Vaření

Aglio olio vs. hranolky s kalamárovými kroužky

kalamárové kroužky

Dříve jsem moc nepřemýšlela, co si uvařím. Něco se koupilo, vyndalo z mrazáku a připravilo. Ráda jsem se dobře najedla, ale když se zpětně dívám, co všechno jsem považovala za „dobré“ jídlo, tak mi moc dobře není. A i když nejsme žádná televizní rodina, tak právě televizní pořady nám udělaly pořádek v jídelníčků. Byly dva - Jste to, co jíte a Ano, šéfe.

Podle našeho milého Zdenečka dbáme na kvalitu surovin a jen tak něčím nás v restauraci neuspokojí. Stejně důkladně se snažíme vybírat potraviny domů. A podle doktorky Kateřiny a inženýra Havlíčka se zase držíme zdravé stravy. Když se to všechno tak nějak zkombinuje, zažíváme oprovdové chuťové požitky.

Krásný důkaz toho, že tělo si na dobré věci zvyká rychle, jsme zažili tento týden. Dva dny po sobě jsme si dali tak odlišnou stravu, že bylo vítězství té nové, lepší, naprosto zdrcují.

V pondělí jsme si připravili „rychlou“ večeři. Jednou za čas jsme dětem dopřáli hranolky (zdravé!!! v troubě pečené) a sobě oblíbenou pochoutku od moře - kalamárové kroužky. Ty jsem koupila v jednom supermarketu, protože jsem si pamatovala, že zrovna tato značka nám dříve chutnala. Kroužky se dělaly také v troubě. Hurá, žádné smažení - tak je to přece celkem zdravé ne?

Uuuuuf.. .to jsme si dali... Kroužky chutnaly divně, hranolky byly nedobré a břicho nás tlačilo ještě v jedenáct večer.

Naprostý opak byla naše večeře na druhý den...

aglio olio

Já vím, že na špagetách s česnekem nic není, ale přesto jsem si vzala kuchařku Zdeňka Pohreicha k ruce...

Suroviny

špagety
sůl
česnek
olivový olej
lístky čerstvé bazalky
parmezán

Postup

Špagety uvaříme v osolené vodě. Na pánvičce rozehřejeme olivový olej a osmahneme na něm česnek, který jsme předtím nasekali najemno. Chvíli mícháme a přidáme do scezených špaget. Můžeme přidat ještě nasekané lístky bazalky a pro pálivou verzi také feferonku (tu jsme nedávali kvůli dětem). Důkladně promícháme a podáváme.

Na talíři sypeme parmezánem.

...ten rozdíl!!!! Hranolky a kalamáry se pekly v troubě 25 minut. Aglio olio byly na stole za 15 minut. Zůstala po nich příjemná chuť v puse a pohlazený žaludek. Děti vylízaly talíře a my jsme si s chutí mohli dát ještě drobný dezert :-)

Dobrou chuť přeje elly.

   
08.03.2012 - Těstoviny a rýže - autor: elly

Další příspěvky

Komentáře:

  1. [55] brnky [*]

    Špagety máme rádi na všechny způsoby, hranolky k masu s dresinkem. Kalamárové kroužky já osobně nemusím, přijdou mi strašně gumové.

    superkarma: 0 21.03.2013, 03:13:31
  2. [54] kubabi [*]

    Kalamárové kroužky mě neokouzlily a to mám jinak potvory z moře vytažené ráda.

    superkarma: 0 20.03.2013, 21:07:32
  3. avatar
    [53] dajrin [*]

    Špagety máme u nás rádi na všechny možné způsoby Sml16

    superkarma: 0 10.11.2012, 21:01:03
  4. [52] MichaelaPol1 [*]

    Výběr surovin je strašně důležitý, přesně jak autorka zmiňuje v úvodu článku

    superkarma: 0 05.04.2012, 15:38:50
  5. [51] jithule [*]

    dnes jsme měli špagety po milánsku

    superkarma: 0 02.04.2012, 16:33:17
  6. [50] Roland [*]

    My dáváme do špaget ještě opečený salám .

    superkarma: 0 18.03.2012, 09:11:53
  7. avatar
    [49] karlak [*]

