Reklama

Zajímavý kulinářský příspěvek přišel od čtenářky s nickem Babikus. A ještě zajímavější je kuchařka, kterou doma vlastní. Pokud chcete vědět jakou, klikněte a čtěte.  

Vážené a milé, vážení a milí v redakci!

Krásné téma - co více říci. Co toto píši, poslouchám též Český rozhlas Dvojku a tam v rámci kulinářské akce Dobrou chuť Česko, dával návod  jeden šéfkuchař ze severu Čech  na přípravu a uvaření kulajdy. No prostě báseň. Hned jsem si to vybavovala a hned bych si trochu dala.
A stejně nejraději  mám jídla našich předků. Takové placky, vdolky, liťáky, bosáky, koprovky, sejkory, svítky, nákypy, smíšky, fašírky, skývky, citronovky, amoletky, pirohy atd. mají určitě pro našince neobyčejné kouzlo. Často se inspiruji kuchařkou z předminulého století z doby Rakouska Uherska, kterou jsem zdědila po pratchýni

A zkuste si představit tento jídelní lístek tak z r. 1875: snídaně, svačiny, obědy, večeře:

Čaj se smetanou a rumem
Káva, čaj
Suchary, pečivo, rozkrájené housky se šunkou
Paštičky
Sýr
Ovoce
Nové zemáky se sýrem
Čistá polévky v šálkách
Beefsteak se sazenými vejci
Řízky s citronem
Marinované ryby
Pečený úhoř
Špargl
Mušle s ragoutem
Zelenina s jazykem
Zemáková kaše
Nápoje: pivo, víno

Lze si dát cokoliv.
Já bych si dala též cokoliv.

S pozdravem
BABIKUS

Pozn. red.: Text nebyl redakčně upraven

_____________________

Tak to je opravdu milé. Zaujalo mě pár názvů, které vůbec neznám. Třeba: líťáky, sejkory a smíšky. Ale určitě to musí být samé dobré věci.
A tu prastarou kuchařku Vám teda závidím ))
Děkuji, že jste napsala, mějte pěkný víkend.
Saša

Téma dnešního dne: Co vám chutná?

  • Máte raději sladké nebo slané?
  • A co kyselé a hořké?
  • Co byste si dala třeba právě teď ?
    Jablíčko? Chleba s povidly? Kyselou okurku?
  • Dala byste si rybičky? Nanukový dort?
  • Co vám prostě nejvíc chutná, na co míváte chuť?

Napište nám o tom na redakční e-mail: redakce@zena-in.cz

Coby redaktorka, pocházející ze Slovácka, jednu (jednoho) z pisatelů odměním stylově, a to kuchařkou nakladatelství Ikar -Slovácká kuchyně. Naleznete v ní, jak se vaří v tomto kraji vína a slivovice.

kniha