Vaření

Bagel - netradiční pečivo

Bagel je pečivo zvláštního tvaru, které je populární především v Americe, Kanadě a Anglii. Co je na něm zvláštní? Bývá tvarovaný do podoby prstence, velký asi jako dlaň. Je z nadýchaného pšeničného těsta, velice často se podává podélně překrojený a naplněný jako sendvič.

bagel

Jeho zvláštní tvar napomáhá rovnoměrnějšímu propečení. Před pečením se vykynutý bagel ještě dává na chvíli do vroucí vody. Přiznám se, že na tuto techniku jsem se dívala poměrně nedůvěřivě a pro jistotu jsem do vody ponořila jen polovinu z připravených bagelů. A více nám chutnaly ty, které se nekoupaly. :-)

Jsem asi extrémně šikovná, ale z bagelů se mi ztratily díry, které jsem pracně vytvarovala uprostřed. Takže to nebyly bagely, ale spíš takové bochánky. No a co! Chutnaly fakt výborně, jen se po nich zaprášilo.

bagel

Sypala jsem je mákem a černuchou, což je zvláštní koření, lidově černý kmín. Má zajímavou chuť a působí příznivě na trávení a zažívání. Určitě doporučuji vyzkoušet.

Suroviny

  • 400 g hladké mouky
  • 250 ml vlažné vody
  • 4 vrchovaté lžíce měkkého másla
  • 1 lžička soli
  • 1 lžička cukru
  • 1 kostka droždí
  • mléko na potření
  • něco dobrého na posypání - sezam, mák, černucha, kmín, hrubá sůl

Postup

Z vlažné vody, cukru a droždí připravíme kvásek. Smícháme mouku a sůl, do kterých přidáme kvásek a máslo. Promícháme a vypracujeme nelepivé těsto.

Těsto necháme na teplém místě vykynout. Rozdělíme na 8 stejných dílů. Z každého dílu uválíme váleček, dlouhý asi 25 cm, který spojíme do kruhu. Bagely pěkně upravíme, vytvarujeme a naskládáme na plech vyložený pečicím papírem.

bagel

Necháme vykynout dalších dvacet minut, přikryté potravinářskou folií, kterou jsme potřeli olejem, aby se nám na pečivo nepřilepila.

V širokém a hlubokém hrnci přivede vodu k varu. Postupně do ní vkládáme bagely, které necháme asi minutu povařit z každé strany. Potom děrovanou naběračkou vytáhneme z vody, necháme okapat a naskládáme zpátky na plech.

Potřeme mlékem, posypeme zvolenou posypkou a pečeme v troubě předehřáté na 200 °C, asi 15 až 20 minut.

Upečené bagely necháme vychladnout na mřížce.

Dobrou chuť přeje elly.

   
10.06.2014 - Slané pečení - autor: elly

Komentáře:

  1. [2] Nikar [*]

    Já koukla na fotku a říkám, v bagelu má být díra. Až po přečtení jsem pochopila, že se "ztratila" Sml52

    superkarma: 0 17.06.2014, 14:37:37
  2. avatar
    [1] gerda [*]

    na mě je to moc buchtovaté. Bagely se v syrové formě roztáčejí na tyčce a pak teprv dál zpracovávají. Mám radši celozrnné pečivo, tmavé. Nedivím se Američanům, jak vypadají, když se tímhle krmíSml65

    superkarma: 0 10.06.2014, 07:37:40

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Anketa na téma osteoporóza
Anketa na téma: Zubní zdraví

Náš tip

Doporučujeme