V jídle jsem nebyla nikdy vybíravá, jen jedno jídlo mi ve školní jídelně nesedělo : bramborová kaše. Fakt, není kaše jako kaše. V jídelně, pokud do bramborové kaše kuchařky nepřidaly barvivo, kaše byla velmi světle žlutá. Doma byla kaše od maminky krásně žlutá a lahodná. Stejně jsem měla raději brambory nakrájené na čtvrtky :-)
Vrátím se k jídelně. Když jsem měli maso na šťávě a brambororvou kaši, náklad na talíř vypadal takto: První kuchařka dál od okénka vzala naběračku na kaši a krásným ladným pohybem se porce kaše ocitla na talíři. Dopad kaše jsem si představovala jako když kráva upustí kravinec na louku. Ten se trošku rozšplíchne. Bramborová kaše rovněž. Lžící "kravicec" na talíři ještě upravila, trošku rozmázla. Už tato nechutná představa ve mně vyvolávala pocit zvedání žaludku toho, co budu jíst :-)
Talíř s kaší předala druhé kuchařce a ta vidličkou přidala porci masa. Je zajímavé, že ten následující kousek masa se mi zdál větší.
Třetí kuchařka malou naběračkou nalila na maso i část kaše šťávu a přidala kyselý okurek. Při této vzpomíncese mi kroutí palce u nohou ještě dnes.
Tvarohové koláče, gulášová polévka, krupice ...... hmmmmm mňam
mňam arjev
Text nebyl redakcí upraven.
Už ani ta kaše z prášku není, co bejvala :)
Na která jídla vzpomínáte z dětství vy? Které jste milovala a které naopak nenáviděla? Pište nám na adresu
Nový komentář
Komentáře
já mám taky ráda řidší, teď jsem objevila v Kaufu a je moc dobrá a levná... mám to ráda, když tam přidám česnek, někdy i kroupy... měla jsem dědu jižních čech a přidávali tam kroupy i česnek - říkával jí nastavovaná a tu miluju nejvíc... třeba řízkem nebo roštákama..

Japina — #6 jéje, ty připečené kraje jsem měla vždy nejraději
Mě naopak kaše chutnala, nejlépe s UHO. Ale zapečené těstoviny ..., to jsem vždycky měla pocit, že kuchařka vyškrabává pekáč a dává schválně zrovna mě jen ty vysušené tvrdé kraje, které se musely hodně dlouho válet v puse, aby šly vůbec pokousat.
bubidani — #3
já to mám zase obráceně. Já mám raději kaši krupicovou řidší
a přítel takovou, že by se dala krájet...
holt každý jsme jiný
bubidani — #3 no ja zase nerada mlete maso... mam pocit ze uz jednou proslo traktem
mně je třeba jedno jestli bude kaše z brambor nebo z pytlíku (samozřejmě z brambor doma bude vždy lepší) ale hlavně aby to bylo hustý! takový ty břečky z toho se mi chce blejt když to dám do pusu, mam pocit že to někdo pozřel a vyzvracel ven
stejně tak krupicová, nedávno jsme dělali, přítel má radši řidčí konzistenci a ja se z toho malem poblila
A když se z kaše udělají cukrářským sáčkem kopečky a dají zapéct - ňam
Máš pravdu...školní kaše se rozplácla jak kravinec. ta domácí dělá spíš Alpy s malým potůčkem másla...nikde žádné pleso plné tuku