Bulvár

Ahoj všem zapáleným kuchařkám!

Od domácí bábovky s rozinkami naloženými v rumu zdravím všechny, které ještě stále nezdolaly reklamy na práškové brambory a instantní vepřovou kýtu!

Dnes bych ráda, abyste mi pomohly s malou soukromou statistikou oblíbenosti rychlých, ve vodě rozpustných pokrmů.

  • Jak jsme na tom v naší zemi s náhražkami poctivých omáček a pravých na topení sušených nudlí?
  • Kolik z nás ještě vůbec umí udělat svíčkovou a kynuté knedlíky?
  • Kdo z vás má sešit s recepty ještě po babičce a také ho používá?
  • Kolikrát týdně se uchýlíte k polévce z pytlíku?
  • Jak by se tvářil se váš partner, kdybyste mu předložily játrové knedlíčky jako od maminky, spolu se sušenou mrkví, plnou glutamátu?
  • Jak se vám líbí reklamy s pohodovou rodinkou živící se zásadně rychloomáčkami, které zvládne umíchat pomalu i batole?
  • Řešíte při nákupu množství přidaných látek do pokrmů, uvedených na obalu?
  • Co si myslíte o jejich vlivu na naše zdraví?

To všechno a ještě jistě mnohem víc je dnešním tématem dne, které lze shrnout vlastně do jedné otázky.

Jak jsme na tom kuchyni s poctivostí?

Na vaše postřehy a názory, případně na různé kuchařské vychytávky a fígle, čekám na známém e-mailu redakce@zena-in.cz

   
12.02.2010 - Blog redakce - autor: Michaela Kudláčková

Další příspěvky

Komentáře:

  1. avatar
    [98] átéčko [*]

    Bambulka1 — #94 Brokolice, zapečená s těstovinama a sýrem je skvělá!Sml67

    superkarma: 0 15.02.2010, 11:30:05
  2. avatar
    [97] mio [*]

    enka1 — #96 no, třeba i na francouzský brambory nebo na šunkofleky je výborná!

    superkarma: 0 15.02.2010, 11:28:58
  3. avatar
    [96] enka1 [*]

    mio — #95 zkusím, mně se strašně zamlouvá ta bešamelka. Pro sebe si ji naleju na něco jinýho.

    1. na komentář reaguje mio — #97
    superkarma: 0 15.02.2010, 11:25:38
  4. avatar
    [95] mio [*]

    enka1 — #92 tak zkus aspoň manželovi, určitě sklidíš pochvalu, mému to chutná moc!Sml67

    1. na komentář reaguje enka1 — #96
    superkarma: 0 15.02.2010, 11:17:47
  5. avatar
    [94] Bambulka1 [*]

    jednou bych tu brokolici chtěla skusit ještě jsme ji nejedli zapečenou chlapi mají raději květák

    1. na komentář reaguje átéčko — #98
    superkarma: 0 15.02.2010, 11:16:30
  6. avatar
    [93] átéčko [*]

    tlustoprdka — #88 Květák, ani brokolici moc nemusí, jen smažená květák, nebo květákové karbanátky ještě občas sní.

    superkarma: 0 15.02.2010, 11:04:24
  7. avatar
    [92] enka1 [*]

    mio — #91 Manžel bude možná vděčný. Uvařím, uteču.

    1. na komentář reaguje mio — #95
    superkarma: 0 15.02.2010, 10:15:40
  8. avatar
    [91] mio [*]

    enka1 — #90 škoda, věčná škoda, ale pozor!! tenhle pokrm, prý dělá boule za ušima i podobným jedincům jako jsi ty!Sml57

    1. na komentář reaguje enka1 — #92
    superkarma: 0 15.02.2010, 10:02:48

Další příspěvky

Z předchozí stránky:

  1. avatar
    [90] enka1 [*]

    mio — #89 To teda bude věc,asi jediná, v které se neshodnemSml16.Nepozřu tepelně upravenou zeleninu najmě květák, přestože syrový sním celou hlávku.

