Zdraví

Alergici, pozor: I vánoční cukroví může skrývat alergeny!

sweet

Také jste třeba až během minulých zimních svátků zjistili, že musíte některé oblíbené cukroví vyškrtnout ze svého vánočního stolu kvůli alergii? Nejste v tom rozhodně sami. Bohužel se musíte omezit a dávat si pozor.

Pokušení je velké, ale mnoho lidí na světě ho zvládne

Odhaduje se, že ve vyspělých státech trpí potravinovou alergií 4 % populace, přes 1 % lidí pak alergií na oříšky všeho druhu. Klasické ořechy, burské oříšky nebo ořechy kešu jsou přitom základní surovinou při pečení cukroví. Jen v České republice se tím pádem musí mít na pozoru okolo 100 000 lidí. Je třeba se držet několika zásad: pro pečení pečlivě vybírat suroviny, v obchodě se ptát na složení nebo rovnou nakupovat v obchodech specializovaných pro alergiky.

Nepropadejte panice, i alergik si může na cukroví pochutnat

Pokud dáváte přednost domácímu cukroví, dejte si pozor na nejvíce alergenní suroviny. Patří mezi ně i ty nejobyčejnější přísady, které by vás možná nenapadly. Kravské mléko obsahuje kasein a také laktózu, nepřijatelnou pro lidi s laktózovou intolerancí, laiky někdy nazývanou nesnášenlivost mléka. Bílá mouka zase obsahuje lepek, který nemohou lidé s celiakií. Kdo je alergický na oříšky nebo vajíčka, musí se vyhnout i těmto přísadám. Péct cukroví bez těchto surovin je sice obtížné, ale receptů na internetu je spousta. Stačí nahradit jen tu složku, která vám vadí. Do internetového vyhledávače zkrátka zadejte „cukroví bez vajec“, „cukroví bez mléka“, „cukroví bez ořechů“ nebo „cukroví bez lepku“.

Nevyčleňujte cukrovím alergika z rodiny

Trikem k pečení nealergického cukroví, které vás ale zároveň neotráví a nezatíží, je volit „bezpečné“ druhy cukroví, resp. suroviny pro celou rodinu. Jinak řečeno, nepečte každému členovi rodiny to, co vyhovuje jen jemu. Pečte cukroví, které vyhovuje všem. Jestli se chystáte na návštěvu k přátelům, nabídněte jim, že přinesete na ochutnání vlastní cukroví. A předem jim vysvětlete, že to jejich neochutnáte. Ne kvůli špatnému vychování, ale protože nemůžete.

Zdroj: www.bez-alergie.cz

   
22.12.2010 - Zdraví - autor: (red)

Komentáře:

  1. [9] akna [*]

    maje — #2 To je ale škodolibost. Ale vím o čem to je. Moje tchýně ví,že naše dcera má alergii na ořechy a peče z ořechů.Pak jen dodá,ať to vnučka nejí,že to je z ořechů.

    Je mi dcerky vždycky líto.

    superkarma: 0 23.12.2010, 07:40:12
  2. [8] akna [*]

    Moje dcera do 18 let mohla jíst oříšky.Pak ale na ně dostala alergii,tak od té doby jí peču vánoční cukroví z mandlí ( ty jí nevadí ).Vánoce bez pracen by si vůbec neuměla představit. A do krému dávám místo oříšků mleté mandle.Nám zase peču z oříšků,protože z mandlí to není ono.Ale  letos jsem to měla ještě  komplikovanější. V létě mi zemřela maminka a tatínek je diabetik,tak jsem pekla ještě dia cukroví.A to jsem dělala úplně prvně a bez nápovědy. Prostě jsem pekla podle svého a místo cukru jsem tam dala "přiměřeně" umělého sladidla.Tak nevím,jak dopadlo.Zítra ho nesu k tatínkovi,tak uvidím.Držte mi palce,ať mu chutná.

    Všechny alergiky fakt moc lituji,protože si musí dávat opravdu veliký pozor na to co sní.

    superkarma: 0 22.12.2010, 17:50:25
  3. avatar
    [7] SNÍŽEK [*]

    nepekla bych,co by někdo nesměl jíst,naštěstí alergii nemáme Sml23

    superkarma: 0 22.12.2010, 15:20:22
  4. avatar
    [6] mio [*]

    Letos jsem pekla cukroví komplet bezlepkově. Dopadlo to výborně a pochutnávají si i "lepkáři"Sml16

    superkarma: 0 22.12.2010, 09:34:37
  5. avatar
    [5] Zázvorka [*]

    maje — #4 Sml22Sml22Sml67

    superkarma: 0 22.12.2010, 09:14:35
  6. avatar
    [4] maje [*]

    Zázvorka — #3 vanilkové miluji taky, to je moje nejoblíbenější. a na návštěvě je to taky chuťovka. přijde mi hloupé, když si už něco vezmu a uvnitř je ořech nebo mandle. já to sníst nemůžu, a hrabat se v puse a vyndávat oslintaný střed a dávat ho na stranu, mi přijde nechutné Sml80Sml80 takže na návštěvě jím jen to, co vím, že v tom ořechy být nemůžou. a u mamky nebo ségry si trošku tý nechutnosti dovolit můžu. Sml24Sml24

    1. na komentář reaguje Zázvorka — #5
    superkarma: 0 22.12.2010, 08:36:29
  7. avatar
    [3] Zázvorka [*]

    maje — #2 taky mi vadí ořechy, ale jen některé (mandle, lískové, kokos). Je opravdu málo cukroví, které toto neobsahuje. Jsem alergik i na ovoce (jak sušené, tak čerstvé - některé mohu po přejití teplem). Přesně jak píšeš, děláme malinko bez "vadících potravin" jen pro mě. Ale na návštěvě po druhém zeptání a z čeho všeho je toto cukroví? Buchta? Koláč?? Už se neptám a radši nejím. Připadám si blbě a drze a než to vysvětlím, stejně si myslí svéSml80.

    Naštěstí perníčky, které mám ráda si peču sama a i na návštěvách mi nikdy nevadily! Jo a miluju vanilkové rohlíčky, ale mohu jen s vlašskými ořechySml22

    1. na komentář reaguje maje — #4
    superkarma: 0 22.12.2010, 08:31:45
  8. avatar
    [2] maje [*]

    mám alergii na ořechy. ale je to divné, protože rozemleté a upečené (v cukroví) mi nevadí. ale sníst kousek mandle, co je na ozdobu, tak umřu. a protože to moje rodina ví, tak když pečou a posypou to mletými ořechy, tak udělají kousek bez ořechů, abych taky ochutnala. a moje tchýně, to je jiný kalibr. přidává potají ořechy do štrůdluSml54Sml54

    1. na komentář reaguje Zázvorka — #3
    2. na komentář reaguje akna — #9
    superkarma: 0 22.12.2010, 08:25:38
  9. avatar
    [1] Zázvorka [*]

    Jo to mi povídejteSml31

    Je opravdu málo maličko druhů cukroví, které mohuSml15

    superkarma: 0 22.12.2010, 08:12:51

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Náš tip

Doporučujeme