    Špagety mám moc ráda a tenhle recept znám je rychlý a výborný. Občas přidám i rajčatka nebo opečenou anglickou slaninu.Sml58

    superkarma: 0 12.03.2012, 11:24:36
  8. avatar
    [48] Hanyna [*]

    Mám ráda kalamáry, hranolky i špagety (špagety na všechny způsoby ale nejvíc !)

    superkarma: 0 11.03.2012, 13:06:48
  9. [47] novail [*]

    Špagety v této úpravě jsou moje nejoblíbenější´Sml67

    superkarma: 0 11.03.2012, 12:16:25
  10. avatar
    [46] medulka [*]

    Špagety jsou dobrá věc, stačí mi jen uvařené a posypané sýrem, ochucené nějakou tou bylinkou a je to mňamka, přitom jednoduché a zabere to pár minut Sml22

    superkarma: 0 09.03.2012, 13:13:55
  11. avatar
    [45] HankaPU [*]

    Nebudu hodnotit dokud nevyzkouším, ale vypadá to zajímavě

    superkarma: 0 08.03.2012, 23:32:29
  12. avatar
    [44] yutinkaca [*]

    já mám moc ráda těstoviny Sml16

    superkarma: 0 08.03.2012, 22:00:34
  13. [43] babočka12 [*]

    špagety u nás taky vedouSml22

    superkarma: 0 08.03.2012, 21:55:59
  14. avatar
    [42] femme [*]

    Beruška1 — #26  no to je bomba Sml52

    superkarma: 1 08.03.2012, 20:53:46
  15. avatar
    [41] tajnostii [*]

    Kalamárové kroužky-ani náhodou,jednou mi to stačilo.

    Špagety to anoSml22

    superkarma: 0 08.03.2012, 20:42:49
  16. [40] Jala [*]

    Beruška1 — #26 Taky zrovna tyto dva pořady záměrně nesledujuSml38 a to vařím ráda. V televizi jsou mnohem příjemnější pořady.

    Kalamáry bych si dala a moc ráda, ale takto z mrazáku jen výjimečně - jen jako rychlovku a v krajním případě. Příliš zdravé to nebude, byť děláno v troubě. Ale takovou čerstvou rybičku - okamžitě.

    Brambory v troubě bez tuku - své vlastní - dělám běžně.

    Špagety s olejem a česnekem by mě teda neuspokojily. Ani omylem! Ale všem, kdo je milujete, přeju dobrou chuť, já před těmito recepty ovšem nepadám!Sml15Sml15Sml15

    superkarma: 0 08.03.2012, 20:20:56
  17. [39] free [*]

    Těstoviny jsme měli dneska, zítra musí být sladké bezmasé

    superkarma: 0 08.03.2012, 18:54:38
  18. avatar
    [38] Jindriska8 [*]

    Kalamárové kroužky ,to bych nikoho doma nepotěšila,ale špagety na všechny způsoby,to je jináSml67

    superkarma: 0 08.03.2012, 17:44:38
  19. [37] funnka [*]

    Beruška1 — #26 naprostý souhlas,nemám co dodat

    superkarma: 0 08.03.2012, 17:06:02
  20. avatar
    [36] Myskamaus [*]

    ladouch — #33

    Carbonara špagety mám taky ráda,ale že by byly podobné?Pro mě ani náhodou.Sml16

    superkarma: 0 08.03.2012, 16:45:37
  21. [35] jithule [*]

    asi zítra udělám

    superkarma: 0 08.03.2012, 16:14:19
  22. avatar
    [34] Kytinkak [*]

    jooo, špagety chutnají vždycky

    superkarma: 0 08.03.2012, 15:52:11
  23. avatar
    [33] ladouch [*]

    Dělám podobné špagety Carbonara a jsou opravdu skvělé, tyhle vyzkouším, díky za tip.Sml58

    1. na komentář reaguje Myskamaus — #36
    superkarma: 0 08.03.2012, 14:09:12
  24. avatar
    [32] Altamora [*]

    Mám česnek ráda, na aglio al olio se už nějakou dobu chystám, až manžel nebude doma, ten česnek nerad. Ale jinak soudím, že kyselica je kyselica, žádné jídlo s parmazánem se jí nevyrovnáSml16

    superkarma: 1 08.03.2012, 13:46:57
  25. [31] Maria28 [*]

