Zdraví

Antioxidanty jako prevence rakoviny? Jen stěží


Tolik populární antioxidanty, z jejichž slávy profitují například hořká čokoláda nebo červené víno, nejsou tak mocné, jak se všeobecně tvrdí. Například jako prevence zhoubných nádorů neúčinkují zřejmě ani trochu.

Nádorům antioxidanty nevadí
Rozsáhlý výzkum zaměřený na blahodárné účinky antioxidantů byl původně zahájen kvůli výzkumu prevence kardiovaskulárních onemocnění. Téměř osm tisíc žen pravidelně užívalo kombinaci nejúčinnějších antioxidantů, konkrétně vitaminu C, vitaminu E a beta-karotenu. Na výskyt zhoubných nádorů však tato kombinace neměla vůbec žádný vliv. Ženy užívající antioxidanty ve studii trvající téměř deset let trpěly rakovinou a umíraly na ni úplně stejně jako jejich sledované kolegyně užívající neúčinné placebo. Studie byla provedena na lékařské fakultě prestižní Harvardské univerzity.

Není antioxidant jako antioxidant
Přestože pozice antioxidantů jako preventivních přípravků „na všechno“ byla výsledky této studie silně otřesena, bylo by předčasné je úplně zatratit. Kromě toho, že mají nesporně pozitivní vliv na náš kardiovaskulární systém, některé typy antioxidantů nás před určitými typy zhoubných nádorů chránit mohou. Tak se například ukázalo, že dlouhodobé a pravidelné užívání vitaminu E snižuje riziko rozvoje rakoviny tlustého střeva. Na druhou stranu však ženy pravidelně užívající beta-karoten měly zvýšené riziko rozvoje rakoviny plic.

Kde hledat antioxidanty
Antioxidanty jsou obecně látky, které dokážou v těle snižovat množství škodlivých kyslíkových radikálů. Mezi potravinami s vysokým obsahem antioxidantů bývají uváděny například červené víno nebo hořká čokoláda. Přestože příznivý účinek červeného vína nelze zpochybnit, je otázka, zda se právě u těchto dvou příkladů nejedná o snahu udělat z nouze ctnost. V jiných, méně problematických potravinách (ostružiny, kopr, černý rybíz) totiž mnohdy najdeme užitečných antioxidantů ještě více.

Zdroj: http://www.msnbc.msn.com/id/28438651

Připravil server www.lecba-rakoviny.cz

   
16.01.2009 - Prevence rakoviny - autor: Pavel Miškovský

Komentáře:

  1. [4] Jarkkka [*]

    Slyšela jsem že hodně antioxidantů obsahují rajčata.

    superkarma: 0 12.01.2013, 15:33:26
  2. avatar
    [3] čiperka [*]

    Nejlepší antioxidant je červené vínečko, těžké, suché

    superkarma: 0 17.04.2009, 08:52:43
  3. avatar
    [2] ToraToraTora [*]

    Každá reklama se časem okouká, je tedy nutno ji vědecky vyvrátit a na výrobky vymyslet jiné lákadlo

    superkarma: 0 16.01.2009, 13:33:07
  4. avatar
    [1] Petrushe [*]

    Možná to je tím, že syntetické vitamíny, co do sebe ládovaly, jsou zdraví spíš na škodu a některé jsou i rakovinotvorné ...takže po desetiletém užívání se to někde prostě projevit muselo...

    superkarma: 0 16.01.2009, 13:13:21

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Náš tip

Doporučujeme