Reklama

Zamrazení je ideálním způsobem, jak co nejlépe a nejdéle uchovat potraviny. Musíme se ale držet pravidel, která nás nepřipraví o kvalitní a zdraví neškodné pokrmy. Znáte například doporučenou maximální dobu, po kterou je můžete nechat v mrazničce?

K ledu odkládali své zásoby už naši dávní předci a my v tom pokračujeme, i když sofistikovanějšími způsoby. Až máme někdy pocit, že se o potraviny uložené v mrazničce nemusíme vůbec obávat. To je ale všeobecně rozšířený omyl. I tam postupně stárnou, ztrácejí na kvalitě i chuti a pomalu se kazí. A rozhodně neplatí ani to, že by běžné zamrazení zabíjelo bakterie. Ty se v důsledku nízké teploty pouze deaktivují a po rozmrazení roste jejich počet stejně rychle jako na čerstvém jídle.

zamraz

Zdroj fotografií: www.shutterstock.com

„Minimální potřebná teplota, při které se mikroorganismy dále nerozmnozují a zpomalují se enzymy způsobující rozklad potravin, je −17,8 °C. Většina bakterií vydrží až do teplot pod – 40°C. Toho však nelze vzhledem k vysoké energetické náročnosti v běžných mrazničkách dosáhnout. Jediným možným způsobem pro zbavení se bakterií je tak dostatečná tepelná úprava,“ vysvětluje Petr Píša, technický ředitel společnosti Frigomont a. s., která je předním dodavatelem chladírenských technologií.

Při zamrazování při nižších teplotách je možné skladovací dobu prodloužit. Obecně platí, že při – 25 °C ji prodloužíme až o polovinu. Je však důležité řídit se pokyny dodavatele, které jsou uvedeny na obalech zboží. Pokud potraviny zamrazujete sami, nezapomeňte je označit štítkem s datem uskladnění. Díky tomu pak budete vědět, kolik času jim zbývá.

Doporučené maximální délky skladování potravin (– 18°C)

Syrové maso může zůstat v mrazničce 4 až 12 měsíců, záleží ale, o jaký druh jde. Platí, že čím tučnější, tím kratší trvanlivost.

  • Vepřové či skopové maso neskladujte déle než 8 měsíců.
  • O libové maso nemusíte mít obavy i 10 měsíců.
  • Bůček nebo mleté maso spotřebujte ideálně do 2 měsíců, ještě než začne tuk šednout.
  • Vnitřnosti nenechávejte v mrazničce déle než 3 měsíce.
  • Drůbež by měla vydržet zamrazená až 10 měsíců, pozor si na ni dejte ve chvíli, kdy se na mase začnou objevovat nahnědlé skvrny.
  • I u ryb najdete rozdíly. Zatímco losos vydrží v mrazničce půl roku, pstruh i celých 12 měsíců. Tučnější sladkovodní ryby ale spotřebujte co nejdříve, jinak bude jejich maso blátivé. Prý už po 3 měsících.
  • Mořské ryby můžete mít v mrazničce až rok.

Vařené maso má podstatně kratší dobu trvanlivosti. Dejte mu maximálně 2 až 4 měsíce.

I ovoce a zelenina ztrácí dlouhým zamrazením na kvalitě. Ideální je, pokud je stihnete zkonzumovat do 6 až 8 měsíců, ale třeba jahody, borůvky či rybíz vydrží ještě o pár měsíců déle.

Zamrazujete pečivo? Posnídejte jej dříve než za 3 měsíce.

Pokud to přepísknete s množstvím omáčky nebo polévky, vydrží vám v mrazničce zhruba 2 měsíce.

Máslo ztrácí svou typickou chuť po půl roce v mrazničce.

Zamrazené houby jsou výborné, ale maximálně rok.

Ani zmrzliny nevydrží věčně, jen rok.

Záleží na mnoha faktorech

Maximální trvanlivost potravin je jen orientační, takže se vám klidně může stát, že vydrží i kratší dobu. Problém bývá například v tom, že děláme chyby při jejich zmrazování. A o tom zase příště.

Čtěte také: