Podle statistik i přes časté: „Letos už nepeču!“ většina, tedy 80 % českých domácností, peče vánoční cukroví. Z toho nejoblíbenějších je následujících pět druhů:

 
  Vanilkové rohlíčky (náš recept ZDE)
  Linecké pečivo (náš recept ZDE)
  Vosí hnízda (náš recept ZDE)
  Pracny (náš recept ZDE)
  Perníčky (náš recept ZDE)

Nezanedbatelná je samozřejmě i možnost vánoční cukroví nakupovat. Ceny se pohybují okolo 150 korun za ½ kila cukroví. K této variantě se zcela přiklání asi 6 % českých domácností. Stále populárnější je potom varianta napéct jen „základní“ druhy (tedy druhy, které lepší prostě než domácí nekoupíte) a zbytek jednoduše dokoupit.

My jsme udělali anketu mezi několika známými osobnostmi. Na co jsme se ptali?

  1) Pečete, nebo kupujete vánoční cukroví?
  2) Jaké druhy cukroví nesmí na vašem vánočním stole chybět?

Míša Kudláčková (redakční jedlík)


náš rozhovor: Míša Kudláčková: Jsem asi čarodějnice

1) Peču. Peču i pro známé – většinou 5–8 druhů. A peču moc ráda.
2) Nechybí linecké, rohlíčky, slepované, úly, perníčky, nepečené cukroví a podvodníky. Vánočky peču tři – pro sebe, pro mámu a pro kamarádku. :-) Tradice.

Petra Černocká (zpěvačka)


náš rozbovor: Petra Černocká: Připravuji talk show Obnaženy

1) Už nepeču ani nekupuju, protože, když jsem si nakoupila, tak jsem to všechno také snědla. Mám na pečení odbornici, paní Hradcovou, která mi každý rok napeče malou krabičku rohlíčků. V naší domácnosti se kouká na štíhlou linii.
2) Dneska už jenom ty rohlíčky.

Radka Stupková (herečka)


náš rozhovor: Radka Stupková: Vidím do záhrobí

1) Nepeču, nekupuju, peče mi ho maminka. A úúúžasně!
2) Na mém vánočním stole rozhodně nesmí chybět úly, vždycky říkám mamince: „Hlavně úly a hodně.“ Potom miluju vanilkové rohlíčky, jako asi všichni. A jako třetí obyčejné linecké pečivo s marmeládou. Ježíš, už aby byly Vánoce! Už teď, jak o tom mluvíme, mám pusu plnou slin.

Kateřina Dušková (moderátorka)


náš rozhovor: Kateřina Dušková: Je čas nastolit monarchii 

1) Pečeme s mámou. Kupované mi nechutná (smích).
2) Máme takové cukroví, Fančovky, jmenuje se po mojí pratetě Františce. Pekla a vařila úplně skvostně, tohle je její recept. Jsou to slepovaná kolečka se speciálním krémem a je to hrozně dobrý! A samozřejmě vanilkové rohlíčky a slepovaná kolečka z lineckého těsta s marmeládou.

Petr Lakron (módní návrhář)


náš rozhovor: Petr Lakron: Každá žena je sexy

1) Mám velmi dobrou klientku, která má cukrárnu – dostáváme ho darem. Také maminka něco napeče.
2) Datlové hubinky. Doufám, že se to tak jmenuje...

Jan Kašpar (herec)


náš rozhovor: Jan Kašpar: Jára Cimrmam umírá

1) Rodina peče, já nepeču (smích).
2) Takové ty klasické, od rohlíčků přes pracny... Vážně je nedokážu takhle najednou vyjmenovat a nechci na nic zapomenout, chutnají mi všechny.

Přečtěte si:
Cukroví připravuje 80 procent domácností

Jaké druhy nesmí chybět na vašem vánočním stole?

Reklama