Milujete klasickou českou kuchyni? Vyzkoušejte svíčkovou omáčku s celozrnným knedlíkem.
Babiččina domácí svíčková s brusinkovým terčem a sněhovým celozrnným knedlíkem v ubrousku
Ingredience na omáčku:
- 150 g hovězího zadního
- 5 g slaniny
- 3 g soli
- 20 g rostlinného tuku Flora Gold
- 25 g kořenové zeleniny (mrkev, celer, petržel)
- 10 g cibule
- 1 g nového koření, celého černého pepře, bobkového listu
- 3 g horčice
- 15 g citrónu
- 3 ml octa
- 3 g krystalového cukru
- 15 g špaldové mouky
- 50 ml sójové smetany
- 20 g brusinek
- 20 ml sójové smetany
Ingredience na celozrnné knedlíky v ubrousku:
- 70 g celozrnného pečiva (bageta)
- 60 ml mléka
- 10 g rostlinného tuku Flora Gold
- 1 vejce
- sůl – podle chuti
- malá hrst hladkolisté petrželové natě
- 30 g špaldové mouky
Postup na omáčku:
1. Očištěné hovězí maso prošpikujeme slaninou, osolíme a okořeníme.
2. Očištěnou kořenovou zeleninu a cibuli nakrájíme na plátky a osmažíme na rostlinném tuku Flora Gold.
3. Na tomto základě opečeme maso ze všech stran.
4. K masu přidáme hořčici, krystalový cukr, plátek citronu a necháme jemně zkaramelizovat.
5. Přidáme koření (je dobré mít koření zabalené v kousku plátna, abychom ho při konečném mixování omáčky nemuseli pracně vybírat).
6. Takto připravený základ s masem zalijeme vodou, jemně osolíme a maso pomalu dusíme.
7. Můžeme ho také péct pod alobalem nebo pokličkou v troubě dokud nezměkne.
8. Během dušení (pečení) maso obracíme a dolíváme vodu.
9. Měkké maso vybereme spolu s kořením, šťávu zahustíme zápražkou z mouky a rostlinného tuku Flora Gold, rozředíme vodou a rozmixujeme.
10. Povaříme za stálého míchání asi 20 minut.
11. Před koncem vaření přidáme polovinu sojové smetany a velmi krátce převaříme.
12. Omáčku podle chuti dochutíme citronovou šťávou, octem, cukrem a solí.
13. Ponorným mixerem rozmixujeme.
14. Vyšleháme druhou polovinu vychlazené sojové smetany a spolu s brusinkami jí dozdobíme hotovou svíčkovou.
Postup na celozrnné knedlíky v ubrousku:
1. Starší celozrnnou bagetu nakrájíme na kousky, pokropíme částí mléka a necháme vsáknout.
2. Vejce opatrně rozdělíme na bílky a žloutky.
3. Žloutky rozšleháme se zbylým mlékem, mírně osolíme, přidáme prosátou mouku, navlhčenou bagetu, jemně nasekanou petrželovou nať, sníh z vyšlehaných bílků a všechno opatrně promícháme.
4. Ze vzniklého těsta tvarujeme knedlíky obvyklého tvaru, zabalíme do navlhčených, Flora Gold potřených ubrousků, kraje stáhneme nití nebo špagátem a ve vroucí vodě vaříme asi 20 minut.