    1. na komentář reaguje mio — #91
    superkarma: 0 15.02.2010, 10:00:57
  2. avatar
    [89] mio [*]

    tlustoprdka — #88 květák milujeme, já už ale dokonce častěji než smažený, dělám tento recept:

    http://www.mimibazar.cz/recept.php?id=6073

    je fakt BOŽSKÝ!!! (já tam ještě přidávám předem uvařené brambory)

    1. na komentář reaguje enka1 — #90
    superkarma: 0 15.02.2010, 09:26:56
  3. avatar
    [88] tlustoprdka [*]

    átéčko — #82 A ještě jsem zapomněla na smažený květák a brokolici. Květák jako mozeček. Pak děláme zapékanou brokolici-povařená brokolice, vajíčko, strouhaný sýr a na kostečky šunka.

    A o víkendu jsem narazila na recept "anglická hnízda". Je to bramborová kaše, která se dá na plech uděláš do ní důlek a do toho důlku vajíčko s anglickou na kostičky (ale myslím si, že tam můžeš dát i šunku). A dáš to zapéct do trouby. Kolik strávníků, tolik hnízd. Možná by se to mohlo ještě vylepšit strouhaným sýrem.

    1. na komentář reaguje mio — #89
    2. na komentář reaguje átéčko — #93
    superkarma: 0 15.02.2010, 07:33:51
  4. [87] dasad [*]

    Ja se teda snazim varit jenom z poctivych surovin, ikdyz obcas ta polivka z pytliku taky probehne, ale pak kupuju alespon bezglutamatovou knorku

    superkarma: 0 14.02.2010, 20:50:40
  5. [86] sludka [*]

    Jsem ze staré školy, ale polévky ze sáčku používám pouze, když jsem v časové tísni. Jinak vařím vývar s domácími nudlemi. Knedlíky houskové ke svíčkové jinak musím bramborové nebo bosáky. Vánočku, velikonoční bochánek a pod., peču pro i pro děti.Nejraději koláčka s tvarohem nebo s mákem, ale můžoéu i s marmeládou.Sml30Sml30Sml30

    superkarma: 0 13.02.2010, 17:22:15
  6. avatar
    [85] átéčko [*]

    Májík — #83 Nemám štěstí, zase by byl blbý jinakSml30

    superkarma: 0 13.02.2010, 13:40:19
  7. avatar
    [84] Bambulka1 [*]

    Sml59Sml80Sml67Sml68Sml16Sml15Sml31Sml32Sml57Sml30Sml52Sml54Sml22Sml23Sml24Sml79Sml67Sml68Sml80Sml59Sml58Sml79

    superkarma: 0 13.02.2010, 08:54:37
  8. avatar
    [83] Májík [*]

    átéčko — #82 ehm..... nebylo by jednodušší vyměnit manžela??Sml6

    1. na komentář reaguje átéčko — #85
    superkarma: 0 13.02.2010, 07:31:22
  9. avatar
    [82] átéčko [*]

    Holky díky za nápady!!! Buctičky s krémem dělám taky, zítra budu dělat koblihy s povidlama, do těch přidávám badyán. Moje babička je smažila na husím sádle.

    Špenát nejí mladší synSml31

    Knedlík s vajíčkem dělávám také.

    Nejvíc mě štve manžel, když začne... víš, nedávej tam např. zelenou petrželku, nebo, cibuli, nebo ořechy a recept je ničemu!

    1. na komentář reaguje Májík — #83
    2. na komentář reaguje tlustoprdka — #88
    superkarma: 0 12.02.2010, 20:29:37
  10. avatar
    [81] enka1 [*]

    Buřty na černým pivě je taky ňamkaSml24.

    superkarma: 0 12.02.2010, 15:44:04
  11. [80] jastura [*]

    Tak to se nepovedlo, pokud bys chtěla pošlu mailem

    superkarma: 0 12.02.2010, 15:40:42
  12. [79] jastura [*]

    átéčko — #64 Když je manža masovej vyzkoušej toto:

    [size= 10.5pt; color: black; font-family: Verdana]Slaná bublanina:[/size]

    [size= 10.5pt; color: black; font-family: Verdana]Masová směs:[/size]

    [size= 10.5pt; color: black; font-family: Verdana]2 kuřecí řízky /steaky - to ljsou vykoštěná stehna/[/size]

    [size= 10.5pt; color: black; font-family: Verdana]2 cibule [/size]

    [size= 10.5pt; color: black; font-family: Verdana]1 větší červená paprika nebo 2 menší[/size]

    [size= 10.5pt; color: black; font-family: Verdana]sůl, mletý pepř, kari[/size]

    [size= 10.5pt; color: black; font-family: Verdana]Nakrájet cibuli na půlkolečka,maso i papriku na kousky. Osmahnu cibuli, přidám maso, sůl, pepř, kari,červenou papriku. Chvíli podusím, ale nepodlévám samo plustí šťávu, ke konci pak bez pokličky vysmažím sťávu a dám vychladnout.[/size]

    [size= 10.5pt; color: black; font-family: Verdana]Těsto:[/size]

    [size= 10.5pt; color: black; font-family: Verdana]15 polévkových lžic polohrubé mouky[/size]

    [size= 10.5pt; color: black; font-family: Verdana]1 prášek do pečiva[/size]

    [size= 10.5pt; color: black; font-family: Verdana]100g strouhaného sýra[/size]

    [size= 10.5pt; color: black; font-family: Verdana]3 vejce[/size]

    [size= 10.5pt; color: black; font-family: Verdana]5 dcl mléka[/size]

    [size= 10.5pt; color: black; font-family: Verdana]1 lžíce rozpuštěného másla já dala plátek odhadem[/size]

    [size= 10.5pt; color: black; font-family: Verdana]1/2 lžičky soli[/size]

    Dělala jsem to jednou, je to dobré, ale doporučuji ochutit trochu více těsto - je nevýrazné! Chystáme se tam vmíchat sýr, nebo více koření.

    superkarma: 0 12.02.2010, 15:39:23
  13. [78] jastura [*]

    tlustoprdka — #69 tohle jsme dělali akorát s praženou strouhankou s cukremSml52

    superkarma: 0 12.02.2010, 15:29:27
  14. [77] jastura [*]

    átéčko — #45 Mojemu chutná tohle:

    na cibulce si uděláš špenát- trochu osolit, opepřit a přidat česnek, můžeš i trošičku vody - na chvilku odstavit a vmíchat vejce - dávám jich tak 5. Opečeš si na pánvi párek (klobása je lepší, nebo orestuješ trochu masa), uvaříš si těstoviny - nemusí být úplně hotové a všechno to smícháš. Přidávám do toho ještě strouhaný sýr. Peču to ve vymazaném pekáči, nejdříve zavřené a pak chvíli otevřené. (ještě na vrch přidávám zbytek strouhaného sýra nebo špek).

    superkarma: 0 12.02.2010, 15:27:31
  15. [76] jastura [*]

    átéčko — #44 To jako fakt?? To je teda chlap na baterky, ne?

    superkarma: 0 12.02.2010, 15:20:40
  16. avatar
    [75] DanaD [*]

    no ja lobuju za ty nudle s krupici, fakt to zkousi za vyzkouseni...

    superkarma: 0 12.02.2010, 14:21:12
  17. avatar
    [74] enka1 [*]

    tlustoprdka — #73 Vařím špagety,na to uvařený pokrájený vajíčko a máslíčko.Hamaj mi to.

    superkarma: 0 12.02.2010, 14:19:10
  18. avatar
    [73] tlustoprdka [*]

    átéčko — #64 A ještě poslední vychytávka oblíbené jídlo taťky. Knedlík na kostečky osmaženej na pánvičce s vajíčkem. K tomu si dává kyselý okurek. Vyjímečně kečup nebo tatarku.

    Mamka zas dělá chleba ve vajíčku na pánvičce, potřít hořticí a k tomu buď pár plátků cibule nebo kyselou okurku. Já to udělám tak, že si udělám v topinkovači nasucho chleba a pak ho křupavý dám do vajíčkové omelety. Mamka má zuby, jak noty na buben, tak ji vyhovuje máčenej chleba ve vejci.Sml30

    Člověk musí trochu popřemýšlet, já mám zatím doma jednoho mlsouna. Se třema vymýšlet jídla a kombinovat, co komu uvařím, to dá fušku.