    Něco podobného dělám také, když chci odlehčenou večeři. Kuchařku Pohlreicha k tomu rozhodně nepotřebuji. Když se chci odměnit, tak si koupím těstoviny v maďarské prodejně - jsou poněkud dražší, ale vynikající. K popisovaným surovinám přidávám ještě olivy a co potkám v lednici - nejčastěji zelenou papriku, kapary, vynikající je řapíkatý celer, prostě něco, co tam křupe.

    superkarma: 0 08.03.2012, 13:25:47

Další příspěvky

Z předchozí stránky:

  1. avatar
    [30] delfi.na [*]

    Beruška1 — #26 taky jsem si říkala, že takové špagety bych nejedla, ale manžel dlouho pracoval v Itálii a jednou mi je připravil ... od té doby špagety s kečupem už nejím.

    Jeho špagety carbonara jsou ještě lepší, taky jsem je nikdy nechtěla, protože v hospodě mi předložili špagety a na tom vaječinu a vydávali to za carbonara .. maras ... jeho obalené žloutkem a parmazánem jsou výtečné

    superkarma: 1 08.03.2012, 12:50:55
  2. avatar
    [29] delfi.na [*]

    jo jo, není nad slušné italské špagety .. děláme často a k tomu decinku bílého vína ... paráda Sml16

    superkarma: 0 08.03.2012, 12:48:48
  3. [28] cilani [*]

    Kalamáry jsem nikdy nejedla a hranolky si udělám svoje z brambor. U špaget mi chybí aspoň trocha měkkého sýru nebo omáčka..

    superkarma: 0 08.03.2012, 12:17:50
  4. [27] Saritka [*]

    Špagety můžu ve velkém,kalamáry jsem nikdy neměla.Sml23

    superkarma: 0 08.03.2012, 12:08:41
  5. avatar
    [26] Beruška1 [*]

    Pohlreich je šílený, Kateřina taky. Připadá mi, že lidstvo degeneruje. Dřív se jedlo všechno, člověk je všežravec, a lidé byli zdraví a v pohodě. Dneska se furt někde mele o zdravé stravě a výživě a lidé jsou stále nemocní, mají plno alergií, ženské mají problém přijít do jiného stavu. Já si jím co chci a nemám s tím žádné problémy. Jo ty špagety bych nesnědla, tedy jo, ale k tomu kečup a nějaké maso. Pohlreich akorát umí prodat málo jídla za hodně peněz. U něho bych nešla na oběd ani omylem, to bych si raději dala párek v rohlíku.

    1. na komentář reaguje delfi.na — #30
    2. na komentář reaguje funnka — #37
    3. na komentář reaguje Jala — #40
    4. na komentář reaguje femme — #42
    superkarma: 0 08.03.2012, 11:20:42
  6. avatar
    [25] femme [*]

    Anime Otaku — #18  proplachuješ těstoviny?? to by ti Italové dali Sml58 Sml30

    superkarma: 0 08.03.2012, 11:11:51
  7. avatar
    [24] saruz [*]

    Kalamárové kroužky ano,ale jen z čerstvé suroviny,ty obalované a zamrazené supermarketové blafy bych nedala ani svému nepříteli. Sml23 Špagety s česnekem,bazalkou a sypané parmezánem jsou na večeři dobrá volba,pro mě ale ještě i fefronku,jinak dělávám ke špagetám i omáčku z čerstvých,domácích rajčat a pokud je zrovna nemám,tak se bez omáčky obejdu.

    superkarma: 0 08.03.2012, 10:28:30
  8. [23] kantor10 [*]

    Anime Otaku — #18 to zní dobře ale balíček za 40,-?Sml80To by mě přešla chuť.Za to bych koupil pět obyčejných.A na ty stačí taky jenom sýr.Já mám rád s Boloňskou omáčkou

    superkarma: 0 08.03.2012, 10:27:05
  9. [22] kocicih [*]

    už mám hlad k obědu

    superkarma: 0 08.03.2012, 10:26:37
  10. [21] magic11 [*]

    já je zkusím, ale asi jen pro sebe a podle výsledku pak předložím rodině, bojím se, že jim budou připadat hodně chudé Sml80 ale zdání mnohdy klame

    superkarma: 0 08.03.2012, 10:06:14
  11. avatar
    [20] hubajda [*]

    kalamarove krouzky mam rada a spagety s cesnekem by nas asi neuspokojily rodina ma rada na nich vzdy nejakou omacku nemusi to v ni plavat ale neco tam musi byt

    superkarma: 0 08.03.2012, 10:05:17
  12. [19] Lyoness [*]

    Spagety s olejem a cesnekem by me teda neuspokojily... Stejne jako spagety s kecupem...

