Domácnost

Aromatické olivové oleje

Aromatické olivové oleje – pro gurmány. Speciality připravené se základem olivového oleje, vytvořené prestižním kuchařským mistrem Ferránem Adrià z restaurace Bulli v Barceloně. Řada aromatických olejů je vytvořena přidáním 10 druhů přírodních kořenin. Mohou se používat každý zvlášť nebo je možno použít kombinace, které navrhl Ferrán Adrià. Jeden každý dodá punc originality a osobitosti připravovanému jídlu. Rozmarýn, bazalka, čtyři druhy pepře, sója a zázvor – to jsou jen některé z kořenin.

 

Říká se, že nejstřeženějším tajemstvím velkých kuchařských mistrů je jejich způsob kořenění jídel. A je tomu opravdu tak, protože skuteční kuchařští mistři nedělají rozdíly mezi hlavními a vedlejšími surovinami. Pro ně je důležité si vybrat to nejlepší koření k finálnímu dochucení jídla.

 

Některé z aromatických olivových olejů:

 

Aromatický olivový olej s čerstvou bazalkou   

Kouzlo čerstvé bazalky je kouzlem středomoří. Je bezpočet variant pro použití tohoto oleje - do salátů, polévek, jídel z rýže nebo těstovin, stejně jako na ryby a sýry.

 

Aromatický olivový olej se smaženým česnekem  

Pokud bychom měli vybrat jednu typickou chuť pro španělskou kuchyni, bude to právě chuť česneku smaženého na olivovém oleji. Tento olej je vhodný pro jídla španělské kuchyně stejně jako na zelené omáčky.

 

Aromatický olivový olej se čtyřmi druhy pepře    

V tomto oleji je vyluhována směs pepře ve dvou stadiích zralosti – pepř bílý a černý, dále pepř Sečuánský a pepř červený. Olej je vhodný k použití především na maso, ryby, mušle, zeleninu a rýži.

 

Deník The New York Times zveřejnil 10. srpna 2003 rozsáhlý článek o práci a úspěších Ferrána Adrià.

Adrià je pro mnohé milovníky gastronomie géniem a průkopníkem, mužem, který mění pojem „haute cuisine“ ve španělský „alta cocina“. Adrià kromě toho, že je vynikajícím kuchařem, pracuje také na různých marketingových a podnikových strategiích. Vždy si uvědomuje důležitou úlohu médií v době, kdy pracuje na novém projektu.

V 80. letech vznikla restaurace Ferrána Adrià elBulli, přičemž vícero faktorů hrálo proti – mezi nimi geografické. Restaurace se nachází v zálivu, do kterého je potřeba překonat klikatou cestu, asi dvě hodiny autem severně od Barcelony. Od vzniku restaurace však bylo jejím heslem inovovat. El Bulli nabízí služby jen od dubna do září a získat stůl je prakticky nemožné. Každoročně obslouží 10 tisíc klientů, i když restaurace dostává 300 tisíc žádostí o rezervaci. Rezervace na tento rok byly zadány v průběhu tří hodin. Jídelní lístek obsahuje asi třicet jídel „tapas“ (chuťovky), která personál kuchyně servíruje s mistrovstvím hodným králů. U každého jídla je uvedeno datum jeho zavedení do nabídky.

V průběhu šesti měsíců, kdy je restaurace otevřená, pracuje Adrià na nových receptech ve své „laboratoři“ se svými spolupracovníky. Jeho nejnovějším výtvorem je „vzduch“ – nová struktura. Pěna je pro něj již minulostí. Jednoduše vymixoval ovocnou nebo zeleninovou šťávu.

V průběhu roku absolvuje Ferrán Adrià tisíc interview.

Jeho krédem jsou slova jednoho francouzského kuchaře, který na otázku „Co je kreativita?“ odpověděl: „Nekopírovat.“ 

   
25.10.2004 - Dům a byt - autor: Komerční článek

Komentáře:

  1. avatar
    [3] Žábina [*]

    Hannah01: já to taky dostala jako dárek a na poličce v kuchyni to vypadá moc hezky ...datum spotřeby už raději nekontroluji....

    superkarma: 0 25.10.2004, 14:55:59
  2. avatar
    [2] Hannah01 [*]

    Žábina: To jsme na tom stejně, dostala jsem sadu a vypadá tak hezky . Budu muset zkontrolovat datum spotřeby

    superkarma: 0 25.10.2004, 09:46:14
  3. avatar
    [1] Žábina [*]

    taky mám jeden takový olej- zatím ho mám jen vystavený v kuchyni, je mi líto ho otevřít

    superkarma: 0 25.10.2004, 09:43:44

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Výzkum žena-in.cz – téma bolest, horečka a nachlazení

Náš tip

Doporučujeme