Vztahy

Arašídová dobrůtka

Hledáte nějakou zajímavou a nápaditou alternativu k tradiční české snídani, aby si vaše děti před odchodem do školy pochutnaly a přitom získaly dost energie? Už se vaši miláčkové ošklebují nad chlebem s marmeládou, makovými buchtami, míchanými vajíčky i müsli? Pak je možná ten správný čas pro arašídovou pomazánku.
Lidé začali zpracovávat arašídy do pokrmů jako bohatý zdroj živin již před mnoha staletími. Africké domorodé kmeny je po stovky let rozmělňovali do masitých jídel, zatímco Číňané je mleli do krémových omáček. Vojáci bojující na obou stranách v americké Občanské válce z nich pak připravovali arašídovou kaši. Zmíněné způsoby jsou však poněkud odlišné od zpracovávání arašídů do arašídové pomazánky, jak ji známe dnes.
Traduje se, že někdy kolem roku 1890 jeden lékař ze St. Louis navnadil na nutriční hodnoty arašídů George A. Bayleho, místního majitele továrny na zpracování potravin. Továrníka nápad zaujal a začal zpracovávat buráky mletím do podoby arašídové pasty. Ta byla určena jako výživná náhrada proteinů pro lidi s nemocnými zuby, kteří nemohli žvýkat maso. V téže době začal jiný lékař - John Harvey Kellogg - experimentovat v Michiganu s arašídovou pastou jako s vegetariánskou náhražkou masa pro své pacienty. Jeho bratr W. K. Kellogg brzy poté otevřel Sanitas Nut Company, která začala dodávat arašídovou pastu do tehdejších přilehlých obchůdků s potravinami. První patent na "Způsob přípravy ořechové stravy" z roku 1895 (mimochodem jeho autory jsou bratři Kelloggové) popisoval "světlou lepivou hmotu", které se začalo říkat "peanut butter". Přestože tento termín svádí k používání slova "máslo", výstižnějším jsou v češtině výrazy arašídová pomazánka nebo burákový krém. Tehdejší arašídová pomazánka však chutnala jinak a nebyla tak dobrá, jako ta dnešní.
Chuťový rozdíl je dán odlišným způsobem přípravy pomazánky - tehdy se připravovala dušením arašídů, zatímco dnes se praží. Bratři Kelloggové se ale nakonec začali věnovat cereáliím, které jim přinesly dnešní věhlas. Premiéru ve velkém stylu si arašídová pomazánka odbyla na světové výstavě v Saint Louis v roce 1904. Po první světové válce, přesně v roce 1922, přisel Joseph Rosefield s převratnou technologií, díky níž se přestal od arašídové pasty v konzervě oddělovat olej. Tím se také prodloužila životnost uzavřeného obalu s arašídovým krémem na celý jeden rok. Pomazánky vyráběné tímto postupem, na nějž pan Rosefield dostal patent, byly ve srovnání s konkurenčními produkty jemnější a hladší. Od té chvíle začala arašídová pomazánka stoupat na žebříčku výživných produktů coby oblíbená a nepříliš nákladná strava Američanů.
V posledních letech se arašídové pochutnání „ujalo“ i u nás, a to zejména mezi dětmi, kterým buráková chuť učarovala. Jestli jste na ni dostali chuť, vyzkoušejte třeba arašídovou pomazánku JIF, která se snadno roztírá a je vhodná na všechny druhy pečiva. Jako významný zdroj živin, vitamínů a minerálů je velmi vhodná zejména pro děti, těhotné ženy a vegetariány. Arašídová pomazánka je také výborná jako ingredience do vaření minutek, větších jídel a dezertů.

Více informací a recepty na malá i větší jídla s použitím arašídové pomazánky JIF najdete na www.jif.cz.
   
27.02.2003 - Láska a vztahy - autor: Komerční článek

Komentáře:

  1. avatar
    [29] lama [*]

    arašídy zrovna nemusím

    superkarma: 0 04.08.2006, 08:09:02
  2. avatar
    [28] Clerenc [*]

    poprve mi pomazanka taky nechutnala, ale ted ji mam docela rada. Jsem rada ze uz je i u nas v obchodech, driv jsem si ji nechala posilat nebo vozit z UK ALe nechutny mi prijde na pomazanku na mazat jeste marmeladu, nebo med

    superkarma: 0 19.03.2003, 12:03:35
  3. avatar
    [26] Landriel [*]

    Olka: Taky jsem hyena, a nejhorší jsem byla, když jsem maličké nechtěla dopřát čajíček.

