Reklama

Pro většinu z nás zní možná název této rostliny tajemně, a to i přes to, že se u nás pěstuje už několik let jako polní plodina a její okrasnou odrůdu pod názvem laskavec zná asi každý pořádný zahrádkář.

Amarant

Amarant, čili laskavec je rostlina z čeledi laskavcovitých, která má přes šedesát odrůd. Většina z nich roste v Jižní Americe, z jejíchž drsných vysokohorských oblastí amarant pochází.

Pro dávné Aztéky, Inky a Maye byl amarant základní potravinou, kterou označovali za „svaté zrno“a jeho hodnotu přirovnávali k hodnotě zlata.

Indiáni věřili v zázračnou sílu jídel z amarantu, nazývali jej „nesmrtelným“ a uctívali ho jako dar Bohů.

Jejich uctívání bylo oprávněné. Zrno amarantu obsahuje velmi kvalitní bílkovinu, unikátní škrob, minimum jednoduchých cukrů, vlákninu potřebnou pro správnou funkci trávicího traktu a snižující riziko vzniku rakoviny tlustého střeva, minerály, vitamíny, antioxidanty, a unikátní látku skvalen, látku, která se objevuje například i ve žraločích játrech a která snižuje hladinu cholesterolu v krvi, brání poškození buněk a vzniku nádorového bujení a dokonce brání i působení UV paprsků na kůži.

Indiáni dávali samotný amarant žvýkat také novomanželům před svatební nocí, neboť věřili, že zlaté zrno vzklíčí a „urodí“ silné a udatné bojovníky. Nakolik se v tomto případě podílel na početí právě amarant, to si asi domyslíme, každopádně i když se narodilo děvče, Mayové tuto rostlinu nezavrhli a i nadále ji uctívali. O jejích zázračných účincích věděli už dávno před naší civilizací.
Zase byli o krok napřed.

mauove

Čtěte také: