Bulvár

Ano, jsem cvok a vařím i ve ztížených podmínkách

Pojďte si přečíst příspěvek od nadšené příznivkyně vaření a zavařování všeho možného nejen o dovolené. Poslala nám ho čtenářka PetraR1977a my jí moc děkujeme.

Krásný den, ženy-in a celá redakce. Od mala jsme jezdili, celá rodina na dovolenou pod stan, buď do Německa, nebo s radioamatéry na Moravu k rybníku-no prostě bomba dovolenky pro děcka. Mamka byla vždy takový nadšenec, že pod stanem vařila, a to na Moravě jí kluci (radioamatéři), postavili vždy zvláštní větší stan a ten si zařídila jako kuchyni a můžete se ptát, kde jsme trávili deštivé počasí-samozřejmně u zdroje - kuchyně to jistí.

Já po mamce toto podědila a samozřejmně když už jsme někam jeli, tak jsem vařila, hlavně kvůli dětem. My dospělí se vždy nějak,,odfláknem", ale když jsou děti, vařím i pod stanem. A jsem takový cvok, že když děti mají chuť a já čas, klidně spácháme i lívance s borůvkama, ale musejí si je nasbírat. Takže ano, jsem cvok a vařím i ve ztížených podmínkách. Záleží na okolnostech, času, aj.

A zavařování? Každoročně jsem vždy zavařovala vše, co mi zahrada, nebo sousedi dali. Spoustu džemů, okurky aj. Teď, co žijeme na Šumavě a nemáme zahradu a tím pádem ovoce ani zeleninu, zavařím jen to, co přivezou rodiče ze severu.

Takže pořád zavařuji nejméně 100 lahví okurek, meruňky a hlavně 70-100ks - 0,7ml lahví rybízového a višňového rosolu na dorty, protože ten kupovaný se nedá s domácím srovnat a lidem, co si nechávají u mne péct, moc chutná. Nejsem troškař. Zavařovat v malém neumím a tak mi to vyhovuje. Když jsou, zavařím jablečnou krouhanku na štrůdl, povidla, pampeliškový med, kukuřičky, květák aj. Ráda zavařuji takové ty zvláštní kombinace ovoce  a vymýšlím jiné druhy džemů. Zavařím skoro vše, co se mi dostane v době zavařování pod ruce, čekám že v těch lahvích jednou skončí i synkova autíčka aj.Sem tam mám pocit, že mě ty lahve zavalí, ale ta radost, když mým chlapům a ostatním chutná, to se nedá popsat.

Prostě jsem cvok, ale baví mě to. Přeji všem krásný den, PetraR1977 a jdu vařit pro tu svoji smečku.

Pozn. red.: text nebyl redakčně upraven.

Důležité je, že vás to baví. Vaření a zavařování je pro vás vlastně koníčem a proti tomu nelze nic namítat.

Svým způsobem je to záviděníhodné.

Co tomu říkáte, milé ženy-in? Je taková vášeň pro zavařování a vaření obvyklá? Jak to máte vy? Byla byste ochotná pod stanem zadělávat na lívance? Nebo by vám taková činnost připadala přinejmenším bláznivá? Napište nám, jak to děláte se stravováním o dovolené vy. Vaříte, nebo raději chodíte do restaurací? Kde vám nejvíc chutnalo?

Své příspěvky na dnešní téma můžete posílat na redakce@zena-in.cz

 

 

   
08.07.2010 - Blog redakce - autor: Dana Haklová

Komentáře:

  1. avatar
    [11] Juana [*]

    Taky zavařuju, sice ne ve velkém, ale každý rok tak dvacet až třicet skleniček udělám a vydrží to přes rok. Meruňková marmeláda je prostě nejlepší domácí, pak dělám rybíz jako brusinky, pár skleniček višňové marmelády a pak zkouším experimenty, vloni jsem prubla malinovo-broskvovou a byla moc dobrá. Někdy zavařuju i zeleninu, ale to jsou většinou taky pokusy, nic klasického. Prostě mi to baví, ale nepřeháním to.

    superkarma: 0 08.07.2010, 17:08:59
  2. avatar
    [10] delfi.na [*]

     tak u nás veškeré ovoce skončí v bečce a pak pěkně vypálit na slivovičku, třešňovici, merunkovici, hruškovici, rybízovici ....    Sml52

    superkarma: 0 08.07.2010, 15:27:58
  3. [9] Anai [*]

    Ani omylem! Zavařování mi připadá jako přežitek z dob, kdy v zimě zely zeleninové obchody prázdnotou a v r. 90 na prvních zájezdech na Západ jsme si ty jejich fotili.... Miluju čerstvou zeleninu a ovoce, marmelády má rád přítel ke snídani jako doplněk na poslední kus pečiva a nejlepší mi přijdou kupované, protože ty darované skleničky jsou vždy žalostně nesladké, možná kdyby mi tedy někdo darovat nečekaně 5 kg jahod, tak bych si třeba vlastní, hodně sladkou udělala, ale já to stejně nemohu.... a taky nepeču, už takhle bojujeme s kg....

    superkarma: 0 08.07.2010, 15:24:15
  4. avatar
    [8] spetulka [*]

    Souhlasím, že není nad domácí rybízovou popř. višňovou marmeládu do náplní - ať už dortů nebo na slepování lineckého. Ty kupovaný jsou fujtajbly vycpaný jablkama, rybíz to vidělo jen z rychlíku (tipla bych tak možná jednu dvě bobulky rybízu v té skleničceSml57)a chuť (kterou to teda víceméně nemá moc podařenou) to dostává kdovíčím...

    superkarma: 0 08.07.2010, 15:09:17
  5. avatar
    [7] Věrulinka [*]

    Sml22 ano, taky jsem vždy vařila hlavně pro děti Sml67

    superkarma: 0 08.07.2010, 15:04:23
  6. [6] TerBuc [*]

    "... kam se clovek vrtne,vsude samej kompot nebo marmelada,ta zenska zacne zavarovat snad i sisky!To aby si vzal clovek do vlastni spajzky kompas!"    Zavidim,kdyz to nekoho bavi,sikovnej clovek ! Sml59

    superkarma: 1 08.07.2010, 15:03:30
  7. [5] Rikina [*]

    Tak když to někoho baví.... dřív jsem zavařovala přebytky, když jsme měli chalupu a tam fůru ovoce. Ale to bylo jen pár sklenic, a beztak o to nikdo moc nestál. Sml80 A nebavilo mě to. Jen mi přišlo škoda to vyhodit, když se ovoce nestíhalo sníst čerstvé. Dneska ani omylem, ani na to nemám vybavení, všechny zavařovací potřeby zůstaly na chalupě novému majiteli. Sml57

    superkarma: 0 08.07.2010, 14:44:59
  8. avatar
    [4] ToraToraTora [*]

    PetraR1977 — #3 Pozoruji, jak rychle si rodinní příslušníci zvyknou, když mají v přízni někoho "zavařovacího.  Když je úroda, jsem také jediná, kdo džemuje a pak rozdává, ale na stovku flaší jsem se ještě nedostala Sml54

    superkarma: 0 08.07.2010, 14:21:31
  9. avatar
    [3] PetraR1977 [*]

    ToraToraTora — #2četla a je to překrásná kniha s kterou se ztotožňuji.Sml52My máme také rádi čerstvé, ale kluci milují džemy a šťávy.Malej (4)je schopen na posezení natlačit flašu okurek, ani nemrkne.Většinou se u nás vše přes zimu zbouchá a nebo rozebere rodina, nikdo skoro nezavařuje-nepotřebují to, lebo to dělám já.No prostě cvok.

    1. na komentář reaguje ToraToraTora — #4
    superkarma: 0 08.07.2010, 14:14:17
  10. avatar
    [2] ToraToraTora [*]

    Petro, četla jsi Vejce a já? Tam je o zavařování a špajze plné sklenic s čímkoliv moc krásné povídání Sml54

    1. na komentář reaguje PetraR1977 — #3
    superkarma: 0 08.07.2010, 13:28:33
  11. avatar
    [1] ToraToraTora [*]

    Kompoty nedělám, bo to nikdo nejí. Zavařuji jen přebytky. Mi totiž milujeme čerstvé. Ovoce, zelenina, cokoliv. Toho se nikdy nepřejím.

    superkarma: 0 08.07.2010, 13:27:26

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Dětský pokoj - zařizování, rekonstrukce

Náš tip

Doporučujeme