    Mam testoviny rada, ale s nejakou omackou - a nemusi to v nim plavat a nemusi byt smetanova...

    Kalamarove krouzky bych asi dala radeji. Ale ne s hranolkama - radeji se salatem... To by vam pak asi spatne nebylo Sml16

    superkarma: 0 08.03.2012, 09:59:27
  13. [18] Anime Otaku [*]

    Taky jsem přešla na zdravou kuchyni, je to tak tři roky. A světe div se, i můj přítel - dřív milovník všecho smaženého se najednou po nědělním obědě u jeho maminky, která dělá včechno na hromadě oleje (má spotřebu asi tak 3l oleje týdně), drží za břicho a není mu zrovna dobře.

    Já dělám takové rádoby italské špagety je to jednoduché, a ani ne o moc dražší než ty hnusné prefabrikáty a délka přípravy se rovná době než se uvařítěstoviny.

    Kupujeme tedy kvalitní - dražší těstoviny cca za 40 kč za 500g, ale mají výraznou chuť a jsou dobré i samotné s máslem a sýrem. Takže ne dvě proce potřebuju nějaký kus uvařeného nebo upečeného masa (většinou mám uvařenou kližku z polévky) nebo trocha (syrového)mletého - 2 porce tak 200g. Dvě rajčata, stroužek česneku, 3 - 6 oliv. A italské nebo provensálské koření z mlýnku (moje bylinky ještě nemají dost síly, aby přežily otrhávání)

    Když dám vařit vodu na těstoviny, tak si nakrájím všechny suroviny na dorbné kostičky.A rozpálím suchou pánvičku (stačí mi malá na omelety), ptotm tam kápnu tak půl polévkové lžíce oleje a hodím do něj česnek a orestuju. Až začne vonět, tak přihodím maso (uvařené stačí prohřát, syrové je potřeba opéct) pak se přidají rajčata a olivy a vaří se to na pánvi dokud se rajčata nezačnou rozpadat.

    Pak už jen sleju těstoviny a propláchnu studenou vodou, aby se dál nerozvařoovaly a celé to smíchám a ještě jednou prohřeju a může se jíst.

    1. na komentář reaguje kantor10 — #23
    2. na komentář reaguje femme — #25
    superkarma: 1 08.03.2012, 09:33:54
  14. avatar
    [17] Hanula [*]

    Sml16dělám špagety trochu jinak - špagety, bazalka, nastrouhaná niva, česnek a trochu olivového oleje - říkám jim špagety mlaskala....

    superkarma: 0 08.03.2012, 09:29:37
  15. avatar
    [16] carmi [*]

    Ono to chce si koupit čerstvé kakamáry a udělat si ty kroužky sama. To je pak pochoutka! Akorát u nás to vyjde dost draho.

    superkarma: 0 08.03.2012, 09:23:12
  16. avatar
    [15] luneta [*]

    elly — #13 se omlouvám,mělo tam být hranolky.Jenže já nejím česnek a bylinky.Akdyž jsem ukázala obrázek manželovi,tak jsme se shodli,že to vypadá strašně suchý

    superkarma: 0 08.03.2012, 09:16:50
  17. [14] FAXÍK [*]

    špagety vařím, ale kalamáry jsem ještě nedělala Sml80

    superkarma: 0 08.03.2012, 09:14:06
  18. avatar
    [13] elly [*]

    luneta — #10 ono to chce vyzkoušet a uvidíte ten rozdíl. Není to vždycky o drahých surovinách. Třeba zrovna aglio olio je za pár kaček božský pokrm.

