Kapr patří k Vánocům jako housky do knedlíků. My jsme vyrazili do víru velkoměsta a zjišťovali, jak to vypadá s kapříky na vánočních stolech.

Máte raději mlíčňáka, nebo jikrnáče? Víte, kolik se denně před Vánoci prodá kaprů u jednoho stánku? A jaké mají zákazníci požadavky na prodejce?

Zatavili jsme se nejprve právě u jednoho takového stánku v Praze na Karlově náměstí a rybářům položili několik zvídavých otázek...


Lukáš (s čepicí)

Kolik kaprů denně prodáte?
Včera to bylo asi osm set kilo.

Jak těžký je nejčastěji prodávaný kapr?
Kolem tří kil.

A co úprava, jaké mají zákazníci požadavky?
Většinou základní služby, ale rok od roku si lidé platí víc za komfort. Už i hodně stahujeme z kůže a porcujeme.

Poznáte, jestli je kapr mlíčňák, nebo jikrnáč?
To jsou jen fámy. Tady kolega se to snaží poznat podle řitního otvoru (smích). Ale je to padesát na padesát – někdy to vyjde, někdy ne.


Jana

Budete mít o Vánocích kapra?
Určitě, kapr patří k Vánocům.

Mlíčňáka nebo jikrnáče?
Myslím, že když ho kupujete, tak se to nepozná. Letos mám dva mlíčňáky.


Lenka

Budete mít o Vánocích kapra?
Budu.

Mlíčňáka nebo jikrnáče?
Co se týká masa, tak je to jedno, ale do polévky mám ráda obojí. Teď právě sháním jikrnáče, protože už mám mlíčňáka.

Takže budete mít dva kapříky?
Mám dva kapry, ale je nás na ně s dětmi hodně.


Barbora

Budete mít o Vánocích kapra?
Ano, budeme.

Mlíčňáka nebo jikrnáče?
Je mi to úplně jedno, protože nepoužívám ani mlíčí, ani jikry.

A co vy – budete mít na Vánočním stole kapříka? A máte raději mlíčňáka, nebo jikrnáče?

Reklama