Milujete klasickou českou kuchyni? Vyzkoušejte svíčkovou omáčku s celozrnným knedlíkem.

Babiččina domácí svíčková s brusinkovým terčem a sněhovým celozrnným knedlíkem v ubrousku

 Ingredience na omáčku:f

  • 150 g hovězího zadního
  • 5 g slaniny
  • 3 g soli
  • 20 g rostlinného tuku Flora Gold
  • 25 g kořenové zeleniny (mrkev, celer, petržel)
  • 10 g cibule
  • 1 g nového koření, celého černého pepře, bobkového listu
  • 3 g horčice
  • 15 g citrónu
  • 3 ml octa
  • 3 g krystalového cukru
  • 15 g špaldové mouky
  • 50 ml sójové smetany
  • 20 g brusinek
  • 20 ml sójové smetany

Ingredience na celozrnné knedlíky v ubrousku:

  • 70 g celozrnného pečiva (bageta)
  • 60 ml mléka
  • 10 g rostlinného tuku Flora Gold
  • 1 vejce
  • sůl – podle chuti
  • malá hrst hladkolisté petrželové natě
  • 30 g špaldové mouky

Postup na omáčku:

1.    Očištěné hovězí maso prošpikujeme slaninou, osolíme a okořeníme.

2.    Očištěnou kořenovou zeleninu a cibuli nakrájíme na  plátky a  osmažíme na rostlinném tuku Flora  Gold.

3.    Na tomto základě opečeme maso ze všech stran.

4.    K masu přidáme hořčici, krystalový cukr, plátek citronu a necháme jemně zkaramelizovat.

5.    Přidáme koření (je dobré mít koření zabalené v kousku plátna, abychom ho při konečném mixování omáčky nemuseli pracně vybírat).

6.    Takto připravený základ s masem zalijeme vodou, jemně osolíme a maso pomalu dusíme.

7.    Můžeme ho také péct pod alobalem nebo pokličkou v troubě dokud nezměkne.

8.    Během dušení (pečení) maso obracíme a dolíváme vodu.

9.    Měkké maso vybereme spolu s kořením, šťávu zahustíme zápražkou z mouky a rostlinného tuku Flora Gold, rozředíme vodou a rozmixujeme.

10. Povaříme za stálého míchání asi 20 minut.

11. Před koncem vaření přidáme polovinu sojové smetany a velmi krátce převaříme.

12. Omáčku podle chuti dochutíme citronovou šťávou, octem, cukrem a solí.

13. Ponorným mixerem rozmixujeme.

14. Vyšleháme druhou polovinu vychlazené sojové smetany a spolu s brusinkami jí dozdobíme hotovou svíčkovou.

Postup na celozrnné knedlíky v ubrousku:

1.    Starší celozrnnou bagetu nakrájíme na kousky, pokropíme částí mléka a necháme vsáknout.

2.    Vejce opatrně rozdělíme na bílky a žloutky.

3.    Žloutky rozšleháme se zbylým mlékem, mírně osolíme, přidáme prosátou mouku, navlhčenou bagetu, jemně nasekanou petrželovou nať, sníh z vyšlehaných bílků a všechno opatrně promícháme.

4.    Ze vzniklého těsta tvarujeme knedlíky obvyklého tvaru, zabalíme do navlhčených, Flora Gold potřených ubrousků, kraje stáhneme nití nebo špagátem a ve vroucí vodě vaříme asi 20 minut.

www.flora.cz

Reklama