    1. na komentář reaguje luneta — #15
    superkarma: 0 08.03.2012, 09:07:11
  19. [12] stripek.stesti [*]

    Miluju špagety s omáčkou z čerstvých rajčat (i když maminčinou kečupovou taky nepohrdnu :-) Od ledna jím taky zdravěji, ne nějak šíleně, ale omezuju hlavně tučná jídla, která müj přítel miluje. Takže když jsme si dělali jelítkový prejt, bylo mi příšerně těžko, a bramborák týden na to mě málem zabil, a to nebyl přemaštěný :-)) Ty dva pořady mám taky ráda a vůbec si nemyslím, že by byl pan Pohlreich proti české kuchyni či proti svíčkové. Taky mám ráda svíčkovou, ale v některých rádobyrestauracích má ke svíčkové daleko...

    superkarma: 0 08.03.2012, 09:04:24
  20. avatar
    [11] elly [*]

    luneta — #7 špagety z trouby? Kde to čtete? Sml58

    superkarma: 0 08.03.2012, 08:59:58
  21. avatar
    [10] luneta [*]

    lonkue — #9 ikdyby to bylo o 100% lepší jídlo,nejsem ochotná za něj zaplatit víc peněz.A na svíčkovou z restaurace stejně nic nemá.Je to výborný a je toho hodně.Za to když vidím ten jeho kousek ryby a čtyři kousky brambor kolem,je to sice krásné na pohled,ale měla bych hlad

    1. na komentář reaguje elly — #13
    superkarma: 0 08.03.2012, 08:26:46
  22. [9] lonkue [*]

    Ad luneta - ano, on ten pohlreich je takovy hajzlik co nam kazi nasi tradicni dobrou ceskou hspodskou kuchyni a nabada lidi, aby varlil kvalitne z kvalitnich surovin. Ach tu hruzo! Asi proto je to jeden z nejoblibenejsich poradu v tv. Zluste si obcas uvarit nejaky jeho recept a uvidite rozdil ;-)

    1. na komentář reaguje luneta — #10
    superkarma: 1 08.03.2012, 08:19:03
  23. [8] lonkue [*]

    Spagety z kecupem je nejvetsi zhovadilost a pozustatek nasi normalizacni kuchyne, kdyz proste nic lepsiho nebylo. Pritom se da tak jednoduse a lehce vyrobit rajcatova omacka z cerstvych nebo konzervovanych rajcat. Spagety aglio olio a i chilli papickami jsou uzasne a vzdy chutnaji. Nemusi to plavat v litru omacky, aby to melo chut...

    superkarma: 0 08.03.2012, 08:16:14
  24. avatar
    [7] luneta [*]

    kalamáry jsem nejedla a nebudu,špagety z trouby mi nechutnají.Panvička je panvička a špagety bez kečupu nebo omáčkySml23.Zdenkovi pořady mám moc ráda.Akorát mi přijde,že to je o tom jak dát vydělat hospodám a nám zdražit jídlo.Rozhodně mě žádnej pořad nedonutí koupit si kvalitnější potraviny za VYŠŠÍ cenu.

    1. na komentář reaguje elly — #11
    superkarma: 0 08.03.2012, 08:02:16
  25. avatar
    [6] ekleinovka [*]

    Kalamáry s hranolkama by shltla dcerunka a mně by zůstaly špagety,ty já ráda

    superkarma: 0 08.03.2012, 07:44:58
  26. avatar
    [5] vmarta [*]

    kalamáre miluji..špagety Sml23

    superkarma: 0 08.03.2012, 07:44:49
  27. [4] lidicka [*]

    špagety máme rádi na jakýkoli způsobSml22

    superkarma: 0 08.03.2012, 07:39:11
  28. [3] anina4 [*]

    špagety takto připravené jsem už zkusila uvařit,děti ale to moc nemusely,my s manželem ano a kalamáry jsem snad nikdy nejédla

    superkarma: 0 08.03.2012, 07:34:40
  29. avatar
    [2] řinka [*]

    Nejdřív kalamáry jako předkrm,pak bych se dorazila špagetama a zajedla to třeba pohárem se zmrzlinou a šlehačkou.Sml30

    superkarma: 0 08.03.2012, 00:26:18
  30. avatar
    [1] arminka [*]

    mno kalamárům neodolám,raději než špagetySml16

    superkarma: 0 08.03.2012, 00:17:24

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Anketa: Výživa v nemoci
Hledáme čtenářky, které rády čtou knihy
Anketní otázky pro čtenářky, které chtějí testovat Canesten Intim Gel
Anketa: Bolí vás záda?
Anketa pro maminky

Náš tip

Doporučujeme