    superkarma: 0 28.02.2003, 08:17:23
  4. avatar
    [25] Olka [*]

    Fifinka: Prosím, mluv o alergiích, pořád a všude . Já jsem jinak pořád za matku-hyenu, co nechce dětem dopřát nic dobrého. A když něco dostanou od "hodné tetičky", okamžitě jim to zabavím a zkoumám složení.

    superkarma: 0 28.02.2003, 08:01:50
  5. avatar
    [24] Fifinka [*]

    Třeba tady je jeden článek z dneška, týkající se potravinových alergií: http://www.alergici.cz/club/504/more?id=13505&from_hnl=&uid=8fb24323501c1dc2d790b031fd4b36a5

    superkarma: 0 27.02.2003, 23:37:03
  6. avatar
    [23] Fifinka [*]

    Benjik: kdo že o alergiích na ořechy vůbec nemluví? Já mluvím o alergiích neustále i o těch na ořechy Např. nastávající maminka, která čeká potencionálního alergika, a i kojící maminka, která kojí potencionálního alergika by vůbec ořechy neměla jíst Potencionální alergik (atopik) je to , které má tatínka atopika či maminku atopičku, (tj. mají buď potravinnou alergii, pylovou, hmyzí atd...alergii, nebo trpí atopickým ekzémem, či mají astma).

    superkarma: 0 27.02.2003, 22:12:09
  7. avatar
    [21] kosmokosmo [*]

    tutik....ja pockala skoro do sesti let..a celou noc jsme stejne nespali......

    superkarma: 0 27.02.2003, 18:17:27
  8. avatar
    [19] Landriel [*]

    Arašídy způsobují alergii a u alergiků vyvolá záchvat i úplně nepatrný kousíček. Malým dětem rozhodně nedávat - alergie na ořechy bývají zkřížené s alergií na jablka, tak pozor na to.

    superkarma: 0 27.02.2003, 16:43:16
  9. avatar
    [15] emma [*]

    Julinka: přihoď! dík!!

    superkarma: 0 27.02.2003, 13:46:41
  10. [14] Vláďa [*]

    Chutě arašídových pomazánek se velice liší. Od nejedlé až po naprosto dokonalou. Ale těch kalorií!! Kolik je uvedeno jako denní dávka tuků? asi jedna čajová lžička arašídové pomazánky, nebo to byly dvě?

    superkarma: 0 27.02.2003, 13:46:35
  11. avatar
    [13] medved [*]

    arasidove maslo

    superkarma: 0 27.02.2003, 13:44:06
  12. avatar
    [8] Mersi [*]

    Fuj je hnusné, neviem ako v tej Amerike dokážu jesť

    superkarma: 0 27.02.2003, 09:33:12
  13. avatar
    [5] tutik [*]

    me to poprve taky nechutnalo, ale pak jsem si to oblibila.
    ale s tema alergiema je to fakt-nechapu, ze to rodice davaji malinkym detem jako prvni z jidel-jen co zacnou jist pecivo...
    pockala bych tak aspon do 3 let...

    superkarma: 0 27.02.2003, 08:20:55
  14. [4] Ajka [*]

    U nás doma to taky nikomu nechutná.Aspoň že jsme se neosypali.

    superkarma: 0 27.02.2003, 07:47:01
  15. avatar
    [3] Barunka [*]

    Vždycky mě zajímalo, jak takové burákové máslo chutná. V dnešní době to už není nemožné, koupila jsem, zkusila jsem a vím, že já už nikdy ne. Jen cena mě donutila, že jsem obsah skleničky nevyhodila, ale dojedla. Možná je to zdravé, možná je to výživné a nevím co, ale ne pro mě. Neříkám tím, že to ostatním bude připadat tak hnusné jako mně, musí se to zkusit. Alespoň se rozšíří obzory!

    superkarma: 0 27.02.2003, 07:29:19
  16. avatar
    [2] kosmokosmo [*]

    Bacha na to....dela to alergie jak prase. V Kanade to deti vubec nesmi jist. Bohuzel jsem na svem diteti overila.....ze je to pravda.

    superkarma: 0 27.02.2003, 07:21:25
  17. avatar
    [1] Bobina [*]

    Mňam,mňam,to mi připomnělo výbornou arašídovou omáčku ke kuřecímu soté v restauraci Anchorange. To je dobrota!

    superkarma: 0 27.02.2003, 06:33:37

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Výzkum žena-in.cz – téma bolest, horečka a nachlazení
Trápí vás exém? Zapojte se do testování RadioXar

Náš tip

Doporučujeme