Reklama

Sójové výrobky Alpro jsou ideální ingrediencí pro milovníky moderní kuchyně, kvalitních potravin a zdravého životního stylu. Díky nim jsou připravená jídla lehce stravitelná a představují vhodnou součást vyváženého a pestrého jídelníčku. Inspirujte se našimi recepty, které jsme pro vás připravili! Co třeba zkusit květákový krém, dýňovou polévku nebo fíky s kozím sýrem?

Fíky s kozím sýrem a sladkými oříšky

Alprosoja

  • 6 čerstvých fíků
  • 70 g kozího sýra
  • 240 ml Alpro Cuisine
  • 50 g spařených a oloupaných lískových ořechů
  • 100 g cukru
  • hrst rukoly nebo polníčku
  • snítka čerstvého tymiánu (nemusí být, lze nahradit jinou oblíbenou bylinkou)
  • olivový olej
  • sůl

Na mírném ohni rozehřejeme kozí sýr společně s Alpro Cuisine a tymiánem, necháme důkladně provařit. Poté vyjmeme snítku tymiánu a směs rozmixujeme tyčovým mixérem. Vznikne hladký krém, který dáme vychladit do ledničky. Ořechy opražíme v troubě na 200°C dozlatova a po vychladnutí je rozsekáme na menší kousky. Do malého rendlíku nasypeme cukr, necháme zkaramelizovat na lehce světlý karamel a zalijeme 100 ml vody. Přidáme ořechy a necháme přibližně 10 minut provařit. Těsně před podáváním nakrájíme fíky na tenké plátky, které naskládáme na talíř, lehce osolíme a pokapeme olivovým olejem.  Přidáme vychlazený krém z kozího sýru a vychladlé karamelové ořechy.

Dýňová polévka s avokádem

Alprosoja

  • 500 g dýně (např. muškátová nebo Hokkaido)
  • 1 menší cibule
  • 1 stroužek česneku
  • 50 g hladké mouky
  • 500 ml sójového nápoje Alpro Original
  • 500 ml Alpro Cuisine
  • 1/2 avokáda
  • tymián, šalvěj
  • olivový olej
  • sůl

Najemno nakrájenou cibuli osmahneme dozlatova na olivovém oleji. Přidáme oloupanou, semen zbavenou a na menší kusy nakrájenou dýní, rozdrcený česnek, tymián, šalvěj, krátce orestujeme a zalijeme Alpro Cuisine a Alpro Original.  Po změknutí dýni rozmixujeme tyčovým mixérem. Podle potřeby zahustíme jíškou připravenou z oleje a mouky a dochutíme solí, nebo pepřem. Polévku provaříme. Pro dosažení jemnější konzistence ještě můžeme přecedit přes jemné síto. Oloupané a vypeckované avokádo nakrájíme na měsíčky a zprudka orestujeme na olivovém oleji, dochutíme solí a pepřem.

Květákový krém s pestem a křupavými krutonky

Alprosoja

  • 500 g květáku
  • 300 ml Alpro Cuisine
  • 700 ml Alpro Original
  • 1 menší cibule
  • 2 plátky toustového chleba
  • 40 g sušených rajčat
  • 1 stroužek česneku
  • olivový olej
  • muškátový oříšek
  • sůl

Najemno nakrájenou cibuli osmahneme na olivovém oleji. Přidáme na růžičky rozebraný květák, krátce orestujeme a zalijeme Alpro Cuisine a Alpro Original. Osolíme a přidáme špetku muškátového oříšku. Po změknutí květáku rozmixujeme tyčovým mixérem, podle potřeby zahustíme jíškou připravenou z oleje a mouky a dobře provaříme. Pokud chceme dosáhnout hladší konzistence, krém přecedíme přes jemné síto. Toustový chléb nakrájíme na malé hranolky, které lehce pokapeme olivovým olejem a v troubě vyhřáté na 200°C opražíme dozlatova. Ze sušených rajčat, 50 ml olivového oleje a rozdrceného česneku připravíme za pomoci tyčového mixéru rajčatové pesto, které i s krutonky podáváme společně s polévkou.

Více inspirace najdete zde: www.alpro.com/cz

alpro_logo