Seznam alergenů je prakticky nekonečný. Kromě klasických pylů, mléka nebo třeba burských oříšků se objevují i méně známé potraviny, respektive jejich složky. Co třeba taková sůl?

sul

Oteklé rty a jazyk po požití třeba jen malého množství slaného jídla. Jde o klasické příznaky alergické reakce. Často ale na vině není sůl jako taková, spíše některá z jejích složek.

Obecně užívanou stolní solí je chlorid sodný. Jednou ze složek je tedy sodík, který patří mezi základní prvky vyskytující se v našem těle a jehož přítomnost je velmi důležitá. Je proto velmi nepravděpodobné, že by někdo trpěl alergii právě na tuto složku soli. Častěji se vyskytuje alergická reakce na další složku soli - chlor. A právě to se pak projevuje jako „alergie na sůl“.

Zrádné přísady

Nenechte se ale zmást. Na trhu je mnoho druhů soli s různými přísadami. Tyto příměsi mohou alergickou reakci také způsobovat.

Potravinová alergie se nejčastěji projevuje:

  • kopřivkou,
  • svěděním,
  • ekzémem,
  • brněním rtů,
  • otokem jazyka, rtů či krku.

U těžších forem se můžeme setkat s:

  • bolestí břicha,
  • nevolností,
  • zvracením,
  • závratí,
  • mdlobami.

V extrémních případech se může vyskytovat i anafylaktický šok, vedoucí k dechové nedostatečnosti a selhání organismu.

Pokud se po kontaktu s kůží objeví její zarudnutí anebo svědění, jde o tzv. kontaktní alergii. í zánět kůže s projevy svědění.

Pravdu odhalí lékař

Ve všech případech podezření z alergie na sůl (např. častý výskyt některého z výše jmenovaných příznaků po konzumaci slané potravy) je vhodné navštívit praktického lékaře, případně alergologa k vyloučení či potvrzení této domněnky.

Zdroj: www.bez-alergie.cz

Reklama