kuskusArabská kuchyně prošla, stejně jako jiné národní kuchyně, dlouhým vývojem. A protože Arabové, i když se považují za jeden národ, obývají více než 18 samostatných států, liší se i arabská kuchyně podle toho, ve které zemi je rozšířená.

V arabských zemích je kladen velký důraz na pohostinnost. Povinností hostitele je postarat se o svého hosta opravdu maximálně. Zažitým zvykem zde je, že každý host dostane šálek čerstvě uvařené kávy nebo mátového čaje. Nezáleží už na tom, jestli jde o přítele či obchodního partnera.
Na stolování je kladen velký důraz. Arabové si jídlo užívají, panuje u něj uvolněná atmosféra a neřeší se většinou žádná závažná témata.

Arabská kuchyně je velice pestrá a originální. Vyznačuje se vysokou výživnou hodnotou připravených pokrmů, je lehce stravitelná a používá především přírodní suroviny, jako je ovoce, zelenina, luštěniny, čerstvé bylinky a koření.
Kromě nám známé a oblíbené zeleniny, jako je česnek, rajčata, cibule, paprika a další, se mnohem více než u nás používá lilek, olivy nebo takové speciality, jako je okra - jedlý ibišek.

Maso je považovano za vzácné jídlo a nejoblíbenější je jehněčí, skopové a drůbeží. Vepřové maso se z náboženských důvodů nekonzumuje vůbec, ryby málo.

Arabské speciality
Pita
- tradiční arabský chléb. Je plochý, kulatý. Můžete jej rozevřít jako kapsu a naplnit nebo rozlámat na kousky a nabírat jím jídlo.

Hummus - kaše z cizrny, citronu a česneku.

hummusFalafel - malé placičky z cizrny.

Halva - sladká sezamová kapsa.

Kuskus - speciální druh pšeničné krupice. Vaří se například nad parou, v mléce či ve vývaru a je základem mnoha jídel, sladkých i slaných.

Kebab - maso připravené buďto jako karbanátek nebo ražniči, záleží na tom, v jaké zemi se připravuje. V Turecku se okořeněné kousky masa rožní a podávají v housce se zeleninou, jinde se zase připravuje z mletého masa.

Arabský chléb - pita
Suroviny: 500 g hrubé bílé chlebové mouky, 7 g sušeného droždí, 2 lžičky soli, 1 lžička celého římského kmínu, 450-650 ml teplé vody, 1 čerstvé vejce
Na posypání: 1 lžíce sezamových semínek, 1 lžíce černého kmínu

Postup: Hrubou mouku vsypeme do mísy, přidáme sušené droždí, sůl a římský kmín. Dobře promícháme. Postupně přiléváme takové množství teplé vody, až vznikne tuhé těsto, které dobře propracujeme a uhněteme dohladka. Těsto v míse přikryjeme utěrkou a na teplém místě necháme asi 1,5 hodiny vykynout. Mokrýma rukama těsto rozdělíme na 2 poloviny a vytvoříme kulaté bochánky, které přendáme na plech pokrytý pečicím papírem. Bochánky přikryjeme a necháme kynout ještě asi 30 minut. Mezitím troubu předehřejeme na 200 °C. Bochánky potřeme rozšlehaným vejcem a hustě posypeme semínky, např. jeden bochánek sezamovými a druhý černuchou.
Pečeme nejdříve 10 minut při 200 °C, pak snížíme teplotu na 160 °C a pečeme dalších cca 20 min. Po upečení chléb přikryjeme utěrkou a necháme vychladnout. 
(ZDROJ)

Baklava
Suroviny: 450 g mletých jader vlašských ořechů, 100 g pískového cukru, 1 lžička mleté skořice, 450 g čerstvého nebo rozmrazeného listového těsta, 225 g změklého másla, 350 g tekutého medu

baklavaPostup: V míse promícháme vidličkou nasekané ořechy, cukr, skořici; odložíme stranou. Listy rozváleného listového těsta nakrájíme na 24 tenkých listů tj. obdélníků 33×23 cm. Na pekáč stejné velikosti položíme jeden list, potřeme trochou změklého másla.
Postup opakujeme s dalšími listy, až je v pekáči 6 listů.
Pak na listy těsta vysypeme 1/4 směsi rozsekaných ořechů. Opakujeme předchozí kroky, až vytvoříme další tři vrstvy (celkem budeme mít 4 vrstvy po 6 listech). Na poslední vrstvu ořechů složíme zbývající 4 vrstvy těsta a potřeme máslem. Ostrým nožem prořízneme vrstvy do poloviny tak, že vytvoříme 24 porcí. (Po délce nařízneme 3 pruhy, ty křížem nařízneme na 4 obdélníky, potom každý obdélník rozdělíme na 2 trojúhelníky).
Troubu předehřejeme na 150 °C (plyn stupeň 2). Pečeme 1 hodinu a 25 minut, nebo až je povrch zlatohnědý. V malé pánvičce zahřejeme med, až je horký, nesmí však vřít. Horký med naneseme lžící na teplou Baklavu (hlavně do řezů). Baklavu necháme vychladnout v pekáči na drátěném roštu asi 1 hodinu. Přikryjeme alobalem a necháme při pokojové teplotě až do doby podávání.
Před podáváním dokončíme proříznutí všech vrstev a rozdělíme baklavu na 24 trojúhelníků. Tradiční je však řez do kosočtverců (viz poznámky).
(ZDROJ)

Libanonské taštičky se sýrem feta
Suroviny:
Na těsto: 1 kg hladké mouky, 200 ml vody, 50 ml stolního oleje, 1 lžička soli, 1 lžička cukru, droždí.
Na náplň: 40 g sýru feta, 1 vejce, 1 lžička suché máty, bílý pepř.

Postup: V míse vymícháme těsto z mouky, soli, cukru, droždí, vody a oleje. Uhněteme nelepivé těsto, které dáme odpočinout a vykynout. Sýr nakrájíme na proužky a zalijeme vodou, abychom snížili jeho slanost. Po určité době vyluhování sýr scedíme, vložíme do misky a rozmačkáme vidličkou. Přidáme mátu a vajíčko a řádně promícháme. Z těsta vyválíme placku a vykrojíme větší kolečka (hrnečkem). Do středu koleček vložíme sýrovou náplň, přehneme a okraje zmáčkneme a přitlačíme koncem vidličky, čímž taštičky zároveň ozdobíme. Taštičky vložíme do rozpáleného oleje a osmahneme dozlatova.




 

Reklama