alsaský jablkový koláč

Moje kamarádka Beaute ráda vaří i peče. Z návštěvy u ní odjíždíme pravidelně s nacpanými bříšky a pokaždé ochutnáme něco nového. Ale to vy už určitě víte, protože její recepty se v našem magazínu objevují celkem často.
Dnes je to recept na typický podzimní koláč, který zažene všechny chmury.

Těsto

200 g polohrubé mouky
30 g cukru + jeden vanilkový
špetka soli
1 žloutek
100 g másla

Z uvedených surovin vypracujeme těsto a dáme odpočívat do lednice. Nejlépe dvě hodiny, ale půlhodina stačí.

Připravíme si jablka, oloupeme a nakrájíme na čtvrtiny, každou ještě rozkrájíme shora na tenké plátky, které ale nedokrajujeme, aby jablíčko zůstalo vcelku.

Těstem vyložíme kulatou formu, propícháme vidličkou a dáme péct na 35 minut do trouby rozehřáté na 200°C.

Poté zalijeme směsí

100 g cukru moučka
3 žloutky
vanilkový cukr
1/8 l smetany

A dáme péct na dalších 25 až 35 minut.

Dobrou chuť přeje Beaute.

Reklama