angreštový koláč

Očesali jste na zahradě angrešt a teď hledáte nápad co s ním? My jsme vyzkoušeli koláč podle naší čtenářky Jany. Angrešty v něm výborně doplňují oříšky a voňavá drobenka. Protože ta povýší každý koláč až do nebes!

Kromě angreštu můžete do koláče přidat i jiné sezónní ovoce. Třeba rybíz, ostružiny, borůvky nebo maliny. Výborný bude také s třešněmi nebo na podzim se švestkami. Ořechová drobenka je skvělý nápad, který si dobře zapište. Dá se použít i na crumble nebo malé kynuté koláčky.

Suroviny

  • 180 g moučkového cukru (80 g jsem nahradila cukrem muscovado)  + 2 lžíce cukru navíc
  • 130 g Hery máslová příchuť
  • 200 g hladké špaldové mouky
  • 200 ml smetany
  • 2 vejce
  • 1 prášek do pečiva
  • mléko (cca 1dcl)
  • angrešt

Drobenka

  • máslo
  • hladká mouka
  • moučkový cukr
  • mleté vlašské ořechy

angreštový koláč

Postup                                                                                                                                             

Nejprve připravíme drobenku - smícháme stejný podíl hladké mouky, cukru a másla (cca po 80g). Vše důkladně propracujeme. Musí se nám začít tvořit malé „žmolky“. Nakonec vmícháme hrst mletých, vlašských ořechů.

...a jdeme na těsto: ušleháme tuhý bílkový sníh se dvěmi lžícemi cukru. Zbývající moučkový cukr, heru a žloutky vyšleháme do pěny. Postupně přiléváme smetanu. Mouku smícháme spolu s práškem do pečiva, prosejeme a postupně vmícháme do těsta. Pokud je těsto hodně tuhé, přidáme malinko mléka na zředění. Koláčovou formu vytřeme máslem, vysypeme hrubou moukou a naplníme těstem. Posypeme pořádnou dávkou angreštu (já přidala i pár kuliček červeného a bílého rybízu), opatrně rozetřeme ušlehané bílky, zasypeme ořechovou drobenkou a pečeme na 180 stupňů cca 40 minut.                                                                 

Pokud se vám bude zdát, že koláč rychle tmavne, zakryjte jej v průběhu pečení alobalem.

Tip: Klidně si připravte větší množství drobenky do zásoby. Skvěle se uchovává v mrazáku a je tak vždy po ruce. Dodržujte poměr 2 díly mouky (včetně podílu vlašských ořechů), 1 díl másla a 1 díl cukru.

angreštový koláč s drobenkou

Dobrou chuť přeje Jana - Solnička v kuchyni.

Chcete vyzkoušet další nápady s drobenkou?

Hrnkový koláč se švestkami a drobenkou

švestkový hrnkový koláč

Ostružinový crumble

ostružiny

Jednoduchý rybízový koláč

rybíz

Zdroj fotografií: Alena Kolaříková, Jana Nováková, archiv redakce

Reklama