Domácnost

Anketa: Kapříci – mlíčnák nebo jikrnáč?

 

Kapr patří k Vánocům jako housky do knedlíků. My jsme vyrazili do víru velkoměsta a zjišťovali, jak to vypadá s kapříky na vánočních stolech.

Máte raději mlíčňáka, nebo jikrnáče? Víte, kolik se denně před Vánoci prodá kaprů u jednoho stánku? A jaké mají zákazníci požadavky na prodejce?

Zatavili jsme se nejprve právě u jednoho takového stánku v Praze na Karlově náměstí a rybářům položili několik zvídavých otázek...


Lukáš (s čepicí)

Kolik kaprů denně prodáte?
Včera to bylo asi osm set kilo.

Jak těžký je nejčastěji prodávaný kapr?
Kolem tří kil.

A co úprava, jaké mají zákazníci požadavky?
Většinou základní služby, ale rok od roku si lidé platí víc za komfort. Už i hodně stahujeme z kůže a porcujeme.

Poznáte, jestli je kapr mlíčňák, nebo jikrnáč?
To jsou jen fámy. Tady kolega se to snaží poznat podle řitního otvoru (smích). Ale je to padesát na padesát – někdy to vyjde, někdy ne.


Jana

Budete mít o Vánocích kapra?
Určitě, kapr patří k Vánocům.

Mlíčňáka nebo jikrnáče?
Myslím, že když ho kupujete, tak se to nepozná. Letos mám dva mlíčňáky.


Lenka

Budete mít o Vánocích kapra?
Budu.

Mlíčňáka nebo jikrnáče?
Co se týká masa, tak je to jedno, ale do polévky mám ráda obojí. Teď právě sháním jikrnáče, protože už mám mlíčňáka.

Takže budete mít dva kapříky?
Mám dva kapry, ale je nás na ně s dětmi hodně.


Barbora

Budete mít o Vánocích kapra?
Ano, budeme.

Mlíčňáka nebo jikrnáče?
Je mi to úplně jedno, protože nepoužívám ani mlíčí, ani jikry.

A co vy – budete mít na Vánočním stole kapříka? A máte raději mlíčňáka, nebo jikrnáče?

   
23.12.2008 - Dům a byt - autor: Jakub D. Kočí

Další příspěvky

Komentáře:

  1. avatar
    [42] Solei [*]

    Mlíčňák nebo jikrnačka jsou mi lhostejné. Polívku nevařím a ani po ní netoužím. Já budu mít klidně tradiční rybu české chudiny - lososa. Bohužel můj drahý se bez kapra neobejde - naštěstí se jej domáhá jen na vánoce a porcuje si ho sám.

    superkarma: 0 02.01.2009, 12:58:47
  2. avatar
    [41] mysak [*]

    U manželových rodičů se kupovali tři kapři - mlíčňáci, naši nakoupili zrovna tak. Polívka bez jiker je taková ochuzená.

    superkarma: 0 02.01.2009, 11:06:01
  3. avatar
    [40] Cinderela [*]

    Já už několik let neměla jikrnáče.A mám je velice ráda do polévky. Tak snad napřesrok.

    superkarma: 0 31.12.2008, 18:40:39
  4. [39] libuno [*]

    My jsme měli letos jikrnáče. Děláme každý rok rybí polévku. Velice chutné jsou smažené jikry v trojobalu. I polévka s jikrami je velmi výborná. Když jsem byla malá, doma jsme tuto polévku nedělali. Až po příchodu do manželovy rodiny.

    superkarma: 0 30.12.2008, 18:28:01
  5. avatar
    [38] kareta [*]

    Kapra neumím připravit chutně, ani jsem chutného kapra nejedla, ryby přitom máme min. 1x týdně...konzervativně trvám na lososovi, popř. pstruhovi. Mám ráda i tresku a nilskýho okouna, ale ty tu mají jen zmrzlé, tak nic. Nejlepší je ryba čerstvá a dravec A úplně nejlepší jsou čersví korýši zaživa polykaní s citronovou šťávou Toho bych sežrala litry

    superkarma: 0 27.12.2008, 19:24:40
  6. avatar
    [37] Petunie [*]

    Já jsem kapra v životě nejedla . Ani rybí polévku. Vždycky máme kuřecí řízek .

    superkarma: 0 27.12.2008, 14:06:03
  7. avatar
    [36] Smetanová [*]

    já letos neměla kapra ani s mlíčím, ani s jikrama a ani jsem to nikde nesehnala

    superkarma: 0 26.12.2008, 18:17:02
  8. avatar
    [35] Ch.Z. Kochanská [*]

    Kapra ano, polévka bude čočková. Kapra jíme celoročně, na různé způsoby, vůbec to není špatná ryba, když se chutně připraví.

    superkarma: 0 24.12.2008, 15:36:18
  9. avatar
    [34] Meander [*]

    Jeremi: Šafrán! Já na něj zapomněla No co, polévka je žlutá aspoň od mrkve. Dala jsem do ní spoustu věcí, na to mlíčí se tedy nejspíš vykašlu. Dost na tom, že zítra musíme někam jet koupit ozdoby, které jsme nenašli

    superkarma: 0 23.12.2008, 22:07:55

Další příspěvky

Z předchozí stránky:

  1. avatar
    [33] Jeremi [*]

    Meander: Ten náš zas byl mlíčňák. No, pro jikry už se mi nikam nechce, tak holt se s ním budeme muset smířit takhle. Rybí polívku miluju a letos zas bude žluťoučká po šafránu, který jsem vloni nesehnala.

    superkarma: 0 23.12.2008, 20:09:17
  2. avatar
    [32] Meander [*]

    Rikina: Když se rybí polévka umí uvařit, vypadá, chutná a voní báječně.

