepokazíte. Ale zkuste se někdy zaměřit na kvalitnější sýry. Co třeba smetanový krémový brie, ementál, ovčí nebo kozí sýr, gouda a další skvělé sýry. Výběr je obrovský.

Ovečka
Suroviny:
pečivo podle chuti
ovčí sýr
bílé hroznové víno
ledový salát
jogurtový dresink (majonéza a bílý jogurt nebo kysaná smetana)
Postup:
Na pečivo naneseme trochu dresinku, kousky ledového salátu a ovčí sýr nakrájený na silnější plátky. Doplníme hroznovým vínem, které jsme rozpůlili a opět můžeme trochu zakápnout dresinkem.
Netradiční, ale dokonalá chuť.

Myška hrabalka
Suroviny:
tmavé pečivo
plátkový eidam nebo ementál
plísňový sýr
vejce natvrdo
salát podle chuti
dresink (majonéza, trochu kečupu, cibule pokrájená velice najemno, trochu hořčice, koření podle chuti)
Postup:
Rozkrojíme pečivo a rovnoměrně naneseme pikantní dresink. Ten jsme si připravili smícháním majonézy, trochy kečupu (podle chuti jemný či ostrý), hořčice, nasekané cibulky a dokořeněním podle chuti. Na dresink položíme plátkový sýr, kolečka vajec natvrdo, na plátky nakrajený plísňový sýr a to vše zakončíme kousky salátu.
Mňam!

To je pro dnešek všechno. V příštím článku se zaměříme na maso a ryby.

Dobrou chuť!

   
12.09.2007 - Sezona - autor: elly

Komentáře:

  1. avatar
    [2] ivory [*]

    ovečku neee Sml15

    superkarma: 0 14.11.2012, 17:13:21
  2. avatar
    [1] hubajda [*]

    syr mam moc rada

    superkarma: 0 12.11.2012, 23:19:46

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Testování intimní kosmetiky pro ženy z ČR a Slovenska
Anketa: Pečete bábovky?
Jaké hračky kupujete svým vnoučatům?
Anketa pro maminky: Jaké kupujete hračky svým dětem?
Výzkum na téma kašel
Průzkum na téma finanční zajištění

Náš tip

Doporučujeme