Reklama

sweet

Také jste třeba až během minulých zimních svátků zjistili, že musíte některé oblíbené cukroví vyškrtnout ze svého vánočního stolu kvůli alergii? Nejste v tom rozhodně sami. Bohužel se musíte omezit a dávat si pozor.

Pokušení je velké, ale mnoho lidí na světě ho zvládne

Odhaduje se, že ve vyspělých státech trpí potravinovou alergií 4 % populace, přes 1 % lidí pak alergií na oříšky všeho druhu. Klasické ořechy, burské oříšky nebo ořechy kešu jsou přitom základní surovinou při pečení cukroví. Jen v České republice se tím pádem musí mít na pozoru okolo 100 000 lidí. Je třeba se držet několika zásad: pro pečení pečlivě vybírat suroviny, v obchodě se ptát na složení nebo rovnou nakupovat v obchodech specializovaných pro alergiky.

Nepropadejte panice, i alergik si může na cukroví pochutnat

Pokud dáváte přednost domácímu cukroví, dejte si pozor na nejvíce alergenní suroviny. Patří mezi ně i ty nejobyčejnější přísady, které by vás možná nenapadly. Kravské mléko obsahuje kasein a také laktózu, nepřijatelnou pro lidi s laktózovou intolerancí, laiky někdy nazývanou nesnášenlivost mléka. Bílá mouka zase obsahuje lepek, který nemohou lidé s celiakií. Kdo je alergický na oříšky nebo vajíčka, musí se vyhnout i těmto přísadám. Péct cukroví bez těchto surovin je sice obtížné, ale receptů na internetu je spousta. Stačí nahradit jen tu složku, která vám vadí. Do internetového vyhledávače zkrátka zadejte „cukroví bez vajec“, „cukroví bez mléka“, „cukroví bez ořechů“ nebo „cukroví bez lepku“.

Nevyčleňujte cukrovím alergika z rodiny

Trikem k pečení nealergického cukroví, které vás ale zároveň neotráví a nezatíží, je volit „bezpečné“ druhy cukroví, resp. suroviny pro celou rodinu. Jinak řečeno, nepečte každému členovi rodiny to, co vyhovuje jen jemu. Pečte cukroví, které vyhovuje všem. Jestli se chystáte na návštěvu k přátelům, nabídněte jim, že přinesete na ochutnání vlastní cukroví. A předem jim vysvětlete, že to jejich neochutnáte. Ne kvůli špatnému vychování, ale protože nemůžete.

Zdroj: www.bez-alergie.cz