    A nechtějí se drobečci už osamostatnit?Sml57

    1. na komentář reaguje enka1 — #74
    superkarma: 0 12.02.2010, 14:10:20
  19. avatar
    [72] DanaD [*]

    tlustoprdka — #69 vyzkousej si to a budes prekvapena jak je to desne dobry

    superkarma: 0 12.02.2010, 14:02:01
  20. avatar
    [71] tlustoprdka [*]

    átéčko — #64 No a v obchodě se dají koupit ŠPECLE.

    Nebo máš bryzové halušky. Nikdy jsem v tom žádné terno neviděla, ale kámoš nám to minule donesl. Dělal to z bramborového těsta a se zelím. Brynzu nedává.

    superkarma: 0 12.02.2010, 13:51:45
  21. avatar
    [70] enka1 [*]

    enka1 — #68 Sorry, myš je stále nadrženější. ty nesmysly jsou jen názvy trhanců(šmórum), nevzalo to barvuSml80

    superkarma: 0 12.02.2010, 13:48:04
  22. avatar
    [69] tlustoprdka [*]

    Pak ještě místo nudlí jsme dělali šulánkySml30, babička dělala z bramborového těsta lžičkou vykrajované takové noky a polilo se to sádlem s mákem a cukrem.

    DanaD — #65 Tohle teda neznámSml80

    1. na komentář reaguje DanaD — #72
    2. na komentář reaguje jastura — #78
    superkarma: 0 12.02.2010, 13:46:05
  23. avatar
    [68] enka1 [*]

    [size= 16pt; color: red]Trhance[/size][/b]

    [color=red; mso-bidi-font-size: 12.0pt]Krupicový[/color] : 160g krupice, 4 vejce, 2 vrch.lžíce cukru, ½ litru mléka, 1 lžička vanil.cukru, špetka soli, asi 50g másla na pekáč

      Žloutky rozkvedláme v mléce, přidáme cukr, krupici a vanil.cukr. Necháme asi hodinu stát, aby krupice nabobtnala. Pak do kaše vmícháme pevný sníh. Bílky před šleháním osolíme.

    Těsto nalijeme do vymaštěného, rozpáleného pekáče. Pečeme asi 30 min. Pak ho dvěma vidličkami roztrháme, a není-li po obou stranách červený, obrátíme, trošku přimastíme a dopečeme. Ocukrujeme a podáváme s ovocnou omáčkou, nebo jinou přílohou. Můžeme jej opékat i po částech, jako omeletu na pánvi. Po upečení vidličkou roztrháme.

    [color=red]Z mouky[/color] : 300g hrubé mouky, 120g másla, 6 vajec, 3 vrch.lžíce cukru, špetka soli, ¼ litru mléka, citr.kůra, 50g rozinek, 50g másla na pekáč

      Máslo třeme s cukrem, přidáváme žloutek po žloutku a pak po lžících mouku i mléko. Do řídkého těsta zamícháme  rozinky a nakonec sníh z bílků, které před šleháním osolíme několika zrnky soli. Těsto nalijeme do vymaštěného pekáče a upečeme do červena. Roztrháme, dáme na mísu, pocukrujeme a podáváme se stejnými přílohami, jako jiné trhance.

    [color=red]Tvarohový [/color]: 500g tvarohu, 4 vejce, 40g másla, 2 vrch.lžíce cukru, 7 až 10 lžic mléka, podle tuhosti tvarohu, 1 lžička citr.kůry, asi 100g hrubé mouky, 50g másla na pekáč

      Máslo třeme s cukrem a přidáváme žloutek po žloutku, citr.kůru, po částech tvaroh dobře rozetřený s mlékem a mouku. Nakonec zlehka vmícháme sníh. Těsto nalijeme do vymaštěného, rozpáleného pekáče a pečeme do červena. Po upečení roztrháme vidličkami a je-li třeba, obrátíme a dopečeme. Ocukrujeme a podáváme jako ostatní trhance. Také je možno péct po částech na pánvi, jako omeletu.

    1. na komentář reaguje enka1 — #70
    superkarma: 0 12.02.2010, 13:43:56
  24. avatar
    [67] enka1 [*]

    [size= 16pt; color: red]Trhance[/size][/b]

    [color=red; mso-bidi-font-size: 12.0pt]Krupicový[/color] : 160g krupice, 4 vejce, 2 vrch.lžíce cukru, ½ litru mléka, 1 lžička vanil.cukru, špetka soli, asi 50g másla na pekáč

      Žloutky rozkvedláme v mléce, přidáme cukr, krupici a vanil.cukr. Necháme asi hodinu stát, aby krupice nabobtnala. Pak do kaše vmícháme pevný sníh. Bílky před šleháním osolíme.

    Těsto nalijeme do vymaštěného, rozpáleného pekáče. Pečeme asi 30 min. Pak ho dvěma vidličkami roztrháme, a není-li po obou stranách červený, obrátíme, trošku přimastíme a dopečeme. Ocukrujeme a podáváme s ovocnou omáčkou, nebo jinou přílohou. Můžeme jej opékat i po částech, jako omeletu na pánvi. Po upečení vidličkou roztrháme.

    [color=red]Z mouky[/color] : 300g hrubé mouky, 120g másla, 6 vajec, 3 vrch.lžíce cukru, špetka soli, ¼ litru mléka, citr.kůra, 50g rozinek, 50g másla na pekáč

      Máslo třeme s cukrem, přidáváme žloutek po žloutku a pak po lžících mouku i mléko. Do řídkého těsta zamícháme  rozinky a nakonec sníh z bílků, které před šleháním osolíme několika zrnky soli. Těsto nalijeme do vymaštěného pekáče a upečeme do červena. Roztrháme, dáme na mísu, pocukrujeme a podáváme se stejnými přílohami, jako jiné trhance.

    [color=red]Tvarohový [/color]: 500g tvarohu, 4 vejce, 40g másla, 2 vrch.lžíce cukru, 7 až 10 lžic mléka, podle tuhosti tvarohu, 1 lžička citr.kůry, asi 100g hrubé mouky, 50g másla na pekáč

      Máslo třeme s cukrem a přidáváme žloutek po žloutku, citr.kůru, po částech tvaroh dobře rozetřený s mlékem a mouku. Nakonec zlehka vmícháme sníh. Těsto nalijeme do vymaštěného, rozpáleného pekáče a pečeme do červena. Po upečení roztrháme vidličkami a je-li třeba, obrátíme a dopečeme. Ocukrujeme a podáváme jako ostatní trhance. Také je možno péct po částech na pánvi, jako omeletu.

    superkarma: 0 12.02.2010, 13:43:54
  25. avatar
    [66] tlustoprdka [*]

    átéčko — #64 To neva, to můžeš udělat i z filetů mořské tresky.

    No a pak už Ti zbývají jen šneci a různé mušle (třeba najdeš i perlu Sml30), chobotnice, žralok, langusty a jiné potvory. Klokaní, pštrosí maso, zvěřina.

    Jo ještě si ze školy vzpomínám na dobrou hnusotu... houzkový knedlík politý rozředěnýma povidlama a posypaný postrouhaným perníkem a cukrem. Druhý blivajz byly játra s rýží.

    Co jsem měla ráda tak hodolanskou máčku a čevabčiči a buchtičky se šodó.

    A někdy jsme si daly jen tak brambory ve slupce v troubě pečený, posolený s trochou másla.

    superkarma: 0 12.02.2010, 13:40:43
  26. avatar
    [65] DanaD [*]

    je holky a moje oblibene jidlo jsou nudle s krupici..znate?

    Uvarite normalne nudle

    na panvicce nasucho oprazite  hrubou krupici, nasypete na nudle misto maku a omastite rozpustenym sadlem... uzasne to voi, je to desne zrave a nejlepsi je to s okurkovym salatem nebo s kyselou okurkou, je tohned hotove a je to za par korun

    1. na komentář reaguje tlustoprdka — #69
    superkarma: 0 12.02.2010, 13:34:29
  27. avatar
    [64] átéčko [*]

    tlustoprdka — #60 Super díky, taky si tvé rady uložím, ale oni pangasia nejí. Jen tresky.

