Novinky

Babikus: Nejraději mám jídla našich předků

Zajímavý kulinářský příspěvek přišel od čtenářky s nickem Babikus. A ještě zajímavější je kuchařka, kterou doma vlastní. Pokud chcete vědět jakou, klikněte a čtěte.  

Vážené a milé, vážení a milí v redakci!

Krásné téma - co více říci. Co toto píši, poslouchám též Český rozhlas Dvojku a tam v rámci kulinářské akce Dobrou chuť Česko, dával návod  jeden šéfkuchař ze severu Čech  na přípravu a uvaření kulajdy. No prostě báseň. Hned jsem si to vybavovala a hned bych si trochu dala.
A stejně nejraději  mám jídla našich předků. Takové placky, vdolky, liťáky, bosáky, koprovky, sejkory, svítky, nákypy, smíšky, fašírky, skývky, citronovky, amoletky, pirohy atd. mají určitě pro našince neobyčejné kouzlo. Často se inspiruji kuchařkou z předminulého století z doby Rakouska Uherska, kterou jsem zdědila po pratchýni

A zkuste si představit tento jídelní lístek tak z r. 1875: snídaně, svačiny, obědy, večeře:

Čaj se smetanou a rumem
Káva, čaj
Suchary, pečivo, rozkrájené housky se šunkou
Paštičky
Sýr
Ovoce
Nové zemáky se sýrem
Čistá polévky v šálkách
Beefsteak se sazenými vejci
Řízky s citronem
Marinované ryby
Pečený úhoř
Špargl
Mušle s ragoutem
Zelenina s jazykem
Zemáková kaše
Nápoje: pivo, víno

Lze si dát cokoliv.
Já bych si dala též cokoliv.

S pozdravem
BABIKUS

Pozn. red.: Text nebyl redakčně upraven

_____________________

Tak to je opravdu milé. Zaujalo mě pár názvů, které vůbec neznám. Třeba: líťáky, sejkory a smíšky. Ale určitě to musí být samé dobré věci.
A tu prastarou kuchařku Vám teda závidím ))
Děkuji, že jste napsala, mějte pěkný víkend.
Saša

Téma dnešního dne: Co vám chutná?

  • Máte raději sladké nebo slané?
  • A co kyselé a hořké?
  • Co byste si dala třeba právě teď ?
    Jablíčko? Chleba s povidly? Kyselou okurku?
  • Dala byste si rybičky? Nanukový dort?
  • Co vám prostě nejvíc chutná, na co míváte chuť?

Napište nám o tom na redakční e-mail: redakce@zena-in.cz

Coby redaktorka, pocházející ze Slovácka, jednu (jednoho) z pisatelů odměním stylově, a to kuchařkou nakladatelství Ikar -Slovácká kuchyně. Naleznete v ní, jak se vaří v tomto kraji vína a slivovice.

kniha

   
17.05.2013 - Čtenářské příspěvky - autor: Alexandra Stušková

Komentáře:

  1. avatar
    [17] tajnostii [*]

    Jindriska8 — #3 jo,jo je dobrýSml30Sml30Sml30

    superkarma: 0 18.05.2013, 17:08:00
  2. avatar
    [16] Claire [*]

    Tak je tu na výběr

    superkarma: 0 18.05.2013, 15:33:06
  3. avatar
    [15] fulfy [*]

    Bramboráky a pivko

    superkarma: 0 18.05.2013, 11:43:49
  4. avatar
    [14] Evík [*]

    „Dyž sou velký bandory, tak se pečou sejkory,“ říkají horalové....tak že se jedná o bramboráky. Líťák by měl být bramborák pečený na plechu, který se vysypává nemletým mákem...taky se mu říká Staročeský bác.  

    superkarma: 0 17.05.2013, 21:48:23
  5. avatar
    [13] samecka [*]

    arminka — #10 je spousta těch co raději bez smetany a čaje...Sml52

    superkarma: 0 17.05.2013, 19:41:37
  6. [12] dadma [*]

    hannah58 — #7 U nás se říká bramborákům, kecínky.Ještě nikde jsem to neslyšela.To je snad z bývalých Ervěnic, které v roce 1960 ustoupily těžbě uhlí.

    superkarma: 0 17.05.2013, 16:31:04
  7. [11] dadma [*]

    Jídelní lístek samá dobrůtka.Sml59

    superkarma: 0 17.05.2013, 16:28:50
  8. avatar
    [10] arminka [*]

    Sml16 tak jsem si přečetla menu a mohla bych vše až na ten Čaj se smetanou a rumem ... raději bez smetany Sml30

    1. na komentář reaguje samecka — #13
    superkarma: 0 17.05.2013, 16:08:35
  9. avatar
    [9] lenig [*]

    naše maminka vařila hodně podle maďarské kuchařky, a tak to taky dělám občas...guláše, perkelty, polévky a podobné, ale dnes taková jídla nejíme s knedlíky jako dříve, ale s těstovinami nebo nejradši s rýží (ne ty polévky) Sml58

    superkarma: 0 17.05.2013, 15:13:06
  10. avatar
    [8] fulfy [*]

    samecka — #4 Dobrá úvaha!!!

    superkarma: 0 17.05.2013, 14:45:45
  11. avatar
    [7] hannah58 [*]

    kukátko — #6 Sejkory, to jsou opravdu bramboráky.

    1. na komentář reaguje dadma — #12
    superkarma: 1 17.05.2013, 14:34:19
  12. [6] kukátko [*]

    liťáky, skývky, citronovky, smíšky.... co toje? Sejkory už jsem někde slyšela - není to bramborák?

    1. na komentář reaguje hannah58 — #7
    superkarma: 0 17.05.2013, 13:12:29
  13. [5] iřka [*]

    Sml59

    superkarma: 0 17.05.2013, 12:55:26
  14. avatar
    [4] samecka [*]

    Líťáky budou nějaké lívance,sejkory jsou asi placky z brambor a smíšky to bude něco sypané marihuanou,ne?Sml30

    1. na komentář reaguje fulfy — #8
    superkarma: 0 17.05.2013, 12:54:00
  15. avatar
    [3] Jindriska8 [*]

    Já bych ochutnala pečeného úhoře.Sml22

    1. na komentář reaguje tajnostii — #17
    superkarma: 0 17.05.2013, 12:41:13
  16. avatar
    [2] marde [*]

    Co to jsou smíškySml80

    superkarma: 0 17.05.2013, 12:16:55
  17. avatar
    [1] Hanula [*]

    Sml16to musí být krásná kuchařka - já mám Rettigovou, ale spíše jen tak ke čtení.

    Z babiččiních jídel mám nerajději lepenici.Sml22

    superkarma: 0 17.05.2013, 12:12:15

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Anketa: Výživa v nemoci
Hledáme čtenářky, které rády čtou knihy
Anketní otázky pro čtenářky, které chtějí testovat Canesten Intim Gel
Anketa: Bolí vás záda?

Náš tip

Doporučujeme