Růžové víno – není ani červené, ani bílé, je svěží a pije se nejčastěji mladé. Jak takové víno vzniká? Odpověď se nabízí sama. Slije se bílé a červené víno půl napůl a je to. Nevěříte? Dobře děláte. Tak jednoduché to samozřejmě není.

vínaStejně jako u všech jiných vín i u růžového vše začíná už na vinici – její poloha, půda, orientace – to všechno má na chuť a kvalitu vína nezanedbatelný vliv. Na růžové víno se pro mnohé překvapivě používají hrozny modrých odrůd jako je Frankovka, Svatovavřinecké, Zweigeltrebe nebo Cabernet Sauvignon. Ty potřebují dostatek slunce a tepla a ideálně průměrnou teplotu nejméně 19o C. Hrozny se musí sbírat vyzrálé a jen odborníci poznají, kdy je ten správný čas..

Rozemlít a naležet

Hrozny vyrostly na kvalitní půdě, nepoškodily je bouřky ani škůdci, jsou tak optimálně zralé a je tu čas zúčtování – tedy sklizně. Hned po ní nechají vinaři oddělit bobule od třapin, rozemelou je a  vyrobí rmut. Potud je postup stejný jako při výrobě bílých nebo červených vín. ­“Růžová vína se liší tím, že se rmut nelisuje okamžitě, jako u bílého vína. Červené barvivo totiž obsahují slupky hroznů a ty se musí nechat se rmutem krátce naležet. A když krátce, tak opravdu jen několik hodin. Když na víno v této fázi vinař zapomene, brzy má ve sklepě spoustu červeného vína,“  vysvětluje David Král, garant kvality značky Víno Mikulov Sommelier Club. Poté se rmut vylisuje a vznikne mošt. Mošt vinaři následně odkalí a nechají kvasit za použití speciálně vyšlechtěné kvasinkové kultury.

Vyškolit znamená vylepšit, ne pětku z tělocviku

Při kvašení se  musí vznikající víno chladit, protože vysoké teploty mu nesvědčí. Následně se víno školí. Školení může znamenat řadu kroků, které mají zvýšit kvalitu vína a zahrnuje například čeření, při kterém se odstraní nežádoucí látky, filtraci, zrání vína nebo síření, které chrání před znehodnocením. Úplně nakonec se nechá už skoro hotové víno dozrát. „Růžové víno nezraje moc dlouho a rozhodně není určeno k archivaci. Mělo by se pít mladé, dokud má svěží ovocnou chuť a vůni. Nejlépe do jednoho až dvou let od sklizně, “ dodává David Král. Růžová vína se chlubí celou škálou barevných odstínů – od sladce malinových tónů, přes jemně lososové a pomerančové až po temně cibulové, nebo dokonce téměř fialové odstíny, v závislosti na zvolené odrůdě hroznů a technologii jejich zpracování.

 

Tipy na růžová vína

vínaVíno Mikulov Sommelier Club Svatovavřinecké rosé 2015 pozdní sběr

Výrazně růžová barva tohoto vína je podtržena vůní připomínající ostružiny či jahody. Chuť je velmi šťavnatá, elegantní a svěží. Doporučujeme podávat k lehkým salátům a grilovaným rybám. Možno zakoupit na www.osobnivinoteka.cz. Orientační cena v obchodech: 139 Kč.

 

vínaHabánské sklepy Zweigeltrebe Rosé

Víno starorůžové barvy s vůní připomínající třešně a jahody potěší nejvíce v kombinaci s grilovaným masem a zeleninou či lososem. Neodolatelná je však i kombinace s čerstvým ovocem. Skvělý tip pro žhavý večer! Možno zakoupit na www.osobnivinoteka.cz. Orientační cena v obchodech: 84 Kč.

 

vínaBohemia Sekt rosé demi sec

Lososově růžové víno se svěží, jemnou ovocnou vůní a nasládlou, polosuchou chutí. Pro cuvée jsou pečlivě vybírány modré hrozny. Jeho jemné, dlouhotrvající perlení povzbuzuje chuť především v kombinaci s dezerty či zmrzlinou. Doporučujeme omamné spojení s kvalitní čokoládou – podle sexuologa Jaroslava Zvěřiny se jedná o účinné afrodiziakum pro večery ve dvou! Možno zakoupit na www.osobnivinoteka.cz. Orientační cena v obchodech: 147 Kč

Reklama