    Také mám ráda nudle s mákem anebo s ořechy(manžel ořechy nejí v ničem)

    Miluji rýžové nákypy, to pak jím sama tři dny.

    Bramboráky na různé způsoby. (taky sama).

    Ale ty tvé nápady jsou dobré,  fakt. Díky moc.

    1. na komentář reaguje tlustoprdka — #66
    2. na komentář reaguje tlustoprdka — #71
    3. na komentář reaguje tlustoprdka — #73
    4. na komentář reaguje jastura — #79
    superkarma: 0 12.02.2010, 13:26:42
  28. avatar
    [63] Milala [*]

    Vařím taky denně už několik let.Nejhorší je vymyslet co uvařit.Polévky ze sáčku využívám asi 1x týdně,ale vždy ji něčím vylepším.Knedlíky kupuju,svíčková se u nás dělá asi 5x do roka.Jinak teď už u nás převládá orestovaný plátek masa  a k tomu rýže,brambory na všechny způsoby,kuskus a těstoviny se zeleninou.No a příloha: zelenina a taky kompoty,které jsou doma a měly by se snístSml22

    superkarma: 0 12.02.2010, 13:24:12
  29. avatar
    [62] DanaD [*]

    jezis co se to stalo, tak to zkusim znovu - bezvadne kure - nejlepsi  prsicka nebo horni stehna

    Smes

    2 pol lzice rozpustenehomasla

    2 pol lzice hortice

    2 pol lzice citronove stavy

    2 strouzky cesneku

    1 lzicka majoranky

    1 lzicka grilovaciho koreni

    1 svazek zelene petrzelky najemnonasekat

    sul

    Kure naporcujeme namensi kusy a  hojne potreme ze vsech stran smesi. Dame na pekacek a necham v lednici do druheho dne odlzet. Pak podlejeme troskou vody a zakryte peceme  do meka. pak pridame jeste trochu vody a peceme chvili  bez poklicky aby se udelala krusticka. Nejlepsi je to s bramborem

    superkarma: 0 12.02.2010, 13:23:05
  30. avatar
    [61] DanaD [*]

    a jeste pokud jedi kureci, tak tohle by jim mohlo chutnat.. je to fakt moc dobre Nejlepsi je to s bramborem

    [size= 12pt; font-family: "Times New Roman"]Směs [/size]

    [size= 12pt; font-family: "Times New Roman"]2 pol.lžíce rozpuštěného másla [/size]

    [size= 12pt; font-family: "Times New Roman"]2 pol.lžíce hořčice [/size]

    [size= 12pt; font-family: "Times New Roman"]2 pol. Lžíce citronové šťávy [/size]

    [size= 12pt; font-family: "Times New Roman"]2 stroužky česneku [/size]

    [size= 12pt; font-family: "Times New Roman"]1 lžička majoránky [/size]

    [size= 12pt; font-family: "Times New Roman"]1 lžička grilovacího koření [/size]

    [size= 12pt; font-family: "Times New Roman"]sůl [/size]

    [size= 12pt; font-family: "Times New Roman"]posekaná zelená petrželka - svazek[/size]

    [size= 12pt; font-family: "Times New Roman"] [/size]

    [size= 12pt; font-family: "Times New Roman"]

    Kuře naporcujeme na menší kusy, potřeme směsí a necháme na pekáči min. [/size][size= 12pt; font-family: "Times New Roman"]24 hod. odležet. [/size]

    [size= 12pt; font-family: "Times New Roman"]Na pekáč dáme trochu vody a pečeme zakryté, před koncem pečení přidáme (je-li třeba)  [/size][size= 12pt; font-family: "Times New Roman"]ještě trošku vody a dopečeme odkryté. [/size]

    superkarma: 0 12.02.2010, 13:19:17

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Anketa na téma osteoporóza
Anketa na téma: Zubní zdraví

Náš tip

Doporučujeme