    Letos to má jikry, budu muset ještě zítra někde sehnat mlíčí.

    superkarma: 0 23.12.2008, 19:56:34
  3. avatar
    [31] sanvean [*]

    A já si dám jako obvykle kuřecí řízek

    superkarma: 0 23.12.2008, 18:59:30
  4. avatar
    [30] Mánička [*]

    K mému překvapení jsem ještě dnes sehnala v Tescu něco jiného než kapra, pstruha nebo lososa. Takže u nás budou zítra filety z candáta.

    superkarma: 0 23.12.2008, 18:49:42
  5. [29] Rikina [*]

    Bývaly doby, že kapra jo. Umím to zabít i vykuchat, vnitřnosti teda vyhazuju, neb rybí polévka obvykle divně vypadá, divně páchne a ještě divněji chutná, bez ní můžu žít. Ale od té doby, co bych se takhle piplala s kaprem jenom sama kvůli sobě, již tak nečiním, koupím si zmrzlý kus kapra velikosti přiměřené pro jednu osobu, a tím to končí.

    superkarma: 0 23.12.2008, 16:49:25
  6. [28] FAXÍK [*]

    budeme mít kuřecí řízky a pangase,kapra jím já sama,ale jen pro sebe ho dělat mě nebaví

    superkarma: 0 23.12.2008, 16:32:06
  7. [27] katka6 [*]

    Bez ryby a rybí polévky to u nás nejde,zatím nám ještě plave ve škopku a tak nevíme jestli budeme mít mlíčí nebo jikry.Doufám, že mlíčí,to já můžu to já ráda.Letos máme kapra,ale míváme i amura ten je lepší,hlavně co se týká kostí

    superkarma: 0 23.12.2008, 14:15:17
  8. avatar
    [26] phoebe24 [*]

    Juana: aha...to jsem nevěděla, mě přijde taková jako skoro bez chuti a hlavně bez zápachu, takže jsem jí zařadila mezi mořské... I když absence kostí má taky dost do sebe Jinak losos - po tom se můžu utlouct Tilapii neznám

    superkarma: 0 23.12.2008, 13:53:29
  9. avatar
    [24] Zázvorka [*]

    My všichni ryby rádi!
    Ano, budeme mít 1-2 kapry. A samozřejmě rybí polévku, tu u nás vaří táta a je výborná. Dáváme do ní mlíčí i jikry i masíčko z hlav. Mňam, už se těším!
    Nejlepší je do polévky obojí (mlíčí i jikry), ale asi mám radši jikry!

    superkarma: 0 23.12.2008, 13:45:59
  10. avatar
    [23] Juana [*]

    phoebe24: pangas je sladkovodní ryba, aspoň teda řeka Mekong, odkud pochází, nebude mít mořskou vodu

    jinak tilapii, o které tu bájí Eva_F, jsem taky párkrát jedla a zas tak skvělá mi nepřišla. Zkoušíme různé druhy ryb, ale nakonec nám nejchutnější připadá klasika pstru, losos a pangas

    kapra občas dělám na česneku, ale na vánoce baštíme řízky

    superkarma: 0 23.12.2008, 13:36:05
  11. avatar
    [22] Ťapina [*]

    Mně kapr posledních pár let fakt zachutnal. Ne tak, abych ho dělala častějc, ale o Vánocích si ho vychutnám. Jiný ryby máme minimálně jednou za dva týdny, na Vánoce jsem pro speciální menu

    superkarma: 0 23.12.2008, 13:10:41
  12. avatar
    [21] Ťapina [*]

    Eva_Fl: Když už to máš každej rok, tak už se to kurňa nauč česky skloňovat, pro panenku Mariu a všechny svatý dohromady

    superkarma: 0 23.12.2008, 13:09:26
  13. avatar
    [20] phoebe24 [*]

    polévku jsem právě dovařila - letos jen z jiker. Je mňamková. Ještě do ní osmažím houstičky na česneku. Kapra mám nejraději po cikánsku (zelenina a houby) nebo podle Petra Voka (česnek a cayenský pepř). Zítra bude obalovaná klasika. Pangasia bych na Vánoce nemohla. Jedině snad pstruha nebo štiku. Určitě něco sladkovodního.

    superkarma: 0 23.12.2008, 13:05:23
  14. avatar
    [19] ToraToraTora [*]

    Jikry nebo mlíčí? Je mi to šumák, vyhazuji všechno. Nevím, proč by mi něčí pohlavní buňky měly kazit vánoční polévku

    superkarma: 0 23.12.2008, 12:46:31
  15. avatar
    [18] bookcase [*]

    Ne, budeme mít pangasia a kuřecí řízky.
    Kapra nejíme, takže netuším, proč je důležitý jikrnáč nebo mlíčňák.

    superkarma: 0 23.12.2008, 12:43:52
  16. avatar
    [17] Dante Alighieri [*]

    "Kapr musí být" - tahle věta mě dokáže naštvat. Z toho týrání a masakru, který se teď odehrává na každém rohu, je mi špatně. Chudáci ryby. A lidi to ještě podporujou tím, že jich tam pořád stojí aspoň dvacet.

    superkarma: 0 23.12.2008, 12:38:44
  17. avatar
    [16] Ivana. [*]

    Kapra mám ráda akorát udělaného po čínsku s kari jinak obalovaného ne, nesnáším se nimrat sto let v jídle a tahat kosti, a pečeného taky nedělám, jednou jsem ho měla jako malá u babičky (byl nedopečený) a od té doby nemusím vždycky si vzpomenu na ten odér a chuť bahna a odradí mě to. Jinak ryby doma milujem. Výborný je Pangasius, losos a tuňák Ale i naše sladkovodní ryby jsou výborné když se dobře udělají. A pamatuju si že jsem si jako malá hrála s duší od kapra to už teď ani není pravda. A živého bych nekoupila stačilo mi tenkrát když ho máma zabíjela, tak jsme s ní s bráchou dva dny nemluvili že je vražedkyně

    superkarma: 0 23.12.2008, 12:35:26
  18. avatar
    [15] Eva_CZ [*]

    tyrkys: je. Kapr je nejhnusnejsi ryba na svete. Jedli jsme ho, protoze tradice a protoze jsem v Cesku na tilapii nenarazila. Uz ji tam mate. Coz je moc fajn.

    superkarma: 0 23.12.2008, 12:25:14
  19. avatar
    [14] Meander [*]

    Teda ne si jako sobě. Tomu kaprovi samozřejmě

    superkarma: 0 23.12.2008, 12:17:19
  20. avatar
    [13] Meander [*]

    Obojí. Jedno si vykuchám a druhé koupím

    superkarma: 0 23.12.2008, 12:17:03
  21. avatar
    [11] tyrkys [*]

    Eva_Fl: tilapie je super!

    superkarma: 0 23.12.2008, 12:13:05
  22. avatar
    [10] Landriel [*]

    Polívku, od maminky. A teda myslela jsem si, že jikry má samice, takže by to měla být jikrnačka.

    superkarma: 0 23.12.2008, 12:11:19
  23. [9] janina01 [*]

    OlgaMarie: , dosud jsem cenu nevěděla, mě zajímá cena klobás
    Jinak přeji Všem krásné prožití svátků

    superkarma: 0 23.12.2008, 12:10:51
  24. avatar
    [8] Eva_CZ [*]

    Budeme mit smazenou tilapiu, jako kazdy rok. Po kaprovi mi teda smutno fakt neni. Tilapia je velice chutna a zadny podelany kosti.

    superkarma: 0 23.12.2008, 12:10:44
  25. [7] janina01 [*]

    Polívku máme moc rádi, jinak kapra nejíme, tak obíhám město a sháním hlavy a vnitřnosti, zítra si pochutnáme :-).

    superkarma: 0 23.12.2008, 12:08:01
  26. avatar
    [6] OlgaMarie [*]

    Vařím polévku, letos a vloni bylo pouze mlíčí. Nechytla jsem, když měli navíc hlavy a vnitřnosti, ale nevadí. Kapra si dávám zabít a vykuchat. Měl 2,25 kg a platila jsem 229,- Kč s vykucháním.

    superkarma: 0 23.12.2008, 12:07:11
  27. avatar
    [5] Ťapina [*]

    Cokoliv. Zabitého, vykuchaného, bez vnitřností a bez hlavy. Polívku neděláme

    superkarma: 0 23.12.2008, 12:01:40
  28. avatar
    [4] fructia [*]

    U nás tohle neřešíme, já s mamkou ryby nejím, takže taťka je v menšině, a všichni se spokojíme s vepřovými řízky a kaší.

    superkarma: 0 23.12.2008, 12:00:29
  29. avatar
    [2] wich [*]

    Letos ještě nevím, co bude. Mám velký mrazák z poloviny narvaný rybama, tak uvidíme, jestli mezi nimi najdu i kapra. Jikrnáč nebo mlíčňák je mi jedno, ale vnitřnosti dáváme tatínkovi, který pak dělá bezvadnou rybí polévku. Sama bych si na ni netroufla.

    superkarma: 0 23.12.2008, 11:41:27
  30. [1] agent007 [*]

    Jj, kapr musí být a rybí polévka taky.Jikry i mlíčí.Jen je někdy problém to sehnat, ale už se mi podařilo sehnat vnítřnosti z 5 kaprů.

    superkarma: 0 23.12.2008, 11:40:43

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Výzkum žena-in.cz – téma bolest, horečka a nachlazení

Náš tip

Doporučujeme